back to top
23.8 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

23.8 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης για Κυπριακό: Λύση εντός πλαισίου του ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης

Προσερχόμαστε στις διερευνητικές επαφές για καθορισμό θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με ειλικρινή διάθεση, συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και με μηδενική αφέλεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Λευκωσία μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

«Πρόκειται για ένα ακόμη πεδίο όπου θα δοκιμαστεί η συνέπεια της Άγκυρας, η σύμπτωση λόγων και πράξεων και τελικά η πρόθεση να επανέλθει στο δρόμο του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «Μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, όπως επίσης στο θεμέλιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την κυπριακή επικράτεια», εξηγώντας πως «Μόνη βιώσιμη λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια και με διασφαλισμένη την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «δυστυχώς η στάση της Τουρκίας και του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται εκτός του πλαισίου, εμμένοντας στην ανεδαφική λύση των δύο κρατών, που απορρίπτουν ο ΟΗΕ και η ΕΕ. Τουρκία και Τατάρ θα πρέπει να γνωρίζουν πως η επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου νοείται αποκλειστικά και μόνο εντός του υφιστάμενου πλαισίου».

Και συμπλήρωσε: «η Ελλάδα είναι παρούσα στις διερευνητικές επαφές για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Προσερχόμαστε με ειλικρινή διάθεση και μηδενική αφέλεια. Εκεί θα δοκιμαστεί η συνέπεια της Τουρκίας. Η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα πως οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου μπορεί να επιλύσουν χρονίζουσες διαφορές. Το αποδείξαμε στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο».

Τα τριμερή σχήματα συνεργασίας είναι σχήματα ειρήνης και δεν αποκλείουν κανέναν

«Τα τριμερή σχήματα συνεργασίας είναι σχήματα ειρήνης και δεν αποκλείουν κανέναν» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ αναφορά έκανε και στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού: «Είναι ανάγκη η ΕΕ να προμηθευθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις δόσεις των εμβολίων που έχει συμφωνήσει με τις φαρμακευτικές εταιρείες» τόνισε και συμπλήρωσε πως με τον Κύπριο Πρόεδρο «συζητήσαμε και το θέμα πως θα μπορούσαμε να διευκολύνουμε τους ταξιδιώτες» επισημαίνοντας την πρότασή του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Κλείνοντας τις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η Κύπρος δεν είναι μία ανοχύρωτη Πολιτεία, αλλά πως, δανειζόμενος – όπως είπε – τη ρήση του διπλωμάτη Νίκου Κρανιδιώτη, έχει δίπλα της όλον τον Ελληνισμό και μεγάλες δυνάμεις όπως η ΕΕ.

Ν. Αναστασιάδης: Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να αποκλίνει από τα ψηφίσματα του Συμβούλιου Ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές αξίες

«Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να αποκλίνει από τα ψηφίσματα του Συμβούλιου Ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Κοινή μας θέση είναι πως η αποφασιστικότητα για την εμπλοκή σε μία έναρξη διαδικασίας διαλόγου, δεν αναιρεί την ανάγκη για δημιουργικό κλίμα» είπε στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης, επισημαίνοντας πως «απαιτείται η συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας μονομερείς ενέργειες που θα οδηγήσουν στο αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα».

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε: «Επιδιώκουμε να δούμε μία Τουρκία που θα αποδεικνύει εμπράκτως πως επιθυμεί έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, μακριά από μονομερείς ενέργειες. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ΕΕ θα επιδείξει αλληλεγγύη. Ευχαριστώ τον φίλο Κυριάκο για την ενδελεχή ενημέρωση για τις διερευνητικές επαφές. Κοινή πεποίθηση είναι πως ο διάλογος θα πρέπει να περιορίζεται στην επίσημη ατζέντα».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Ισραήλ όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η Ελλάδα δίνει προτεραιότητα στην αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ, σε επιχειρησιακό και αμυντικοβιομηχανικό  επίπεδο.  Η πρόσφατη συμφωνία όπου η ισραηλινή Elbit θα αναλάβει το Διεθνές αεροπορικό  Εκπαιδευτικό Κέντρο στην Καλαμάτα, αποτελεί ισχυρή ένδειξη των αναβαθμισμένων ελληνο-ισραηλινών σχέσεων.  Επίσης , το προσεχές διάστημα θα φθάσουν στην Ελλάδα δυο ισραηλινά UAVs Heron-1, με χρονομίσθωση και θα εγκατασταθούν στην Σκύρο. Και  ακόμη, η Ελλάδα ενδιαφέρεται και για την απόκτηση του αντιαρματικού – πυραυλικού συστήματος Spik/NLOS, που παράγει  η Ισραηλινή Στρατιωτική Βιομηχανία. Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας,  Ισραήλ και Κύπρου, που τελεί υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, διαμορφώνει  ένα ισχυρό μέτωπο σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, όπου είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες στον ενεργειακό, διπλωματικό  και γεωστρατηγικό τομέα, αλλά και με παρούσα την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με αξιώσεις επί του συνόλου της Κυπριακής ΑΟΖ.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα