back to top
15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Διαβάστε επίσης

“Το κράτος θα εξακολουθεί να στέκεται πάντα δίπλα στους πολίτες και αξιοποιώντας το πλεόνασμα από την απόδοση του προυπολογισμού να στηρίζει με τρόπο στοχευμένο και αποτελεσματικό πρωτίστως αυτούς οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, στην Καλαμάτα.

Όπως είπε, για τον λόγο αυτό “επιλέγουμε στοχευμένα μέτρα και δεν υιοθετούμε οριζόντιες πολιτικές οι οποίες θα ωφελούσαν το ίδιο αυτούς που έχουν ανάγκη και αυτούς που δεν έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη” και “θα μείνουμε πιστοί σε αυτή την πολιτική μας”.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι μπαίνουμε σε μία φάση όπου η χώρα μας και η οικονομία έχει σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία “για να κάνει το άλμα στο μέλλον και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές επιτπώσεις μίας παγκόσμιας κρίσης”, ενώ τόνισε ότι “η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, δεν είμαστε ουραγοί των εξελίξεων, δεν μας αξίζει αυτή η θέσνη και έχουμε την δυνατότητα από ουραγοί να γίνουμε πρωταγωνιστές”.

Επισήμανε μάλιστα ότι “η χώρα μας πρωταγωνιστεί πια στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με ρυθμούς εκταμίευσης που σημειώνουν συνεχή ρεκόρ από το καλοκαίρι του 2019”, ενώ αναφέρθηκε και στην “ποιοτική αναβάθμιση στην αξιοποίηση των πόρων” και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος-μέλος που έλαβε θετική απάντηση για το Εταιρικό Σύμφωνο για την Πολιτική Συνοχής, όπως θα ονομάζεται στο εξής το παλιό ΕΣΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα Πρόγραμμα χρηματοδότησης 26,2 δις, το οποίο συμπληρώνει και άλλα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Σχέδιο Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0” με συνολικές πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δις ευρώ και από κοινού με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική “μιλάμε για συνολικό ταμιευτήριο που αγγίζει τα 80 δις ευρώ”. “Πρόκειται για μία πηγή αναπτυξιακών κεφαλαίων που δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολεμική Ελλάδα”, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Αντικατοπτρίζει και την αργή αλλά σταθερή στροφή της Ευρώπης προς την ανάκτηση του ρόλου που της αξίζει ως στρατηγικής οικονομικής δύναμης και δηλώνει την συνειδητοποίηση της Ένωσης ότι η κορυφή πρέπει να συμβαδίζει με την βάση της, δηλαδή με τις κοινωνίες των μελών της”.
“Γίνεται στοίχημα για το μέλλον κάθε χώρας, το οποίο οφείλει να το κερδίσει διπλα: Κατανέμοντας σωστά τους πόρους στις εσωτερικές περιφέρειες, αλλά εντασσόμενη και η ίδια πλέον στον αναπτυξιακό πυρήνα της Ευρώπης”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην σημασία της τόνωσης των επενδύσεων ως “κλειδί” τόσο για την άρση των ανισοτήτων σε εθνικό επίπεδο όσο και για τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά, πολύ περισσότερο σε μία χώρα σαν την Ελλάδα που- όπως τόνισε- “καλείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς να αναπληρώσει ένα σημαντικό επενδυτικό κενό της δεκαετίας της κρισης και να επιταχύνει την αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου” .

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε εξάλλου ότι το ένα -τρίτο των πόρων του ΕΣΠΑ δεσμεύεται πλέον για έργα στις περιφέρειες, ενώ τόνισε ότι ήδη πήρε έγκριση, πρώτο στην Ευρώπη, το πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα” το οποίο χαρακτήρισε σημαντικό και θα αφορά κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως είπε, πάνω από 8 δις θα κατευθυνθούν στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τα επόμενα 5 χρόνια από το ΕΣΠΑ, από το “Ελλάδα 2.0” και από τα αγροτικά ταμεία, ενώ ακολουθούν τρία ακόμη προγράμματα που εγκρίνονταιι οσονούπω, για την Δίκαιη Μετάβαση, για την Πολιτική Προστασία ύψους σχεδόν 800 εκατομμυρίων και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για το ανθρώπινο δυναμικό και για την κοινωνική συνοχή.


Το συνέδριο σηματοδοτεί, ουσιαστικά, την έναρξη του νέου Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και θα παρουσιαστούν οι νέες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας, των υποδομών, των ανθρώπινων δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας.

Στο συνέδριο θα κάνουν εναρκτήριες τοποθετήσεις η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Elisa Ferreira, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Νίκας. Ενώ, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ Μαργαρίτης Σχοινάς, θα κλείσει τις εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου.

Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου, θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι στόχοι, οι πόροι και οι διαδικασίες του ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ 2021-2027, από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκο Παπαθανάση και τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρίστο Δήμα. Επίσης, ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας θα εκπροσωπήσει τις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Μέσω του ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ 2021-2027, που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Ιουλίου 2021, θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία διαθέσιμοι πόροι 26,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20,9 δισ. ευρώ συνιστούν συμμετοχή της Ε.Ε. Με το ΝΕΟ ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθούν, μεταξύ άλλων, νέες δράσεις και έργα πολιτικής προστασίας, ψηφιακού μετασχηματισμού, δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, καινοτομικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, υποδομών μεταφορών, περιορισμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ορθολογικής διαχείρισης υδάτων, βιοποικιλότητας, «καθαρής» ενέργειας, δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού, ένταξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, υγείας και ψυχικής υγείας, ποιοτικής εκπαίδευσης νέων, ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης.

Το σύνολο των εργασιών του Συνεδρίου για το ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2021-2027 -που θα μεταδοθεί και μέσω live streaming- θα αναπτυχθεί σε πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες:

– Η Επιχειρηματικότητα ως καταλύτης της αναπτυξιακής διαδικασίας

– Αναβαθμίζοντας τις δημόσιες υποδομές
– Ενδυναμώνοντας την κοινωνική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή

– Σχεδιάζοντας την χωρική ανάπτυξη

– Πράσινες Επενδύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον – Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

Τις εργασίες του Συνεδρίου θα κλείσει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και το Γιάννη Παπαγεωργίου, ο κ. Σκάλκος ανέφερε ότι σκοπός του συνεδρίου είναι «να επικοινωνήσουμε τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ με τους πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενο». «Οι διαδικασίες είναι μακρές και σήμερα φτάνουμε στο ευτυχές σημείο να έχουμε τις πρώτες εγκρίσεις του ΕΣΠΑ. Χθες εγκρίθηκε το σχέδιο για την επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 4 δισ. ευρώ που σταδιακά θα αρχίσουν να διοχετεύονται στην ελληνική οικονομία απο το Φθινόπωρο» ανέφερε και πρόσθεσε ότι συνολικά εγκρίθηκαν 4 προγράμματα απο τα 7 που έχουν καταθέσει.

Απόστολος Χονδρόπουλος, Χριστιάννα Κούσιου, Newsroom Αθήνα 9.84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα