back to top
17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Γ. Κουμουτσάκος: Επιχειρείται να καταστεί εφηρμοσμένη πολιτική η στάση της ‘Αγκυρας για αμφισβήτηση αλλά και αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης

Διαβάστε επίσης

Για την κλιμακούμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και για την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στις Αλεξάνδρα Βουδούρη και Αθηνά Κορλίρα, ο βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ειδικότερα, σχετικά με τις ελληνοτουρικές σχέσεις, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για μια ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων μέσω της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών με πρόσχημα την στρατιωτικοποίησης τους.

«Το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, με την ένταση που το θέτει η Τουρκία, δεν είναι νέο. Όμως, υπάρχει μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν διότι η Τουρκία συνδέει απολύτως την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών κατά τη δική της επιθυμία, με την αναγνώριση της ελληνικής κυριαχίας επί αυτών. Δηλαδή, λέει ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά, αυτό αποτελεί λόγο αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους. Επομένως έχουμε μια σαφή αναβάθμιση και ένταση αυτής της θέσης της Τουρκίας».

Εκτίμησε ότι -όπως διεφάνη- από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιχειρείται να καταστεί εφηρμοσμένη πολιτική η γνωστή στάση της ‘Αγκυρας, όχι μόνο για αμφισβήτηση αλλά και για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, εν όψει και του 2023, όταν και συμπληρώνεται ένας αιώνας από την υπογραφή της.

«Αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον Ερντογάν να επεκτείνει την κληρονομιά του Κεμάλ. Καθιστά διεθνές ζήτημα την σύνδεση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών με την κυριαρχία. Πρόκειται για το γνωστό διπλό τουρκικό παιχνίδι βάσει του οποίου δημιουργεί προϋποθέσεις για να οδηγηθεί ο διάλογος σε αδιέξοδο ενώ την ίδια στιγμή υποστηρίζει ότι όλα τα ζητήματα μπορούν να λυθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ως προς αυτό, αναρωτήθηκε:«Ποια ελληνική κυβέρνηση μπορεί να συζητήσει με όρους ευθείας αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών;»

Αναφερόμενος στις δύο επιστολές του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με τις τουρκικές διεκδικήσεις και αιχμή το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, εκ των οποίων η δεύτερη δεν έχει ακόμα απαντηθεί από την ελληνική πλευρά, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε: «Στην πρώτη επιστολή του Ιουλίου η ελληνική πλευρά είχε απαντήσει, ωστόσο δεν το έπραξε στη συνέχεια γιατί με την ανταλλαγή επίσημων επιστολών σε επίπεδο ΟΗΕ, θα δημιουργούνταν θέμα διαλόγου και διαπραγμάτευσης επί αδιαπραγμάτευτων ζητημάτων για την Ελλάδα».

Σχετικά με την ουκρανική κρίση, ερωτηθεις εάν είναι ακόμα εφικτή μια διπλωματική λύση, ανέφερε:

«Η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας που γνωρίζαμε, από το ’90 και μετά, ουσιαστικά έχει πάψει να υπάρχει. Αυτό το κενό θεωρώ ότι θα είναι η επόμενη φάση της ουκρανικής κρίσης η οποία δεν μπορεί να μείνει παγωμένη. Είτε υπάρξει απαγκίστρωση και εκτόνωση, δηλαδή απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων, είτε συγκρούσεις τοπικά επικεντρωμένες μεταξύ ουκρανικού και ρωσικού στρατού, είτε αφορά στην περίπτωση μιας διπλωματικής και ήρεμης εκτόνωσης, η παρούσα κατάσταση θα μεταβληθεί. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στην Ουκρανία είναι βέβαιο ότι θα παράξει μια νέα κατάσταση πραγμάτων χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί η κλίμακα που αυτή θα έχει».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα