back to top
17.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

17.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Στην Ολομέλεια η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών για τις παρακολουθήσεις

Διαβάστε επίσης

Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Ανταποκριθήκαμε ταχύτατα στο αίτημα να ανοίξει η βουλή νωρίτερα με την ελπίδα να υπάρξουν λύσεις στη λειτουργία των κρατικών δομών. Ελπίζω η συζήτηση να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης και να αναζητήσουμε συγκλίσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή.

«Συλλογικά λάθη όλων των κυβερνήσεων πρέπει να βρουν την ώριμη συλλογική τους υπέρβαση τους» συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει πως «όταν πληροφορήθηκα την νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν δίστασα να παραδεχτώ πως ήταν λάθος. Ακολούθησαν οι αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ και την ΓΓ του πρωθυπουργού. Και στη συνέχεια η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την βελτίωση της λειτουργίας της ΕΥΠ, ενώ ανταποκρίθηκα στο αίτημα να έρθει η υπόθεση στην Ολομέλεια, στην επιτροπή διαφάνειας και για σύσταση εξεταστικής επιτροπής».

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για τον οποίο είπε ότι «είναι όχι μόνο γνώριζε αλλά ήταν ο ιθύνων νους της παρακρατικής λειτουργίας που έχει να κάνει με την παρακολούθηση του κ.Ανδρουλάκη», εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον να παραιτηθεί και να δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.

Πλήρη διαλεύκανση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη με κάθε τίμημα πριν από τις εκλογές ζήτησε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, κάνοντας λόγο για τη λειτουργία ενός παρακρατικού μηχανισμού υπό την καθοδήγηση του Μεγάρου Μαξίμου που ήθελε να θέσει σε ομηρία μια ολόκληρη παράταξη.

«Είστε βαθιά γελασμένοι αν νομίζετε ότι θα ξεφορτωθείτε το σκάνδαλο των υποκλοπών, με υποκριτικές συγγνώμες» είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Στη δευτερολογλια του ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «Η όλη συζήτηση δεν φώτισε ιδιαίτερα το θέμα. Το μόνο που έγινε ήτανε απόπειρα συγκάλυψης πολλών πλευρών, δικαιολόγησης αντιδραστικών και άθλιων πολιτικών σε βάρος των ελευθεριών και δικαιωμάτων του ελληνικού λαού»

Για το ΚΚΕ, πάντως, συνέχισε, «εξακολουθεί να υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα: τα όσα δυσώδη έχουν αποκαλυφθεί για τη δράση της ΕΥΠ και για την πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργικού γραφείου -την υποκειμενική λέμε εμείς και όχι την αντικειμενική ευθύνη που έτσι και αλλιώς υπάρχει- αποτελούν κεραυνό εν αιθρία; Συντελούνται εν κενώ; Είναι αποτέλεσμα κάποιων κακών χειρισμών σε ένα -κατά τα άλλα- ειδυλλιακό τοπίο λειτουργίας και δράσης της ΕΥΠ, όπως περίπου είπε ο κ. Μητσοτάκης σε εκείνο το ανεκδιήγητο καλοκαιρινό διάγγελμά του;»

«Σε ποια σοβαρή χώρα θα έκαναν συζήτηση στη Βουλή τους για την ΜΙΤ, τη Μοσσάντ και τη CIA», αναρωτήθηκε στην ομιλία του στη συζήτηση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Στην δευτερολογία του ο κ. Βελόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η σημερινή συζήτηση θύμισε το: ξέρεις ότι ξέρω, αλλά δεν θέλω να το λέω, γιατί δεν πρέπει να ξέρω.. Απορω αν ο ελληνικός λαός έχεικαταλάβει τι συζητήθηκε εδώ μέσα.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε προτάσεις για την ΕΥΠ. Σοβαρά τώρα; Όταν μεταδίδεται on air η συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας; Εγώ λοιπόν μια πρόταση θα δώσω: Κρύψτε τα κινητά κατά την συνεδρίαση της επιτροπής. Υπάρχουν μη σοβαροί πολιτικοί.
Είπατε κε πρωθυπουργέ «άγιο είχαμε» αλλά αυτό είναι αντιφατικό, γιατί δεν προστατεύετε την ορθοδοξία. Το αντίθετο μάλιστα.

 

«Το τηλέφωνό μου παρακολουθείτο από το 2015 όχι απο τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την αμερικανική NSA», ανέφερε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, λέγοντας μάλιστα ότι την εποχή της διαπραγμάτευσης με τους «τροϊκανούς» υπήρχαν βανάκια της γερμανικής πρεσβείας κάτω από το γραφείο του στην πλατεία Συντάγματος.

Στην δευτερολογία του ο κ. Βαρουφάκης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Είναι ξεκάθαρο ότι έχετε ροπή στην πλήρη αδιαφάνεια της εξουσίας. Θέλετε αδιάφανη εξουσία και διάτρητους τους πολίτες».

«Δεν σας πειράζει το βαν της γερμανικής πρεσβείας που κυκλοφορούσε στην Αθήνα, σε μια χώρα, που εσείς με τις υπογραφές σας, κάνατε χρεοδουλοπαροικία τους. Δεν σας πείραζε η NSA που παρακολουθούσε τον Κώστα Καραμανλή. Που παρακολουθούσε εμένα, άλλους. Αναρωτιέμαι, για τον Τζούλιαν Ασάνζ τι λέτε; Καλά κάνει και σαπίζει στο ‘Γκουαντάμο της Βρετανίας’ επειδή μας κατέδειξε τι κάνανε οι κυβερνήσεις, στο όνομά μας, εναντίον των δημοκρατιών μας;», είπε ο κ. Βαρουφάκης και υπογράμμισε ότι το ΜέΡΑ25 θέλει διάφανη εξουσία, εταιρική και κρατική, και προστατευμένους πολίτες θεσμούς νομικά στέρεους.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα