back to top
32.4 C
Athens
Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

32.4 C
Athens
Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

Η υγιεστέρα θέσις! 04-11-2021

Διαβάστε επίσης

«Κατά δε τας αρχάς της ενταύθα αφίξεώς μου ήλθε και ο Βασιλεύς Όθων συνοδευμένος μετά τινών αυλικών του. Διέτριψεν ολίγας ημέρας εν τη πόλει και εις την εξοχήν δια κυνηγεσίαν. Κατά δε την πόλιν εις πόλιν επάνοδόν του απεφάσισε να καταθέση τον θεμέλιον λίθον των ανακτόρων». *.

Η μετάβαση του Όθωνα στην Αθήνα έλαβε χώρα το φθινόπωρο του 1833 και μας τη διηγείται ο Γεώργιος Ψύλλας, που ασκούσε τότε τα καθήκοντα του νομάρχη Αττικής και Βοιωτίας.

Εκείνη την περίοδο επικεφαλής του Ιατροσυνεδρίου του κράτους ήταν ο ιατρός Αύγουστος Βίμπερ, ο οποίος ρώτησε τον Νομάρχη ποια θεωρούσε την καλύτερη θέση, από άποψη υγιεινής, για να χτιστεί το παλάτι: «…και εις τούτον απεκρίθην ότι, κατά τη διατρέχουσα ενταύθα παράδοσιν , η ανατολικοβορεία θέσις η λεγόμενη Βοβμονίστρα, όπου γίνεται εις την πόλιν η διανομή των υδάτων, ομολογείται ως η υγιεινεστέρα». ** Η αναφορά γίνεται για την περίφημη κρήνη της εποχής στην αρχή

της σημερινής οδού Αμαλίας, την οποία αποκαλούσαν και Μπουμπουνίστρα λόγω του θορύβου του νερού.

Στη συνέχεια ο Ψύλλας διηγήθηκε στον Αρχίατρο μια ιστορία, για να υποστηρίξει την άποψή του περί της μελλοντικής θέσης του παλατιού: «Θέλοντες ***οι κάτοικοι να γνωρίσωσι ποίον το υγιέτερον μέρος της πόλεως, σφάξαντες πρόβατον, διεμέλισαν αυτό εις τέσσαρα κομμάτια και εκρέμασαν αυτά εις τέσσαρα μέρη της πόλεως και ανέμειναν να ίδωσι ποίον των τεσσάρων αυτών κομματίων έμελλε να καταντήση το ύστερον εις σήψιν και εύρον ότι το κομμάτιον όπερ ετέθη εις τούτο το μέρος (της Βομβονίστρας) εσάπη τελευταίον». ****

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο βάρυνε η άποψη του Νομάρχη στο να διαμορφώσει γνώμη ο Γερμανός ιατρός. Εκ του αποτελέσματος όμως συμπεραίνουμε ότι ελήφθη σοβαρά υπόψιν!

Πηγές: * Ψύλλας. Γ. ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΜΟΥ (εκδ. Ακαδημίας Αθηνών, Αθήνα 1974), σελ.222

** Ψύλλας. Γ. ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΜΟΥ (εκδ. Ακαδημίας Αθηνών, Αθήνα 1974), σελ.224

*** Άτονο στο πρωτότυπο

**** Ψύλλας. Γ. ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΜΟΥ (εκδ. Ακαδημίας Αθηνών, Αθήνα 1974), σελ.224

Κείμενα: Παύλος Κουτουζής

Εκφώνηση: Άννα Μπάστα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα