back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μ. Συρεγγέλα για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς»: Επιδίωξή μας να παρέχουμε ασφάλεια σε εργαζόμενους γονείς και μονογονεϊκές οικογένειες

Διαβάστε επίσης

Σημαντικό εργαλείο στη φαρέτρα των οικογενειών με αυξημένες ανάγκες ασφαλούς φύλαξης των παιδιών τους, αναμένεται να αποτελέσει το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» που δημιουργήθηκε με τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την Κοινωνική Προστασία.

«Επιδίωξή μας, μέσω αυτής της προσπάθειας είναι να παρέχουμε ασφάλεια σε εργαζόμενους γονείς αλλά και σε μονογονεϊκές οικογένειες, γενικά στις εργαζόμενες μαμάδες και ειδικότερα στις ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες ή άνεργες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν άδεια μητρότητας από κάποιον εργοδότη» είπε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα, στον Αθήνα 984.

Όπως εξήγησε στη συνέντευξή της στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου «αφορά στη φύλαξη βρεφών από 2 μηνών και στόχος είναι να πάμε -μέσω του κοινωνικού κράτους-σε περιοχές που ακόμη δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί. Εργαζόμενοι γονείς, μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και άνεργες, θα πάρουν ένα μικρό voucher ώστε να βοηθούν στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας.»

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την κυρία Συρεγγέλα, «οι γονείς θα μπορούν να έχουν στο σπίτι έτους έναν επιμελητή ή επιμελήτρια. Στην περιφέρεια και σε περιοχές χωρίς βρεφονηπιακούς σταθμούς, θα δίνεται η δυνατότητα στον επιμελητή να κρατά 2 ή και 3 βρέφη στο δικό του σπίτι. Οι επιμελητές, για τους οποίους θα υπάρχει ηλεκτρονική βάση δεδομένων, θα είναι ειδικά εκπαιδευμένοι και εφοδιασμένοι με σχετική πιστοποίηση, θα μπορούν να παρέχουν πρώτες βοήθειες, ενώ θα δικαιούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ασφαλιστικής κάλυψης. Η επιλογή επιμελητή θα γίνεται από τους γονείς και η πρώτη επαφή τους, μέσω διαδικτύου.»

Επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι η εφαρμογή του προγράμματος να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2022, τον Αύγουστο να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, ενώ άμεσα αναμένεται να λειτουργήσει και η πλατφόρμα για τους επιμελητές.

Ολοκληρώνοντας επεσήμανε «στην πράξη θα δούμε τα κενά που ενδεχομένως προκύψουν, θα γίνεται αξιολόγηση και θα παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται με στόχο τη βελτίωση του προγράμματος.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα