back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 08:00

Διαβάστε επίσης

Έτοιμη να ξεκινήσει σήμερα στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά γύρω από τη Ταϊβάν εμφανίζεται η Κίνα ως απάντηση στην επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί, που αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον ως την Κυριακή και ισοδυναμούν πρακτικά με προσπάθεια να επιβληθεί ναυτικός αποκλεισμός.

«Η Πελόζι έφυγε από την Ταϊβάν – τι ακολουθεί τώρα;» είναι το ερώτημα που θέτουν και σήμερα πολλά άλλα διεθνή ΜΜΕ με έκδηλη ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί στην περιοχή τις επόμενες ημέρες. Μια εικόνα, άλλωστε, της αντίδρασης του Πεκίνου έδωσε η ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Ταϊβάν, όπου σημείωσε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά που ξεκινούν σήμερα γύρω από το νησί και αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον ως την Κυριακή ισοδυναμούν πρακτικά με μια προσπάθεια να του επιβληθεί αεροναυτικός αποκλεισμός. Οι Κινέζοι επί της ουσίας παραβιάζουν διαρκώς με τη ζώνη των 12 μιλίων και κινούνται πιο κοντά παρά ποτέ στις ακτές – ενώ χθες, σύμφωνα με την Ταϊπέι, 22 μαχητικά εισήλθαν στη ζώνη αεράμυνας. Tην ίδια στιγμή, τέσσερα αμερικανικά πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου «Ρόναλντ Ρίγκαν», εξακολουθούν να πλέουν στα ανατολικά της Ταϊβάν. Οπως είπε αξιωματούχος του αμερικανικού ναυτικού στο Ρόιτερ, τα πλοία αυτά είναι σε θέση να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ανάγκη χρειαστεί. Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Εξωτερικών του G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) κάλεσαν το Πεκίνο να επιλύσει ειρηνικά την κρίση και να αποφύγει τις ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

 

Εν τω μεταξύ αγνώστου ταυτότητας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη -πιθανότατα κινέζικα- πέταξαν τα ξημερώματα πάνω από απομακρυσμένα νησιά της Ταιβάν ενώ χάκερ επιτέθηκαν στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με τις αρχές στην Ταϊπέι.

 

Φάρσα χαρακτήρισε την επίσκεψη Πελόζι ο υπ εξωτερικών της Κίνας . Θα τιμωρηθούν όσοι μας προσβάλλουν επισήμανε.

 

Όταν ένας στρατός διεξάγει σειρά δραστηριοτήτων, που συμπεριλαμβάνουν δοκιμές πυραύλων και γυμνάσια με πραγματικά πυρά η πιθανότητα να υπάρξει επεισόδιο είναι πραγματική», τόνισε σε δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. Πιστεύουμε ότι αυτό που κάνει η Κίνα δεν είναι υπεύθυνο, πρόσθεσε.

 

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε την «επιθετική δραστηριότητα» της Κίνας κρίνοντας πως δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για αυτή.

Η κατάσταση στην Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε «ανοικτές συρράξεις», προειδοποίησαν  οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας που συνεδρίασαν στην Πνομ Πενχ.

Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης σε  παγκόσμιο επίπεδο που “δημιουργεί συνθήκες ενός νέου ψυχρού πολέμου, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ανάφλεξη ξανά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αψιμαχίες Αζέρων και Αρμένιων με αναφορές για νεκρούς

«Βαθιά ανήσυχες» δηλώνουν οι ΗΠΑ για την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε σήμερα έκκληση για τον άμεσο τερματισμό τους και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να σεβαστούν την εκεχειρία.

 

Πάνω από τα δύο τρίτα των μελών της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκριναν χθες Τετάρτη την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO.  Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτήρισε τη ψηφοφορία ιστορική που στέλνει σημαντικό μήνυμα για τη διαρκή και διακομματική δέσμευση των ΗΠΑ στο NATO.

Τα πρωτόκολλα εισδοχής των δύο σκανδιναβικών κρατών εγκρίθηκαν προχθές από τη γαλλική εθνοσυνέλευση και χθες από την Ιταλία.

 

Σειρά από νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα στο Κολωνάκι λόγω των έργων για την νέα γραμμή του Μετρό.

 

Άκαρπες είναι οι έως τώρα έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό του συντρόφου της 17χρονης, η οποία βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της στο Περιστέρι.

Ο 22χρονος με καταγωγή από το Πακιστάν θεωρείται ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της νεαρής κοπέλας.

 

Πρόσκληση διαλόγου απευθύνει στην κοινωνία το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις αλλεπάλληλες γυναικοκτονίες στη χώρα.

Για τον λόγο αυτό, ανοίγει πλατφόρμα με τίτλο   Digitalsociety.gr, ενώ το επόμενο διάστημα ξεκινά καμπάνια  διαβούλευσης με νομικούς, γυναικείες οργανώσεις και εμπλεκόμενες κρατικές αρχές.

 

«Θρίλερ» με τον θάνατο του βρέφους από τα Γρεβενά καθώς η νεκροψία δεν έδωσε σαφείς ενδείξεις για τα αίτια του θανάτου του. Αναμένονται τα αποτελέσματα από τις ιστολογικές εξετάσεις προκειμένου να δώσουν απαντήσεις.

 

Πολύ καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς στη Στάμνα, του Μεσολογγίου, όπου σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν θα χρειαστεί σήμερα η επέμβαση εναέριων μέσων. Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην γέφυρα του Αλφειού. Σε ύφεση στην Πύλο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε Aττική, Nότια Εύβοια, Σάμο, Ικαρία, Λέσβο, Χίο, και Ψαρά ,σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

 

Ξεπέρασαν, στη χώρα μας, το 1 εκατομμύριο οι αιτήσεις για το επίδομα καυσίμων Fuel Pass 2. Ανοιχτή έως και την 1η Σεπτεμβρίου -για όλα τα ΑΦΜ- η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.

 

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος καιρός στην Αττική με ανέμους βόρειους έως 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

27 βαθμοί αυτήν την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα