back to top
19.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

19.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στο διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Bασικά θέματα: Ανησυχία στη Βρετανία αλλά και στην Ευρώπη προκαλούν τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να αυστηροποιήσει για ακόμα μια φορά τα μέτρα που αφορούν τα ταξίδια στο εξωτερικό αναφέρει ο διεθνής Τύπος που επίσης επικεντρώνεται στην 24χρονη σπρίντερ από τη Λευκορωσία που ξέφυγε μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων από το καθεστώς Λουκασένκο.

Στη Βρετανία: Η ανησυχία για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει μια τελευταία ευκαιρία να σώσει το καλοκαίρι, αναφέρει η Daily Express. «Δώστε ευκαιρία για διακοπές» ζητά η Daily Mirror.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι αυξάνεται ο αριθμός των δυσαρεστημένων βουλευτών για πιθανή λίστα παρακολούθησης μέσω ειδικού συστήματος που θα επιτρέπει την εφαρμογή των κανόνων καραντίνας άμεσα.

Οι Times κάνουν λόγο για επικείμενη «εξέγερση» των Τόρις σε περίπτωση που επιβληθούν αυστηρά ταξιδιωτικά μέτρα για χώρες όπως η Ισπανία. Προβλέπεται τότε μαζική φυγή από τη χώρα της Ιβηρικής εκατομμυρίων Βρετανών τουριστών. Όπως αναφέρει υπάρχουν συζητήσεις ήδη στο υπουργικό συμβούλιο να μπουν σε ειδική λίστα λόγω αύξησης κρουσμάτων και η Ελλάδα και η Ιταλία.

Στο μεταξύ, η Daily Telegraph αναφέρει πως ενισχυτικά των εμβολίων κατά του Covid θα μπορούν να είναι προσβάσιμα για 32 εκατομμύρια Βρετανούς από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Έγκυος στο δεύτερο παιδί της με τον Μπόρις Τζόνσον είναι η σύζυγός του Κάρι. Την αποκάλυψη έκανε η ίδια μέσα από ανάρτησή της στο Instagram, που αποτελείται από μία φωτογραφία ενός χριστουγεννιάτικου στολιδιού σε σχήμα παιδικού καροτσιού και μία φράση η οποία συνηθίζεται στη Βρετανία για ένα παιδί που γεννιέται μετά από μία αποτυχημένη εγκυμοσύνη. Με τον τρόπο αυτό, η Κάρι αποκάλυψε και ότι είχε μία αποβολή στις αρχές του έτους: «Η αποβολή με άφησε με σπαραγμένη καρδιά. Αισθάνομαι υπερβολικά ευλογημένη που είμαι πάλι έγκυος, ένιωσα όμως και σαν ένας σάκος γεμάτος με νεύρα», όπως έγραψε η ίδια. Υπενθυμίζεται ότι το πρωθυπουργικό ζεύγος απέκτησε το πρώτο του παιδί, τον Ουίλφρεντ, τον Απρίλιο του 2020 (λίγο μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί με Covid-19, σε αρκετά σοβαρή κατάσταση). Εφόσον δε όλα πάνε καλά με τη νέα εγκυμοσύνη της 33χρονης Κάρι και το μωρό γεννηθεί τον Δεκέμβριο, όπως αναμένεται, θα πρόκειται για το έβδομο επισήμως παιδί του 57χρονου Τζόνσον, που γίνεται ένας ακόμη εν ενεργεία πρωθυπουργός που αποκτά παιδί. Είχαν προηγηθεί ο Ντέιβιντ Κάμερον, του οποίου η σύζυγος Σαμάνθα γέννησε το 2010 την κόρη τους Φλοράνς, καθώς και ο Τόνι Μπλερ, που είδε τη δική του σύζυγο, Σέρι, να γεννά το τέταρτο παιδί τους ενόσω ήταν πρωθυπουργός, τον Λεό.

