28.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022

28.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022

Στο Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη μετατρέπουν τον καφέ σε καύσιμο

Τους τόνους υπολειμμάτων καφέ που πετούν οι καφετέριες, αξιοποιεί ο φορέας InCommOn και τον μετατρέπει σε βιοκαύσιμο. Με σύνθημα «Κάνενας κόκκος καφέ να μην καταλήξει στη χωματερή ξανά» τα μέλη του InCommOn παράγουν πέλετ για οικιακή χρήση ή βιομάζα για βιομηχανίες.

Το «κάΦσιμο»

Το πρότζεκτ ονομάζεται «κάΦσιμο» καθώς ο χρησιμοποιημένος καφές, ανακυκλώνεται για την παραγωγή καθαρού βιοκαυσίμου χαμηλού κόστους με στόχο τη μείωση της ποσότητας των οργανικών υπολειμμάτων που καταλήγουν στη χωματερή και των αντίστοιχων εκπομπών μεθανίου και CO2.

Photolgaphy | Όλγα Σαλιαμπούκου

«Είμαστε Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με έδρα τη Θεσσαλονίκη και στόχο να προάγουμε τη βιώσιμη συμμετοχική αστική ανάπτυξη», λέει στον Αθήνα 9.84, η υπεύθυνη αξιοποίησης πόρων του InCommOn Βάλια Ζουρνά. «Επιδιώκουμε  να δώσουμε λύσεις στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές πόλεις. Ξεκινήσαμε το 2016 με δράσεις σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Κιλκίς. Σήμερα υλοποιούμε το πρότζεκτ  «κάΦσιμο», το οποίο μετά το Κιλκίς επεκτάθηκε και στη Θεσσαλονίκη, καθώς πήραμε μία χρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο. Συνολικά συμμετέχουν, μέχρι στιγμής, 70 καφετέριες, από τις οποίες συλλέγουμε τα υπολείμματα καφέ. Στη συνέχεια, τα υπολείμματα μεταφέρονται στο Κιλκίς, σε θερμοκήπια, όπου ξεραίνονται με στόχο τη δημιουργία βιοκαυσίμου. Σε αυτή τη φάση το διαθέτουμε σε κάποιες πράσινες βιομηχανίες, που ήδη καίγανε κάποιο άλλο είδος βιομάζας και  έχουν αντικαταστήσει ένα μέρος αυτής με καφέ. Άλλη μία ενέργεια που κάνουμε και την εξελίσσουμε ακόμη είναι η δημιουργία πέλετ για οικιακή χρήση από τα υπολείμματα καφέ. Στόχος μας είναι να γίνονται κάποιες πωλήσεις του τελικού προϊόντος όχι για να έχουμε κέρδος αλλά για να είναι το εγχείρημα οικονομικά βιώσιμο». 

Ο φορέας InCommOn συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) για τους τρόπους αξιοποίησης του καφέ αλλά και με το Σταραμάκι (καλαμάκι από σιτάρι), προσφέροντας συμβολικά σταραμάκια στις καφετέριες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ.

Photolgaphy | Όλγα Σαλιαμπούκου.

«Θέλουμε να αναδείξουμε και να δείξουμε στον κόσμο πως το στερεό υπόλειμμα του καφέ από επαγγελματικούς χώρους εστίασης, συλλέγεται και μετατρέπεται σε πρώτη ύλη για την παραγωγή ενέργειας και με αυτόν τον τρόπο μεταβάλλεται από απόρριμμα σε ένα πολύτιμο βιοκαύσιμο» επισημαίνει η κα Ζουρνά.

Καλλιόπη Ασλανίδου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img