back to top
16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Θ. Βασιλακόπουλος: Η διαφορετική στρατηγική αντιμετώπισης του κορονοϊού οδήγησε τη Σαγκάη στο σκληρό lockdown

Διαβάστε επίσης

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και το σκληρό lockdown στη Σαγκάη μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, ο καθηγητής πνευμολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Εκτίμησε ότι αυτό που συμβαίνει  στη Σαγκάη δεν είναι  τίποτα ανησυχητικό καθώς η πιθανότητα να έχει συμβεί μια μετάλλαξη είναι πάρα πολύ μικρή διότι η Κίνα μέχρι τώρα είχε ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική.
 
Όπως εξήγησε ο καθηγητής «η Κίνα όταν εντόπιζε ελάχιστα κρούσματα έθετε μια ολόκληρη περιοχή σε σκληρό lock down προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά. Όταν λοιπόν δεν έχουμε πολλά κρούσματα ο ιός δεν πολλαπλασιάζεται, οπότε δεν κάνει μεταλλάξεις. Όταν ο ιός δεν μεταδίδεται δεν μπορεί να  μεταλλαχθεί» τόνισε.
 
Ανέφερε ότι αυτό που γίνεται τώρα στη Σαγκάη είναι αποτέλεσμα μιας τελείως διαφορετικής στρατηγικής που ακολούθησαν οι Κινέζοι: «Εμβολίασαν τον πληθυσμό τους με τα δικά τους εμβόλια, που είναι μάλλον μειωμένης αποτελεσματικότητας σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούμε στη Δύση. Επίσης η στρατηγική μηδενικών κρουσμάτων τους οδήγησε να μην έχουν πολλά  κρούσματα με αποτέλεσμα να μην αναπτύξουν νοσοκομειακές δομές για να υποστηρίξουν πολλούς νοσηλευόμενους. Τώρα λοιπόν έχουν να αντιμετωπίσουν την ‘Ομικρον -που είναι υπερμεταδοτική-  και είναι δύσκολο να την περιορίσουν  με τα γνωστά μέτρα του lockdown. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι φτάνουν σε ακραία μέτρα περιορισμού που δεν συνάδουν με τίποτα με τον δικό μας πολιτισμό», είπε.

Για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στη χώρα μας ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι η απόφαση για τα νέα μέτρα δεν πάρθηκε μόνο με υγειονομικά κριτήρια και σωστό είναι να μη γίνεται μόνο με υγειονομικά κριτήρια, διότι πρέπει να συνυπολογιστούν διάφορες παράμετροι όπως να λειτουργήσει ανταγωνιστικά ο τουρισμός.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα