back to top
17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Μ. Κιτσώνας: «Η Ιστορία της Γης» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο μας βοηθά να ανακαλύψουμε πτυχές της δημιουργίας του πλανήτη μας

Διαβάστε επίσης

Η «Η Ιστορία της Γης» είναι η καινούρια, υπερσύγχρονη παράσταση του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, η οποία θα ταξιδέψει το κοινό στον υπέροχο πλανήτη μας, δίνοντας την ευκαιρία να ανακαλύψουμε πτυχές της δημιουργίας της Γης, πώς γεννήθηκε και πώς εξελίχθηκε στο πέρασμα του χρόνου.

Ο Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, Δρ. Μάνος Κιτσώνας, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, περιέγραψε με ενθουσιασμό αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν, κάνοντας λόγο για μια μοναδική εμπειρία στον εντυπωσιακό θόλο του πλανηταρίου ο οποίος δίνει μια ρεαλιστική προσομοίωση του ουρανού και της γης και μας βοηθάει να αντλήσουμε εμπειρία μέσα από την γνώση του παρελθόντος.

«Ωραία ντοκιμαντέρ μπορούμε να δούμε στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή μας. Στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η αίσθηση της προβολής στο θόλο, η οποία μας βοηθά να αντιληφθούμε και να νιώσουμε καλύτερα αυτά που αποτυπώνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, στην «Ιστορία της Γης», η οποία απευθύνεται σε παιδιά άνω των δέκα ετών και φυσικά και σε ενήλικες, θα γυρίσουμε πίσω σχεδόν 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια και θα παρακολουθήσουμε φυσικές καταστάσεις και γεωλογικά φαινόμενα που προκαλούν δέος με το μέγεθος και την έκτασή τους και που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία και στην πορεία του πλανήτη μας.

Παράλληλα, θα λάβουμε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα όπως, πώς σχηματίστηκαν οι οροσειρές στην επιφάνειά της γης και οι βαθιές τάφροι στον ωκεάνιο πυθμένα ή πώς προκαλούνται οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις.

Άλλωστε, πρόκειται για ένα θέμα το οποίο σύμφωνα με τον κ. Κιτσώνα, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, σε μια εποχή που τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η πανδημία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του πλανήτη μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι μας βοηθά να διασφαλίσουμε μέσα από τη γνώση του παρελθόντος και της ιστορίας της γης, ότι θα μπορέσει να προστατευθεί από τις δικές μας δραστηριότητες.

«Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε με αυτή την παράσταση, είναι να μιλήσουμε για την ιστορία της γης και να βοηθήσουμε το κοινό να αντιληφθεί τη θέση του ανθρώπου μέσα στο χώρο και στο χρόνο του διαστήματος. Ο άνθρωπος κατέχει ένα μηδαμινό χώρο στο διάστημα, έχει καταφέρει να εξελίξει την τεχνολογία και είναι σε θέση να καταστρέψει ή και να επιταχύνει την καταστροφή του πλανήτη. Ο πλανήτης μας θα καταστραφεί ούτως η άλλως, αλλά αυτό θα γίνει σε δισεκατομμύρια χρόνια. Δεν υπάρχει λόγος να το επιταχύνουμε».

Η ψηφιακή παράσταση «Η Ιστορία της Γης», ξεκινά σήμερα, Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, διαρκεί 40 λεπτά και τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου έναντι του Covid-19.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα