22.2 C
Athens
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

22.2 C
Athens
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Η μάχη κατά των μεταλλάξεων και οι πιέσεις στις φαρμακοβιομηχανίες στην ατζέντα των 27

Διαβάστε επίσης

Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιείται σήμερα και αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη συμμετοχή των 27 ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ.

Η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ το ζήτημα της υγειονομικής κρίσης του νέου κορονοιού θα συζητηθεί σήμερα, πρώτη ημέρα της τηλεδιάσκεψης. Αύριο οι 27 θα εστιάσουν στην Ασφάλεια και την ‘Αμυνα.

Η μάχη εναντίον των μεταλλάξεων, η διατήρηση των αυστηρών περιορισμών παρά τις οικονομικές επιπτώσεις στην ΕΕ, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης μαζί με την ανάγκη αύξησης των πιέσεων προς τις φαρμακοβιομηχανίες για να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις των δόσεων των εμβολίων. 

Μετά τα διαρκή λάθη και τις αστοχίες στις εκστρατείες εμβολιασμών, οι οι 27 ηγέτες αναμένεται να υπογραμμίσουν την ανάγκη να «επιταχυνθεί άμεσα η διαδικασία έγκρισης, παραγωγής και διανομής των εμβολίων», όπως επίσης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εμβολιασμών στα κράτη – μέλη. Υπάρχει σύμφωνα με τους Financial Times ισχυρή πίεση των κρατών μελών στην Κομισιόν να εξασφαλίσει τις απαραίτητες δόσεις,  ιδιαίτερα μετά την πληροφορία για νέα υπαναχώρηση  και μείωση στο μισό των προβλεπόμενων δόσεων από την AstraZeneca στο β΄ τρίμηνο. «Η πίεση σε συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες είναι πολύ μεγάλη» δήλωσε στους FT Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ηγέτες πέντε κρατών – μελών έγραψαν επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προειδοποιώντας τον ότι η «πρόσβαση σε επαρκή εμβόλια παραμένει μια άλυτη πρόκληση». Την επιστολή υπογράφουν οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, της Δανίας, Πολωνίας, Ισπανίας, αναφέρει το Politico.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν τα απαγορευτικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στα σύνορα καθώς κάποια κράτη – μέλη έχουν παραβιάσει τις κοινές γραμμές της Ε.Ε αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να προκληθεί χάος στην κυκλοφορία αλλά και στην αλυσίδα προμηθειών όπως συνέβη στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Η Κομισιόν έχει ζητήσει από το Βέλγιο, τη Δανία, την Φινλανδία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία να δικαιολογήσουν τους περιορισμούς εντός 10 ημερών.

«Τα εμβολιαστικά διαβατήρια» θα συζητηθούν επίσης παρά το γεγονός ότι το θέμα διχάζει και μάλλον δεν θα προχωρήσει άμεσα. Η Ελλάδα πιέζει για εφαρμογή της ιδέας αυτής προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερες επιδόσεις στη φετινή τουριστική σεζόν. Ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα κράτη – μέλη της Ε.Ε για «κοντόφθαλμες» πολιτικές και τους παρότρυνε να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση της πρότασης, σημειώνουν οι FT. Την ιδέα στηρίζουν χώρες που θέλουν να ανοίξει ο τομέας του τουρισμούς αλλά φοβούνται ότι οι επισκέπτες μπορεί να είναι φορείς του ιού και να διακινδυνεύσουν τα μέτρα περιορισμού του. Κάποια άλλα κράτη – μέλη ανησυχούν ότι τα προτεινόμενα διαβατήρια εάν δεν εφαρμοστούν σωστά θα είναι ένα μη ηθικό μέτρο την ώρα που αρκετοί πολίτες δεν θα έχουν εμβολιαστεί και μάλιστα με την σοβαρή έλλειψης εμβολίων που απασχολεί την ΕΕ.

Πάντως, οι αρχηγοί των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συμφωνήσουν να εργαστούν στο μέλλον για ένα σχέδιο έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού για τους πολίτες της ΕΕ που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, σε μια προσπάθεια διάσωσης της ερχόμενης τουριστικής σεζόν

Χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εμφανίζονται πιο διστακτικές, καθώς αξιωματούχοι τονίζουν ότι το σχέδιο αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει μια de facto υποχρέωση εμβολιασμού και θα εισαγάγει διακρίσεις για όσους δεν μπορούν ή δεν θα λάβουν το εμβόλιο.

Η Γαλλία, όπου η αντιεμβολιαστική τάση είναι ιδιαίτερα ισχυρή και όπου η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην καταστήσει τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς, θεωρεί την ιδέα των διαβατηρίων εμβολιασμού «πρόωρη», δήλωσε σήμερα ένας Γάλλος αξιωματούχος.

Απαιτείται εργασία για τις λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως αν πρέπει το πιστοποιητικό να εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή, αν θα είναι αποδεκτό σε όλο τον κόσμο και σε ποιο στάδιο της διαδικασίας εμβολιασμών με διδοσικά εμβόλια, θα πρέπει να εκδοθεί το πιστοποιητικό.

«Ζητούμε να συνεχιστούν οι εργασίες για μια κοινή προσέγγιση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού», τονίζει ένα προσχέδιο ανακοίνωσης της αυριανής τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters. Ωστόσο, στο προσχέδιο δεν γινόταν αναφορά σε κάποιο χρονοδιάγραμμα προς κάποια τελική απόφαση.

Αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η ΕΕ συνεργάζεται με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορέων (IATA), η οποία επιθυμεί την αναζωογόνηση των αεροπορικών ταξιδιών, με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ωστόσο, τα ταξίδια με πιστοποιητικά εγείρουν επίσης νομικά ζητήματα, ανέφεραν αξιωματούχοι, καθώς εκείνοι που βρίσκονται στο τέλος της σειράς στα προγράμματα εμβολιασμών θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι η ελευθερία μετακίνησης τους περιορίζεται άδικα από τις συχνά πολύμηνες αναμονές για χορήγηση ενός εμβολίου.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν επίσης ότι δεν υπάρχει ακόμη καμιά οδηγία από υπηρεσίες του ΠΟΥ και της ΕΕ για το κατά πόσον οι άνθρωποι που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις ενός εμβολίου κατά της Covid-19 μπορούν ακόμα να είναι φορείς του νέου κορονοϊού και να μολύνουν άλλους, ακόμη και αν οι ίδιοι δεν είναι πλέον ευάλωτοι.

Δεν είναι επίσης σαφές αν όσοι έχουν ήδη νοσήσει από τον ιό παραμένουν μολυσματικοί, για πόσο καιρό έχουν ανοσία και κατά πόσον και αυτοί θα μπορούν να λάβουν πιστοποιητικά.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε», υπογράμμισε ένας ανώτερος αξιωματούχος κράτους μέλους του ευρωπαϊκού μπλοκ. «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να φτάσουμε σε μια κοινή γραμμή», πρόσθεσε.

Ωστόσο δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπου ο κλάδος φιλοξενίας πρέπει να γνωρίζει τι πρέπει να προετοιμάσει τους επόμενους μήνες. Παρά την επίσημη στάση ότι όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ θέλουν να επιλύσουν μαζί το ζήτημα, ορισμένες χώρες ενδέχεται να αποφασίσουν να κινηθούν ταχύτερα μεμονωμένα.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα