back to top
18.8 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

18.8 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Στη Βάση της Σούδας σήμερα Μητσοτάκης – Πομπέο – Το πρόγραμμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ

Διαβάστε επίσης

Στα Χανιά βρίσκεται από χθες βράδυ, φιλοξενούμενος στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Το πρωί της Τρίτης, οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο θα επισκεφθούν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βάσης της Σούδας, ενώ αναμένεται να κάνουν δηλώσεις νωρίς το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της διευρυμένης συνάντησης αντιπροσωπειών, που θα πραγματοποιηθεί στην 115 Πτέρυγα Μάχης.

Το μεσημέρι οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού, ενώ το απόγευμα της Τρίτης θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Στις συναντήσεις θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘ, Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας, την ασφάλεια, αλλά και τις επενδύσεις.

Η Αθήνα εκτιμά ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. υπογραμμίζει την «αναβαπτισμένη ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αναδεικνύει το ειδικό βάρος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Θεωρεί εξάλλου ότι αναδεικνύει παράλληλα, «μια στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, που έχει αφήσει πίσω την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία και στέκεται κοντά στις ελληνικές θέσεις».

Σε ότι αφορά την παρουσία Πομπέο στην Θεσσαλονίκη, όπου ξεκίνησε χθες η επίσκεψη στη χώρα μας, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι υπογραμμίζει και τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η πόλη ως αναπτυξιακό κέντρο για την περιοχή των Βαλκανίων.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα