back to top
28.7 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

28.7 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Προς φορολόγηση τα υπερκέρδη των πετρελαϊκών εταιριών

Διαβάστε επίσης

Μοντέλο φορολόγησης των υπερκερδών στις εταιρείες παραγωγής πετρελαίου στα πρότυπα του αντίστοιχου για τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από την αναφορά του πρωθυπουργού για ελάφρυνση των τιμών στην αντλία καυσίμων κρύβεται το εγχείρημα της φορολόγησης των υπερκερδών των πετρελαϊκών εταιρείων, δηλαδή των Ελληνικών Πετρελαίων και της Μότορ OIL. Το μέτρο θα συνδυαστεί με την ενίσχυση της κατανάλωσης μέσω της επιδοτούμενης στροφής νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην χρήση πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι το μέσο κέρδος των δύο εταιρειών την τελευταία τριετία πριν την κρίση δεν ξεπερνούσε τα 6-7 δολάρια το βαρέλι. Φέτος ωστόσο έχουν εκτοξευτεί στα 21-26 δολάρια το βαρέλι.

Η κυβέρνηση,μετά και την πρόταση της Κομισιόν για συνεισφορά αλληλεγγύης μέσω κόφτη στα υπερκερδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων , προσανατολίζεται στην υιοθετήση του μοντέλου και στις εταιρίες παραγωγής υγρών καυσίμων. Η πρόταση σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά στη συμμετοχή των δύο εταιρειών με μια εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα κινείται ενδεχομένως στην περιοχή του 30% των υπερκερδών. Άγνωστο παραμένει αν η φορολόγηση θα αφορά μόνο τα εγχώρια κέρδη ή και αυτά από τις επανεξαγωγές πετρελαίου που φτάνουν το 58% για τα ΕΛΠΕ και το 80% για την Μότορ OIL

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα