back to top
24.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

24.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 07:00

Διαβάστε επίσης

Η Ρωσία έκλεισε την στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, ενώ απειλεί να κάνει το ίδιο και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μέχρι στιγμής, η Γερμανία αντιμετωπίζει τις ανακοινώσεις της Μόσχας με σχετική ψυχραιμία.                                                                          «Επί του παρόντος, η ενεργειακή επάρκεια της χώρας είναι εξασφαλισμένη» ανακοίνωσε ο κρατικός φορέας διαχείρισης του ενεργειακού δικτύου, για να προσθέσει ότι «παρακολουθεί την κατάσταση με πολλή προσοχή».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δεν αποκλείει να τερματίσει η Μόσχα την παροχή ενέργειας και προς τη Γερμανία, ενώ δηλώνει ότι σε αυτή την περίπτωση η γερμανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο σοβαρής ύφεσης και κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι «χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο».

«Οι επενδυτές φοβούνται ότι η Πολωνία και η Βουλγαρία ήταν μόνο η αρχή», ανέφερε στην Γερμανική τηλεόραση ο οικονομολόγος Μάρκους Ματίας Κόιπ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται πηγή προσκείμενη στην Gazprom, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια τη Μόσχα για τις προμήθειες τους.

Η κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας σε αέριο είναι διασφαλισμένη, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου, μετά την έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου.

Για κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας προειδοποίησε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, ενώ η Μόσχα εμμένει στην πολιτική των απειλών αφήνοντας αιχμές και για χρήση πυρηνικών.

«Μας περιμένουν εξαιρετικά δύσκολες εβδομάδες», τόνισε ο Ολέκσιι Ρέζνικοφ, ενώ επισήμανε ότι θα ενταθούν τα χτυπήματα στα ανατολικά, στην περιφέρεια του Ντονμπάς.

Χθες, ο ουκρανικός στρατός παραδέχθηκε προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, με την κατάληψη αρκετών περιοχών στην περιφέρεια του Χαρκόβου και εντός του Ντονμπάς.

 

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε για άλλη μια φορά ότι «όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στο Ντονμπάς και την Ουκρανία θα εκπληρωθούν», σύμφωνα με το Russia Today.

Ο Πούτιν προειδοποίησε για τις συνέπειες της εξωτερικής ανάμειξης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αφήνοντας, μάλιστα, έμμεσες αιχμές ακόμα και για τη χρήση πυρηνικών.

 

Να μην υποκύψει στον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας κάλεσε την ΕΕ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν τη νύχτα στη Χερσώνα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικών στρατευμάτων, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ο ουκρανικός στρατός.

Στην Ουκρανία σήμερα ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Θα μεταβεί σε Μποροντιάνκα, Ιρπίν και Μπούτσα -περιοχές όπου καταγγέλθηκαν εγκλήματα πολέμου από πλευράς Ρωσίας, ενώ θα συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 

Κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο η Τουρκία, η οποία παρά το έντονο διάβημα διαμαρτυρίας του Υπουργείου Εξωτερικών για υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από Σάμο, Λειψούς, Αρκιούς, Αγαθονήσι, Φούρνους, Οινούσσες, Φαρμακονήσι έως το μεσημέρι, το απόγευμα και το βράδυ ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από τη Ρω, το Καστελλόριζο, Σύμη, Ρόδο, Σάμο, Λέρο, Κω, Στρογγύλη, Νίσυρο και Χάλκη.

Mετά το μπαράζ παραβιάσεων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Πεντάγωνο υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, και αποφασίστηκε να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε λάβει η Τουρκία για να λάβει μέρος στη νατοϊκή άσκηση «Tiger Meet» η οποία φέτος φιλοξενείται στον Άραξο στα μέσα Μαΐου.

 

Δημιουργούνται ερωτηματικά επί ποιας βάσης ο Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη συνάντησή του στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο Πρόεδρο αποδέχθηκε την επανέναρξη των στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, σχολιάζει το Κίνημα Αλλαγής.

 

11.487 κρούσματα, 43 θανάτους και 267 διασωληνωμένους ασθενείς ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ.

 

Την αναστολή του εμβολιαστικού προγράμματος αποφάσισε η δανεζική Αρχή Υγείας, καθώς επισημαίνει ότι η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο.                                                            Η χώρα κατάργησε όλα τα μέτρα κατά του κορονοϊού ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, υποστηρίζοντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν αποτελεί απειλή για την κοινωνία.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα καταγεγραμμένα κρούσματα καλύπτουν γύρω στο 30% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, ωστόσο ο πραγματικός αριθμός μπορεί να φτάνει τα 350 εκατομμύρια κρούσματα, νούμερο που αντιστοιχεί στο 77% των κατοίκων της ένωσης.

 

Αύξηση κατά 79% καταγράφεται τους πρώτους δύο μήνες του 2022 στα κρούσματα ιλαράς σε όλο τον κόσμο, καθώς η πανδημία και τα lockdown καθήλωσαν τις προσπάθειες για τον εμβολιασμών παιδιών.

 

Τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από παιδοψυχολόγο στις ζωγραφιές της 9χρονης Τζωρτζίνας από την Πάτρα, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως «κραυγή αγωνίας», ζήτησε η 18η τακτική ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα.

Έρευνες για τον εντοπισμό 36χρονου αγνοούμενου υποβρύχιου αλιέα διεξάγει το Λιμενικό Σώμα στην περιοχή Πόρτο Κουφό, στη Χαλκιδική.

 

ΚΑΙΡΟΣ 

Γενικά αίθριος σήμερα ο καιρός στην Αττική, αραιές νεφώσεις θα σημειωθούν το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου. 16 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα