Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης ( 20 Νοεμβρίου), είναι ημέρα μνήμης για όσα τρανς άτομα υπήρξαν θύματα τρανφοβικού μίσους, εγκλημάτων και βίας, με μόνο λόγο την ταυτότητα φύλου τους. Απλά και μόνο γιατί ήταν τρανς. Επίσης σηματοδοτεί και την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα στην καθημερινότητά τους.
Η πρώτη Πορεία Μνήμης έγινε στις 20 Νοεμβρίου του 1999 με αφορμή την δολοφονία της Rita Hester στη Βοστώνη των ΗΠΑ.
Τα στοιχεία για το 2020
Από την 1 Οκτωβρίου 2019 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, καταγράφηκαν παγκοσμίως 430 θάνατοι τρανς προσώπων, εκ των οποίων οι 350 αφορούν δολοφονίες.
Σε σχέση με την περσινή χρονιά, καταγράφεται αύξηση των δολοφονιών κατά 6%.
- Το 98% των θυμάτων που δολοφονήθηκαν παγκοσμίως ήταν τρανς γυναίκες.
- Το 62% των δολοφονιών, αφορούν τρανς γυναίκες εργαζόμενες στο σεξ.
- Το 82% των δολοφονιών διαπράχθηκαν στην Κεντρική και Νότια Αμερική, εκ των οποίων το 43% στη Βραζιλία.
- Το 38% των δολοφονιών έγιναν σε δημόσιο χώρο, ενώ το 22% στις οικίες των θυμάτων.
- 11 από τα θύματα που δολοφονήθηκαν στην Ευρώπη, ήταν τρανς προσφύγισσες/ πρόσφυγες και μετανάστριες/μετανάστες.
- Η μέση ηλικία των θυμάτων ήταν 31 ετών, ενώ το μικρότερο θύμα ήταν, μόλις, 15 ετών.
Στην Ελλάδα
«Τα στοιχεία για την χώρα μας τα τελευταία 4 χρόνια παραμένουν σταθερά. Σύμφωνα με το Δίκτυο Καταπολέμησης της Ρατσιστικής Βίας, περίπου το 20% επί του συνόλου των ρατσιστικών επιθέσεων είναι κατά τρανς ανθρώπων», θα πει στον Αθήνα 9.84, η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών Μαρίνα Γαλανού. Επίσης στην Ελλάδα τα περισσότερα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων είναι τρανς γυναίκες εργαζόμενες στο σεξ».
Τι πρέπει να γίνει
«Πρέπει κατ’ αρχήν να βελτιωθούν υφιστάμενες νομοθεσίες και ιδίως η νομοθεσία για την εργασία στο σεξ, η οποία πρέπει να αλλάξει εντελώς και βεβαίως η πολιτεία να αναγνωρίσει την εργασία στο σεξ ως εργασία, επιτέλους! Να δώσει εργασιακά ασφαλιστικά και προνοιακά δικαιώματα σε αυτούς τους ανθρώπους όπως και προστασία από τις διακρίσεις και τη βία. Μόνο έτσι θα βελτιωθεί η κατάσταση. Τώρα στην πανδημία, οι εργαζόμενοι που πλήττονται πήραν ή θα πάρουν, το ενισχυτικό επίδομα των 800 ευρώ. Στους εργαζομένους στο σεξ δεν δόθηκε, ούτε θα δοθεί τίποτα. Σε συνθήκες πανδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούν να βγάλουν αυτό το μεροκάματο του τρόμου, γιατί πραγματικά πρόκειται για μεροκάματο του τρόμου».
Τρανς άτομα θύματα επιθέσεων μπορούν να απευθύνονται στο ΣΥΔ για βοήθεια
«Το ΣΥΔ έχει το υποστηρικτικό πλαίσιο να βοηθήσει τα θύματα , έχουμε ψυχολόγους δικηγόρους για νομική υποστήριξη αν χρειαστεί, και κοινωνιολόγους. Τα θύματα ρατσιστικής βίας μπορούν να απευθυνθούν στο σωματείο μας. Επίσης, αν το ίδιο θύμα το επιθυμεί, μπορούμε να το βοηθήσουμε και να το συνοδεύσουμε να απευθυνθεί σε κάποιο Αστυνομικό Τμήμα κατά της Ρατσιστικής Βίας για να καταγγείλει το περιστατικό» σημειώνει η κα Γαλανού.
Πρακτική gendering – κακοποιητικός λόγος – ρατσιστική βία
Με αφορμή την αιματηρή επίθεση με μαχαίρι σε βάρος 60χρονης τρανς γυναίκας, εργαζόμενης στο σεξ, στην οδό Γιαννιτσών στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ της Τρίτης 10 Νοέμβρη 2020, η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών καταγγέλλει ορισμένα μέσα ενημέρωσης ότι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το αρσενικό φύλο για τις τρανς γυναίκες, διαιωνίζοντας τον στιγματισμό και την καταπίεση τους.
«Παρατηρουμε για μια ακόμη φορά την πρακτική gendering» αναφέρει η κα Γαλανού. «Το περιστατικό της επίθεσης με μαχαίρι έχει αναλάβει το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας Θεσσαλονίκης ενώ τις τελευταίες ημέρες διερευνάται και μια δολοφονία στη Χαλκίδα, που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αφορά τρανς άτομο. Όλα αυτά μας υποδεικνύουν, που πρέπει να εστιάσουμε και σε ποιες υποομάδες, δηλσδή, σε φυλοδιαφορετικά άτομα που είναι πιο ευάλωτα ή που έχουν πολλαπλές ταυτότητες. Επίσης μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα τρανς άτομα μετανάστες και μετανάστριες».
Καλλιόπη Ασλανίδου