Για καλοκαιρινές διακοπές: Καλοκαίρι με κρύο και βροχές για το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ευρώπης… είναι το φετινό ενώ δεν μπορούν όλοι να ξεφύγουν από αυτό σύμφωνα με το Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων. Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς είναι περίπου 35 εκατομμύρια σε όλη την Ευρώπη και φυσικά δεν θα μπορέσουν να κάνουν φέτος διακοπές, αναφέρει μελέτη του Συνδικάτου. Ενώ έχει αυξηθεί το ποσοστό εκείνων που μπορούν να πάνε διακοπές τη τελευταία δεκαετία παρ’ όλα αυτά οικογένειες μικρού εισοδήματος παραμένουν αποκλεισμένες. Συνολικά 28% των Ευρωπαίων πολιτών δεν μπορούν να πάνε διακοπές διάρκειας μιας εβδομάδας. Το χειρότερο ποσοστό εντοπίζεται στην Ελλάδα όπου φθάνει το 88,9%, εκείνων δηλαδή που βρίσκονται στα όρια της ανέχειας και ακολουθεί η Ρουμανία σε ποσοστό 86,8%, η Κροατία σε ποσοστό 84,7%, η Κύπρος με 79,2% και η Σλοβακία με 56,7% αναφέρει το Politico.

Στη Γερμανία: Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται τα ποσοστά του Άρμιν Λάσετ υποψήφιου της συντηρητικής Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) της απερχόμενης καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ. Ο Λάσετ θα λάμβανε μόλις το 13% των ψήφων, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου INSA που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sonntag αν οι εκλογές διεξάγονταν την περασμένη Κυριακή. Το ποσοστό του κ. Λάσετ υποχωρεί κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα. Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς, καταγράφει άνοδο μιας εκατοστιαίας μονάδας στην κυλιόμενη δημοσκόπηση· συγκεντρώνει το 22%. Η Αναλένα Μπέρμποκ, η υποψήφια των Πρασίνων, θα λάμβανε το 13% των ψήφων, ποσοστό ίσο με αυτό του κ. Λάσετ, πάντα κατά τη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο κυριακάτικο φύλλο της Μπιλτ.

Για Λευκορωσία: Η Κριστίνα Τσιμανούσκαγια θα μπορούσε να είναι το νέο θύμα της «μηδενικής ανοχής» που επιδεικνύει το καθεστώς του Μινσκ απέναντι σε όσους τολμούν να του ασκήσουν κριτική. Όλα δείχνουν, ωστόσο, ότι η 24χρονη αθλήτρια, που συμμετείχε στην αποστολή της Λευκορωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, βρίσκεται ασφαλής στα χέρια των ιαπωνικών αρχών, των οποίων την προστασία ζήτησε χθες, αρνούμενη να επιβιβαστεί στην πτήση της επιστροφής, προτού καν αγωνιστεί – μετά από «άνωθεν εντολές», όπως φέρεται να της είπε ο προπονητής της. Πηγή του Ιδρύματος Αθλητικής Αλληλεγγύης της Λευκορωσίας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η Τσιμανούσκαγια σχεδιάζει να αιτηθεί σήμερα άσυλο στη Γερμανία ή την Αυστρία.

«Κλειδί» φαίνεται πως αποτέλεσε η δημοσιότητα την οποία φρόντισε να δώσει από την αρχή στην υπόθεσή της η νεαρή αθλήτρια, ενημερώνοντας μέσω του Telegram το πρακτορείο Reuters, το οποίο και βρέθηκε με φωτογράφο του στο αεροδρόμιο την κρίσιμη στιγμή. Φρόντισε, επίσης, να έρθει σε επαφή με μέλη της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας που βρίσκονται επίσης στο Τόκιο, τα οποία επίσης βρέθηκαν στο αεροδρόμιο. Εκανε, με άλλα λόγια, ό,τι δεν είχε καταφέρει ή προνοήσει να κάνει ο Ρομάν Προτασέβιτς, ο δημοσιογράφος αντίπαλος του Αλεξάντερ Λουκασένκο ο οποίος είχε στοχοποιηθεί κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Αθήνα, τον περασμένο Μάιο, για να βρεθεί τελικώς στη φυλακή καθώς, όπως είναι γνωστό, το αεροσκάφος που τον μετέφερε προς τη Λιθουανία αναγκάστηκε από λευκορωσικό μαχητικό να προσγειωθεί στο Μινσκ. Σημειώνεται ότι η Τσιμανούσκαγια είχε επιλεγεί προκειμένου να εκπροσωπήσει τη Λευκορωσία στο αγώνισμα των 200 μέτρων, που διεξάγεται σήμερα. Ξαφνικά, όμως, πληροφορήθηκε ότι θα συμμετείχε και στην ομάδα της χώρας της για το αγώνισμα 4Χ400, κάτι που η ίδια απέδωσε στο γεγονός ότι κάποιες από τις συμπατριώτισσές της αθλήτριες που έχουν προπονηθεί γι’ αυτό δεν μετέβησαν στο Τόκιο, επειδή η χώρα της δεν διέθετε επαρκή τεστ αντιντόπινγκ, τα οποία υποχρεούνταν να κάνουν προτού αγωνιστούν. Μάλιστα, δεν δίστασε να καταγγείλει αυτή την εξέλιξη και τη στάση των προπονητών στον λογαριασμό που διατηρεί στο Instagram. Το αποτέλεσμα ήταν να κινηθεί αμέσως η διαδικασία εναντίον της. Ετσι, όπως κατήγγειλε η ίδια, οι προπονητές την ενημέρωσαν ότι είχε δοθεί εντολή να αφαιρεθεί από την αποστολή και να επιστρέψει εσπευσμένα – με την επίκληση δήθεν γνωμάτευσης των γιατρών που αφορούσε στη «συναισθηματική και ψυχολογική της κατάσταση», σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας της. Στο αεροδρόμιο, ωστόσο, εκμεταλλευόμενη και τη δημοσιότητα που είχε δοθεί, η Τσιμανούσκαγια ζήτησε την προστασία της αστυνομίας, στην οποία φέρεται να επανέλαβε αυτό που είχε πει και προς το Reuters: «Δεν πρόκειται να επιστρέψω στη Λευκορωσία». Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υπόθεση είχε ενημερωθεί εγκαίρως και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC). Προς τους «Αθάνατους» απευθύνθηκε και η εξόριστη ηγέτις της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τσιχανούσκαγια, ζητώντας να προστατεύσουν την 24χρονη αθλήτρια και να ερευνήσουν τις παρατυπίες που έχουν διαπραχθεί σε βάρος της στο Μινσκ.

Για Κόσοβο: Το Κόσοβο κερδίζει διεθνή αναγνώριση μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων διατείνεται το Politico. Εκατομμύρια θεατών παρακολούθησαν την περασμένη εβδομάδα δύο γυναίκες από το Κόσοβο τη Νόρα Τζιάκοβα και Ντίστρια Κρασνίκι να κερδίζουν χρυσά μετάλλια στην κατηγορία τους στο τζούντο. Δύο χρυσά μετάλλια μπορεί να μην σημαίνουν πολλά για χώρες όπως η Κίνα ή οι ΗΠΑ όμως για το Κόσοβο είναι σπουδαία υπόθεση καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς ενδιαφέροντος… και αυτές οι νίκες αλλάζουν και τη φήμη του μέσω της ‘διπλωματίας του τζούντο΄.

Για Ιράν: Αποδείξεις εμπλοκής του Ιράν στη φονική επίθεση στη θάλασσα του Ομάν εναντίον ενός τάνκερ το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία ενός ισραηλινού δισεκατομμυριούχου διαθέτει το Ισραήλ, όπως διαβεβαίωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναφτάλι Μπένετ αναφέρει η Haaretz. «Αναμένουμε η διεθνής κοινότητα να καταστήσει σαφές στο ιρανικό καθεστώς ότι έκανε ένα σοβαρό σφάλμα. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζουμε πώς να στείλουμε ένα μήνυμα στο Ιράν, με τον δικό μας τρόπο», τόνισε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης με την ευκαιρία της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Η Τεχεράνη είχε απορρίψει νωρίτερα ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι ευθύνεται για την επίθεση, την Πέμπτη, εναντίον του πετρελαιοφόρου, που στοίχισε τη ζωή σε έναν Βρετανό και έναν ρουμάνο πολίτη.

Στο μεταξύ, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν όσο και ο βρετανός ομόλογός του, Ντόμινικ Ρααμπ συντάχθηκαν με το Ισραήλ κατηγορώντας το Ιράν για την επίθεση εναντίον του τάνκερ. «Μετά από εξέταση των πληροφοριών που έχουμε είμαστε σίγουροι ότι το Ιράν έκανε την επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο δύο αθώων ανθρώπων» είπε ο Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι «θα δωθεί η κατάλληλη απάντηση» σε συνεργασία με τους συμμάχους μας.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα