back to top
20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ρωσία: Κλείνει τα γραφεία της Deutsche Welle στη Μόσχα

Διαβάστε επίσης

Η Ρωσία ανέστειλε τη λειτουργία του γραφείου της Deutsche Welle στη Μόσχα και αφαίρεσε τις διαπιστεύσεις του προσωπικού. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα «τερματίσει κάθε δορυφορική ή άλλου είδους προβολή του προγράμματός της DW» ανά τη ρωσική επικράτεια.

Η απόφαση έρχεται ως απάντηση στη χθεσινή ανακοίνωση της Γερμανικής Επιτροπής Αδειών και Εποπτείας ότι το γερμανόφωνο πρόγραμμα του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού RT, που εκπέμπει σε Μόσχα και Βερολίνο και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου, πρέπει να διακοπεί, διότι «δεν έχει νόμιμη άδεια βάσει του Κοινοτικού Δικαίου», προκειμένου να εκπέμπει στη Γερμανία.

Η Ρωσία άσκησε κριτική σε αυτή την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς τη επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου.

Η διοίκηση του γερμανόγωνου RT δήλωσε ότι θα αμφισβητήσει την απόφαση μέσω της δικαστικής οδού και ισχυρίζεται ότι η σερβική ραδιοτηλεοπτική του άδεια είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και εξασφαλίζει το δικαίωμα εκπομπής και σε άλλα κράτη. Παράλληλα, η μητρική της RT ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα θα συνεχίσει να εκπέμπεται, αγνοώντας την απαγόρευση.

Από την Επιτροπή Αδειών και Εποπτείας της Γερμανίας, επισημαίνεται, ωστόσο, ότι ο σταθμός χρειάζεται άδεια η οποία να πληροί τους όρους της Συνθήκης για τα Κρατικά ΜΜΕ της Γερμανίας.

Πολλοί δεν εξεπλάγησαν από αυτή την εξέλιξη. Τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο συνάντησής του με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλενα Μπέρμποκ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε ότι εάν διακοπεί η λειτουργία του RT, θα υπάρξουν συνέπειες για γερμανικά Μέσα τα οποία λειτουργούν ή εκπέμπουν στη Ρωσία.

Το Σεπτέμβριο, το Υoutube διέκοψε τη λειτουργία δύο γερμανόφωνων καναλιών του RT, λόγω διασποράς ψευδών ειδήσεων για το κορονοϊό.

Πέρυσι, το Λουξεμβούργο απέρριψε μία αίτηση για λήψη άδειας λειτουργίας του γερμανόφωνου RT, με την αιτιολογία ότι το συγκεκριμένο παράρτημα έχει έδρα το Βερολίνο και το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του βρίσκεται στη Γερμανία.

Το RT ξεκίνησε να εκπέμπει το 2005 με την ονομασία Russia Today ως κρατικό δίκτυο που απευθύνεται σε διεθνές κοινό. Διαδικτυακά εκπέμπει στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά και τα Αραβικά.

Θεωρούμενο ως φιλικά διακείμενο στο Κρεμλίνο, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε αρκετές χώρες. Στις ΗΠΑ, θεωρείται «πράκτορας ξένης δύναμης». Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει απειλήσει με ανάκληση της άδειάς του, ενώ έχει απαγορευτεί σε αρκετές χώρες ανάμεσά τους τα πρώην σοβιετικά Λιθουανία και Λετονία.

Η κρίση στις σχέσεις Βερολίνου-Μόσχας, έρχεται ενώ επικρατεί ευρύτερη ένταση ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, με φόντο τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Το Βερολίνο έχει βάλει στο τραπέζι ως κύρωση έναντι της Μόσχας σε περίπτωση εισβολής και τη μη λειτουργία του ρωσο-γερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα