back to top
22.7 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

22.7 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία – Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά σήμερα ο Τζουζέπε Κόντε στη Βουλή αύριο στη Γερουσία

Διαβάστε επίσης

Οι προσπάθειες του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κοντε να συγκροτήσει μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ματέο Ρέντζι και του μικρού κόμματος Italia Viva δεν φαίνεται να τελεσφορούν . Πολλοί από τους κεντρώους βουλευτές στους οποίους απευθύνθηκε το Σαββατοκύριακο δεν αποδέχθηκαν την προσφορά του και έτσι ο κ. Κοντε ζητά σήμερα από την Βουλή και αύριο από την Γερουσία  νέα ψήφο εμπιστοσύνης. 

Ο πρώην  πρωθυπουργός Μάττο Ρεντζί αποκμακρυνε τους δυο υπουργούς του κομματός του από την κυβέρνηση  διαφωνόντας ανοικτά με τους χειρισμούς στην οικονομία και την πολιτική αναχαίτισης του νέου κορονοιού  Αποσύροντας το μικρό κόμμα του Italia Viva από την κυβέρνηση, ο Ρεντζί αφαίρεσε από την κυβέρνηση Κοντέ από την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Το περασμένο Σάββατο τρεις βουλευτές του μικρού  UDC συντάχθηκαν με την Κεντροδεξιά   ζητώντας την παραίτηση του Κοντέ και πρόωρες εκλογές. Περιπλέκοντας την κατάσταση, ο Ρενζί ανακοίνωσε  ότι οι 18 γερουσιαστές του  κόμματος του θα απέχουν από την αυριανή ψηφοφορία.  Εάν το πράξουν, ο συνασπισμός πιθανότατα θα κερδίσει την ψήφο, αλλά δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Σύμφωνα με το Reuters,  εν μέσω κρίσης το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) είναι πιθανό να πιέσει για ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου και επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου για την κυβερνητική συνεργασία ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί την Τρίτη

Προσερχόμενος στο μέγαρο της ιταλικής βουλής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και με αναφορά στην αποχώρηση του κόμματος Ματέο Ρέντσι από την κυβέρνηση, ο Κόντε δήλωσε: «η κατάσταση δεν είναι εύκολη, αλλά έχω εμπιστοσύνη στην χώρα και στα μέλη του κοινοβουλίου».

Η κυβέρνηση αναμένεται να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης σημεαρ στην Βουλή  ομως το  το αποτέλεσμα  της αυριανής ψηφοφορίας στην Γερουσία, θεωρείται αβέβαιο.

«Δεν θεωρώ ότι  μπορεί να μην έκανα λάθη. Αλλά προσπάθησα, με όλες τις δυνάμεις μου, να προσφέρω τη μέγιστη δυνατή προστασία στους πολίτες μας», τόνισε πριν λίγο ο Ιταλός πρωθυπουργός  Τζουζέπε Κόντε, κατά την ομιλία του στην βουλή της Ρώμης.

«Το να προστατέψουμε ως κύρια προτεραιότητα την δημόσια υγεία, ώστε να διατηρηθεί και ο παραγωγικός ιστός της χώρας, ήταν μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογή», πρόσθεσε ο Κόντε.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα