Λίστα με 32 σχολεία της Αθήνας στα οποία επικρατούν απαράδεκτες- όπως τονίζει- κτιριακές συνθήκες κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση. “Είναι μια ενδεικτική λίστα ντροπής της πολιτικής του “κάνουμε ό,τι μπορούμε”, σημειώνει ο δημοτικός συνδυασμός με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό.
Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας
Με απαράδεκτες κτιριακές συνθήκες άνοιξαν τουλάχιστον 32 σχολεία της Αθήνας
Ενδεικτικά παραδείγματα 32 σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που άνοιξαν με μεγάλα προβλήματα στις υποδομές τους κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.
Είναι παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι. Είναι απόδειξη της πλήρους ταύτισης του Δήμου με την πολιτική της Κυβέρνησης που οδήγησε στο άνοιγμα των σχολείων με προβλήματα στην υγιεινή και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
Είναι μια ενδεικτική λίστα ντροπής της πολιτικής του “κάνουμε ότι μπορούμε”:
· 51ο Δημοτικό (Πλ. Βάθη): Διαθέτει δύο αίθουσες περίπου 15 τμ, χωράνε με το ζόρι 15 παιδιά, συνθήκες με τις οποίες δεν εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
· 54ο & 55ο Δημοτικό (οδός Λιοσίων): Ακατάλληλο για τη λειτουργία του 42ου ΓΕΛ, που μεταφέρθηκε αλλού. Η αίθουσα πληροφορικής βρίσκεται στο υπόγειο. Τα πιο πολλά τμήματα είναι 25άρια.
· 21ο & 165ο Δημοτικό (Πλ. Αμερικής): Μια πολύ μικρή αίθουσα έχει χωριστεί στη μέση. Δύο-τρεις αίθουσες βρίσκονται στο υπόγειο.
· 32ο Δημοτικό (οδός Αριστοτέλους): Σχεδόν όλες οι αίθουσες πολύ μικρές.
· 14ο Δημοτικό (Νεάπολη, Εξάρχεια): Αίθουσες χωρίς παράθυρα.
· 19ο Γυμνάσιο (Αγ. Μελετίου): Το κτίριο δεν έχει τις προδιαγραφές που ορίζει ο Νόμος. Δεν έχει πιστοποιητικό παθητικής πυροπροστασίας. Το κλιμακοστάσιο του τετραώροφου κτιρίου αντί για 1,40 m είναι 82 cm.
· 36ο Δημοτικό (Λόφος Στρέφη): Αρκετές αίθουσες πολύ μικρές, τόσο που τον Ιούνιο τμήματα των 17 παιδιών τα έσπασαν στα 3 για να χωρέσουν. Οι αίθουσες των δύο τελευταίων ορόφων πλημμυρίζουν όταν βρέχει. Οι τουαλέτες είναι σε τραγική κατάσταση, ενώ ο Σύλλογος Γονέων χαρακτηρίζει το σχολείο ως “υγειονομική βόμβα”.
· 70ο Δημοτικό (Ακρόπολη): Η αίθουσα υπολογιστών είναι μια παλιά μακρόστενη αποθήκη.
· 2ο ΕΠΑΛ (Εξάρχεια): Αίθουσες σε παλιές αποθήκες και σε σκάλα που κλείστηκε για να γίνει αίθουσα. Παρά τις παρεμβάσεις μας, κατ΄ επανάληψη, δεν έχει γίνει το παραμικρό.
· 3ο & 9ο ΕΠΑΛ (Κολωνός): Κλειστή η αίθουσα εκδηλώσεων, γιατί βούλιαξε από σεισμό και δεν έχει επισκευαστεί ακόμα.
· 39ο Γυμνάσιο & Λύκειο (Κυψέλη): Αίθουσες υπόγειες που δεν αερίζονται. Αίθουσες που χωρίστηκαν με γυψοσανίδες.
· 26ο Δημοτικό (Κυψέλη): Αίθουσες χωρισμένες με γυψοσανίδες.
· 38ο & 120ο Δημοτικό (Άνω Κυψέλη): Γίνεται μάθημα σε αίθουσα που ήταν αποθήκη, μικρή και χαμηλοτάβανη, δίπλα στον καυστήρα.
· 12ο Γυμνάσιο (Πετράλωνα): Χρησιμοποιείται αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που έχει σπάσει σε αίθουσες διδασκαλίας.
· 56ο Δημοτικό (Ακαδ. Πλάτωνος): Αίθουσα διδασκαλίας σε ημιυπόγειο
· 27ο Λύκειο (Ακαδ. Πλάτωνος): Σχεδόν ολοκληρωτικά καμένη αίθουσα με κατεστραμμένα πατώματα, ταβάνια, τοίχους κλπ, για πάνω από μια πενταετία.
· 6ο Ειδικό Δημοτικό (Παλαιό Βουστάσιο, Κολοκυνθού): Έχει δυναμικότητα για 35 παιδιά και σήμερα φιλοξενεί 65.
· 113ο Δημοτικό (Λαμπρινή): Δύο αίθουσες πολύ μικρές που έχουν γίνει από χώρισμα μεγαλύτερων, που δε χωράνε 15 παιδιά χωρίς αποστάσεις και φέτος θα έχουν τάξη με 17 παιδιά, αίθουσα πληροφορικής ακόμα πιο μικρή
· 59ο Γυμνάσιο (Πατήσια): Πρώην αποθήκη στο ισόγειο χρησιμοποιείται ως αίθουσα, για τμήμα με 20 παιδιά, γιατί ενώ υπάρχει παιδί με καροτσάκι, δεν υπάρχει ασανσέρ για να εξυπηρετηθεί.
· 7ο Νηπιαγωγείο (Πλ. Βαρνάβα): Υπάρχουν 32 παιδιά και μόνο μία αίθουσα για το νηπιαγωγείο (που συστεγάζεται μαζί με 3ο δημοτικό)
· 140ο Νηπιαγωγείο (Σεπόλια): Φιλοξενείται σε μια αίθουσα του 144ου Δημοτικού Σχολείου και χρησιμοποιούν τις ίδιες τουαλέτες και την αυλή. Λόγω έλλειψης χώρου ως τώρα τα 31 νήπια κάνουν συνδιδασκαλία.
· 1ο Δημοτικό (Παγκράτι): Μεγάλο πρόβλημα στις τουαλέτες, υπάρχει και ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου για αποκατάσταση των προβλημάτων.
· 34ο & 88ο Δημοτικό (Λαμπρινή): Σε μια πολύ μικρή αίθουσα, μακρόστενη και ακατάλληλη, θα κάνει φέτος μάθημα τμήμα με 17 παιδιά.
· 24ο Γυμνάσιο & Λύκειο (Γκύζη): Οι 3 αίθουσες στο κεντρικό προαύλιο μεταμορφώθηκαν σε 4 μικρότερες, γκρεμίζοντας τους διαχωριστικούς τοίχους και φτιάχνοντας 3 νέους. Αποθηκευτικοί χώροι έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας. Υπάρχουν προβλήματα που καταγγέλλονται ακόμα κι από την ΚΤΥΠ όπως είχαμε φέρει στο δημοτικό συμβούλιο 16/12/2019.
· Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο (Κέντρο Αθήνας): Είχε εξαγγελθεί η μεταστέγαση, όμως επειδή δεν έχουν γίνει οι εργασίες στο κτίριο της οδού Πρασσά, το σχολείο θα παραμείνει εκεί που ήταν και θα στριμωχτεί μαζί με το Μουσικό Σχολείο.
Μάγδα Μπουλούκου