back to top
22.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

22.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Συντάκτρια της Guardian ερωτεύεται το Ζακυνθινό κουνέλι στιφάδο 

Διαβάστε επίσης

Η δημοσιογράφος Σούζαν Σμάιλι δοκίμασε στην Ζάκυνθο κουνέλι στιφάδο, ενθουσιάστηκε και γράφει πως βρήκε το καλύτερο φαγητό στην Ελλάδα κάνοντας λογο, μάλιστα, για τελειότητα από ντομάτες, εξωτικά μπαχαρικά, σκόρδο, κρεμμύδι, κρασί, και αργό μαγείρεμα.

«Όλα τα φαγητά του σεφ του Κώστα ήταν υπέροχα, αλλά αυτό το στιφάδο κατέλαβε εντελώς τις αισθήσεις μου. Έστειλα στους φίλους μου μια θολή φωτογραφία του πιάτου μου – μισοφαγωμένο – διακηρύσσοντας πως βρήκα το καλύτερο φαγητό στην Ελλάδα. Όπως με πολλά ελληνικά κλασικά πιάτα, κάθε περιοχή και κάθε οικογένεια έχει το δικό της στιφάδο (μπορεί να φτιαχτεί επίσης με χταπόδια στα ψαροχώρια ενώ υπάρχουν ακόμη και χορτοφαγικές εκδοχές, όπως με μανιτάρια) και όλοι έχουν την δική τους άποψη για το πώς πρέπει να μαγειρεύεται ενώ δεν διαπραγματεύονται καν για τα συστατικά του», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο άρθρό της στη Guardian.

Ζακυνθινό κουνέλι στιφάδο

«Το κουνελάκι μαρινάρεται για 24 ώρες και μετά μαγειρεύεται στην κατσαρόλα με μπόλικο σκόρδο, μπαχαρικά και ντομάτες. Στο τέλος του μαγειρέματος πασπαλίζεται με λαδογραβιέρα» διαβάζουμε στο olivemagazine.gr.

«Σύμφωνα με κάποιους μελετητές, το «στιφάδο» είναι παραφθορά του ιταλικού stufata και παίρνει το όνομά του από τον τρόπο παρασκευής καθώς είναι μαγειρεμένο για ώρες σε κατσαρόλα καλά κλεισμένη στη stufa (φουρνέλο στην άκρη του τζακιού). Άλλοι θεωρούν ότι προέρχεται από το βενετσιάνικο «stufato», που σημαίνει στον ατμό, αλλά κι αυτό προέρχεται από το λατινικό «estufare», που με τη σειρά του κατάγεται από το αρχαίο ελληνικό «τύφος» που σημαίνει ατμός υγρού που βράζει».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα