12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Σύμπραξη του Δήμου Αθηναίων με ΕΜΠ και ΟΠΑ για την καινοτόμα επιχειρηματικότητα

Διαβάστε επίσης

Ο Δήμος Αθηναίων ισχυροποιεί τους δεσμούς του με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) -δύο από τα σημαντικότερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία της πόλης.

Με την υπογραφή ενός πενταετούς μνημονίου συνεργασίας, που στοχεύει στη στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, η δημοτική αρχή θέτει τις βάσεις, προκειμένου να μετεξελιχθεί το κέντρο της Αθήνας σε «φιλικό περιβάλλον» για καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Βάσει του μνημονίου που υπεγράφη ανάμεσα στον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και τους Πρυτάνεις του ΕΜΠ κ. Ανδρέα Μπουντουβή και του ΟΠΑ, κ. Δημήτρη Μπουραντώνη, ο δήμος θα διαθέσει στα δύο Ιδρύματα χώρους του Innovathens της Τεχνόπολης, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα. Και τα δύο Πανεπιστήμια, επί σειρά ετών δραστηριοποιούνται στη στήριξη φοιτητών και ερευνητών σε αυτόν τον τομέα, μέσα από μαθήματα, διαγωνισμούς, θερμοκοιτίδες, δράσεις επιχειρηματικής επιτάχυνσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Στόχος, μέσα από τη φιλοξενία των δράσεων στο κέντρο της πόλης, είναι να δημιουργηθούν νέες διεπιστημονικές ομάδες, που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επιχειρηματική ώσμωση με την αγορά. Ήδη, τα προηγούμενα χρόνια ο χώρος του Innovathens και της Τεχνόπολης λειτούργησε αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: «Η Αθήνα έχει όλες τις δυνατότητες να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την καινοτόμα επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας. Είμαστε υπερήφανοι για τη σύμπραξη με τα δύο κορυφαία -στον τομέα τους- ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς η συνεργασία αυτή αποτελεί εγγύηση για την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας της πόλης και εν τέλει για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας. Ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει να πρωτοπορεί, συμπράττοντας από την πρώτη στιγμή, με όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στο πεδίο της έρευνας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας».

Τόσο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη λειτουργία του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin, όσο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μέσω της δράσης «Επινοώ», διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία και το ανθρώπινο δυναμικό για τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Φέτος, μάλιστα, τα δύο ιδρύματα συμπράττουν και σχεδιάζουν να υλοποιήσουν μια σειρά από προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, μέσα από τη δημιουργία κόμβου μεταφοράς τεχνολογίας και innovation hubs. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή σεμιναρίων (workshops), την καθοδήγηση (coaching), τη συμβουλευτική (mentoring) και τη φιλοξενία (incubation) επιχειρηματικών ομάδων, την οργάνωση προγραμμάτων ανοιχτής καινοτομίας, τη διοργάνωση δράσεων δικτύωσης με την εγχώρια και τη διεθνή αγορά και με πιθανούς επενδυτές για τη στήριξη και προβολή του οικοσυστήματος καινοτομίας της πόλης.

Από την πλευρά τους, οι δύο πρυτάνεις, δήλωσαν:

Καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής, Πρύτανης ΕΜΠ: «Η συνεργασία και η συνδημιουργία αξίας αποτελεί βασικό συστατικό της καινοτομίας. Το δυναμικό των ιδρυμάτων μας και η διεθνούς εμβέλειας έρευνα που διεξάγεται στα εργαστήρια μας αποκτά μέσα από τη σύμπραξη αυτή μία νέα δίοδο για να επηρεάσει ουσιαστικά την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Η δημοτική αρχή με όραμα και πρωτοβουλίες, φιλοξενεί και προβάλλει το σημαντικό εγχείρημα ΕΜΠ και ΟΠΑ».

Καθηγητής Δημήτριος Μπουραντώνης, Πρύτανης ΟΠΑ: «Η υπογραφή αυτού του Μνημονίου αποτελεί ορόσημο για την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην πόλη μας. Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπακογιάννη που με την κίνησή του αυτή αναγνωρίζει με τον πιο έμπρακτο τρόπο τον βαρύνοντα ρόλο που το ΟΠΑ και το ΕΜΠ διαδραματίζουν και τη σημαντική προσπάθεια που αυτά καταβάλλουν στα πεδία της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα