back to top
22.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

22.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Νέα επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα – Κυρ. Μητσοτάκης: Το όφελος για την οικονομία θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ

Διαβάστε επίσης

Για σημαντική καινοτόμα επένδυση με πολυεπίπεδη οικονομική σημασία αλλά και μεγάλη κοινωνική ανταπόδοση, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα με την δημιουργία του πρώτου data center.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα καθίσταται πια παγκόσμιος κόμβος του cloud, της κεντρικής ψηφιακής αποθήκευσης τεράστιων δεδομένων, σημειώνοντας ότι είναι κάτι που ταξιδεύει την χώρα κυριολεκτικά στον 21ο αιώνα.

Τόνισε ότι η δημιουργία ενός data center από έναν τεχνολογικό κολοσσό όπως η Microsoft αυτομάτως την αναβαθμίζει και ως επενδυτικό προορισμό.

Υπογράμμισε ότι το οικονομικό όφελος σε βάθος χρόνου μπορεί να ξεπεράσει το ένα δις, με βάση την εμπειρία άλλων κρατών, πρόσθεσε ωστόσο ότι το κέρδος πολλαπλασιάζεται αν προστεθεί ο εκσυγχρονισμός και η ανταγωνιστικότητα που θα φέρει σε άλλες επιχειρήσεις- όχι μόνο μεγάλες, αλλά μικρές και μεσαίες, που ανακαλύπτουν την σημαντική προστιθέμενη αξία που οι ψηφιακές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν

Το συνολικό όφελος εκτινάσσεται αν αποτιμηθεί η σημασία του μετασχηματισμού στο σύνολο της οικονομίας, συμπλήρωσε, χαρακτηρίζοντας την τεχνολογία καταλύτη ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι για αυτή την κυβέρνηση ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι απλά μια προτεραιότητα αλλά ο πιο κρίσιμος βραχίονας για να κάνει η χώρα τολμηρό άλμα στο μέλλον και να είναι οι Έλληνες με τους νικητές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται το cloud. «Με το ελληνικό cloud, ελληνικά δεδομένα αλλά και από την ευρύτερη περιοχή θα αποθηκεύονται στην Ελλάδα με ασφάλεια, αλλά και με χαμηλότερο κόστος και έχει ξεχωριστή σημασία για το δημόσιο, για τις επιχειρήσεις, για τους πολίτες για την ίδια την καθημερινή μας ζωή» σημείωσε.
Τόνισε ότι ο ίδιος, ως χρήστης ψηφιακών υπηρεσιών περιμένει μεγαλύτερη ταχύτητα, χαμηλότερο κόστος και περισσότερη ασφάλεια στη διαχείριση των δεδομένων που παραμένουν στον τοπο μας και ως πολίτης προσδοκά σε πιο γρήγορη ανταπόκριση σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι τράπεζες, οι εταρείες τηλεπικοινωνιών, το δημόσιο, αλλά και σε νέες δουλειές, με όχημα το πολύ σημαντικό πρόγραμμα επιμόρφωσης που εξήγγειλε η Microsoft για 100.000 συμπολίτες μας που θα αποκτήσουν πρόσθετη κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες που σχετίζονται με τα μεγάλα δεδομένα και το cloud.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εξάλλου στην υλοποίηση έργου στην Ολυμπία, το οποίο χαρακτήρισε «προσπάθεια από το μέλλον, που μεταφέρει γόνιμα το παρελθόν στο παρόν» και γνωστοποίησε ότι από το 2021 ο επισκέπτης της Αρχαίας Ολυμπίας, με μία απλή εφαρμογή στο κινητό, θα βλέπει την τρισδιάστατη απεικόνιση των μνημείων, αλλά και της ίδιας της ζωής της Ολυμπίας όπως ήταν πριν από 2,5 χιλιετίες, αλλά και κάθε κάτοικος της γης θα μπορεί να ζήσει εικονικά στην περιοχή και να θαυμάσει τα αριστουργήματα του μουσείου της μέσω ειδικής ιστοσελίδας που θα δωρίσει η Microsoft στο υπουργείο Πολιτισμού.

Η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα αποτελεί ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, τόνισε ο πρόεδρος του τεχνολογικού κολοσσού Brad Smith, κατά την παρουσίαση της επένδυσης στο μουσείο της Ακρόπολης

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Microsoft, «μιλάμε για νέες ευκαιρίες για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει την απόφαση της επένδυσης μας αν δεν είχαμε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Δείχνει την εμπιστοσύνη μας στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό. Ελπίζω να είναι μια ημέρα σημαντική που θα την θυμούνται και στην Ελλάδα. Ανακοινώνουμε τη μεγαλύτερη επένδύση της Microsoft στα 28 χρόνια που είμαστε στην Ελλάδα».

Το κέντρο δεδομένων θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες.

 

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί δύο συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Microsoft, μια τον περασμένο Ιανουάριο στο Νταβός, όπου είχε συζητηθεί η πιθανότητα το επόμενο Data Center της Microsoft να γίνει στην Ελλάδα και ακολούθως τον Φεβρουάριο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν αναφερθεί οι συνέργειες που μπορούν να προκύψουν σε πολλούς τομείς με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για αυξημένες επενδύσεις και ενίσχυση της συνεργασίας με τη Microsoft στην Ελλάδα.

Επίσης, οι δύο άνδρες είχαν αναφερθεί στους τρόπους με τους οποίους η Microsoft θα μπορούσε να συμβάλει στις προσπάθειες ενίσχυσης της βιώσιμης ανάπτυξης και της μετάβασης στην πράσινη οικονομία, μέσω επενδύσεων στη χώρα μας, αλλά και στις δυνατότητες ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και αναβάθμισης της εκπαίδευσης μέσα από καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της Microsoft, Charles Lamanna, στις 29/5/20, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας που προσέλκυσαν ξένες επενδύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχε δηλώσει ότι η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα κέντρο ανάπτυξης RPA (Robotic Process Automation) στην Ελλάδα.

Πρόκειται για επένδυση ύψους 1 δισ ευρώ η οποία, κατά τις πληροφορίες, θα σχετίζεται με υποδομές και υπηρεσίες cloud computing, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι  νέες δραστηριότητες του αμερικανικού κολοσσού θα εξελιχθούν εντός της Αττικής και θα αφορούν στην δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου δεδομένων (data center) για υπηρεσίες cloud, το οποίο θα απευθύνεται στους πελάτες της πλατφόρμας Microsoft Azure.

Εικάζεται ότι το συγκεκριμένο data center θα καλύπτει τις ανάγκες των πελατών της Microsoft στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εν΄’ω , δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία με κάποιον από τους μεγάλους παρόχους λύσεων πληροφορικής (system integrator) που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ή κάποιον πάροχο υπηρεσιών cloud με τον οποίο έχει ήδη συνεργασία η Microsoft.

Η Microsoft έχει ανακοινώσει αντίστοιχες επενδύσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τους τελευταίους μήνες, όπως, για παράδειγμα, στην Ιταλία (1,5 δισ. δολάρια)  και στην Πολωνία (1 δισ. δολάρια) Στην περίπτωση της Ιταλίας ονομάζεται «Ambizione Italia», ενώ σε εκείνη της Πολωνίας, «Polish Digital Valley».

Απόστολος Χονδρόπουλος, Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα