back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Ο τελευταίος μάρτυρας 18-10-2021

Διαβάστε επίσης

«Το 1832 παρήρχοντο εν ησυχία και ειρήνη μεταξύ των πολιτών και της Τουρκικής εξουσίας. Η αδυναμία του ενός μέρους και η αναρχία του άλλου μέρους εσυμβίβαζεν αμφότερα, και τα εκράτει εις ευταξίαν». *

«Ανάμεσα σε Τούρκους και Έλληνες τα όπλα σιγούσαν, από τον καιρό κιόλας της θερινής εκστρατείας του 1829». **

Την ίδια περίοδο συνεχιζόταν ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος. Η Αττική ανήκε στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος. Στην Αθήνα της εποχής βρίσκονταν περίπου διακόσιοι Τούρκοι, οι οποίοι κατά το ένα πέμπτο περίπου ήταν γηγενείς. Οι Τούρκοι κρατούσαν την Ακρόπολη, ενώ όσοι κατείχαν κτηματική περιουσία προσπαθούσαν να την εκποιήσουν εν όψει της αποχώρησής τους.

Αρχηγός των Τούρκων ήταν ο Γιουσούφ μπέης, που λειτουργούσε ως Σιλιχτάρης*** του διοικητή της Εύβοιας. **** .

******Εκτός από το πάθος του για το αλκοόλ ήταν και πλεονέκτης και κατά την προσφιλή συνήθεια των κατακτητών ασκούσε πιέσεις στους Έλληνες, για να κερδίσει χρήματα.

Στις 20 Νοεμβρίου, ο Τούρκος τοποτηρητής κάλεσε τον αρχηγό της συντεχνίας των παντοπωλών Αναγνώστη Σχινά, για να του παραπονεθεί επειδή ο Σχινάς δεν διέθετε στην αγορά τα κουκιά που είχε συγκεντρώσει ο Τούρκος από το φόρο της δεκάτης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψε διαφωνία για την τιμή.

«Τότε λοιπόν ο Τούρκος δράττει τον παρ΄ αυτώ εξηρτημένον πάντοτε πέλεκυν και με αυτόν πελεκίζει ανηλεώς τον Σχινάν, τον καθιστά σχεδόν ημιθανή και διατάττει μετά τούτο να τον ρίψουν εις την αθλιεστάτη φυλακήν του». Ο Σχινάς απεβίωσε δύο ημέρες μετά.

Οι πολίτες των Αθηνών εξαγριώθηκαν, αλλά δεν επετέθησαν κατά του Τούρκου αξιωματούχου υπό το φόβο των αντιποίνων από τον Πασά της Εύβοιας. Ο τελευταίος μάρτυρας της Οθωμανικής κυριαρχίας, στην Αθήνα, υπήρξε ο Αναγνώστης Σχινάς, η κηδεία του οποίου έγινε στον Ναό της Καπνικαρέας.

Πηγές: *Σουρμελής. Δ. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (Τύποις Νικολάου Αγγελίδου,Έκδοση 2η, Αθήνα 1853), σελ. 302

**Ρος. Λ. Αναμνήσεις και Ανακοινώσεις από την Ελλάδα 1832-1833 (μετάφραση Σπήλιος. Α. εκδ. Αφοι Τολίδη, Αθήνα 1976), σελ. 55

*** Τοποτηρητής

**** Ντιζντάρη

***** Σουρμελής. Δ. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (Τύποις Νικολάου Αγγελίδου,Έκδοση 2η, Αθήνα 1853), σελ. 302

Κείμενα: Παύλος Κουτουζής

Εκφώνηση: Άννα Μπάστα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα