back to top
16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Δημ. Παπαστεργίου: Δεν είναι ευθύνη των δήμων το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας

Διαβάστε επίσης

Διευκρινίσεις σχετικά με το ποιος έχει την αρμοδιότητα για το κλάδεμα ή το κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας μετά και τις πτώσεις δέντρων εξαιτίας της κακοκαιρίας, σε εναέρια καλώδια της ΔΕΗ που προκάλεσαν διακοπές ρεύματος έδωσε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Ελεωνόρα Ορφανίδου.

Όπως εξήγησε, αυτό δεν είναι ευθύνη των δήμων κάνοντας παράλληλα λόγο για ένα πινγκ-πονγκ ευθυνών το οποίο εκνευρίζει περισσότερο τους ήδη ταλαιπωρημένους πολίτες και τους κάνει να χάνουν την όποια εμπιστοσύνη έχουν ακόμα προς τη Δημόσια Διοίκηση.

Μάλιστα, τόνισε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ μέσω ενός εγγράφου που απέστειλε στους δήμους της Αττικής πριν από ένα μήνα είχε ενημερώσει εγγράφως για το θέμα και συγκεκριμένα, ζητούσε να υποδείξουν αν έχει υποπέσει στην αντίληψή τους κάποιο επικίνδυνο δέντρο καθώς και σημεία στα οποία θα αφήσει ο ΔΕΔΔΗΕ το προϊόν της ξυλείας, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι ξεκάθαρα δική του αρμοδιότητα να προστατεύσει τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας.

Επίσης, είπε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η διάγνωση της προβληματικής στατικότητας των δέντρων δεν είναι εύκολη λόγω και της ύπαρξη ασθενειών του ριζικού συστήματος ενώ αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η υφιστάμενη γραφειοκρατία καθώς πρέπει να προηγηθούν μια σειρά από ενέργειες όπως αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ή άδεια από το Δασαρχείο για τη διάθεση της ξυλείας.

«Εκτός από την γραφειοκρατία έχουμε να ξεπεράσουμε και τις αντιδράσεις τοπικού χαρακτήρα. Προκειμένου οι δήμοι να μην κατηγορηθούν ότι είναι εχθροί των δασών και των δέντρων πολλά εκ των οποίων δεν είναι για πόλεις, πλατείες και πεζοδρόμια, δεν τα πειράζουν».

Ο κ. Παπαστεργίου, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει υπογειοποίηση των δικτύων, τουλάχιστον σε κομμάτια του αστικού ιστού, υπενθυμίζοντας και την μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ανέφερε ότι οι δήμοι του αστικού συγκροτήματος δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο στόλο μηχανημάτων προκειμένου να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

«Δεν μπορούν οι δήμοι αποδεκατισμένοι από προσωπικό και οικονομικούς πόρους να αγοράσουν εξοπλισμό τέτοιου τύπου. Ο ειδικός εξοπλισμός όπως είναι οι αλατιέρες δεν μπορεί να υπάρχει σε επάρκεια στους δήμους της Αττικής. Δεν γίνεται για παράδειγμα ο δήμος Αθηναίων να διαθέτει όσες αλατιέρες έχουν τα Τρίκαλα όπου χιονίζει κάθε χειμώνα. Πρέπει να δούμε πως μπορούμε να παράσχουμε στους δήμους μας επιπλέον εξοπλισμό ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αποχιονισμούς».

Και κατέληξε: «Θα πρέπει ότι είναι μέσα στον αστικό ιστό να ανήκει στον δήμο αλλά αυτή η μετάβαση των αρμοδιοτήτων θα πρέπει να συνοδευτεί και από παραχώρηση πόρων, οικονομικών και ανθρώπινων. Πρέπει να δώσουμε τα όπλα στους δήμους να προχωρήσουν πιο γρήγορα σε αυτά που έχουν κατά νου να κάνουν. Αν δεν γίνει τώρα που είναι φρέσκο το θέμα, θα το ξεχάσουμε και σε δέκα χρόνια πάλι θα λέμε τα ίδια πράγματα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα