back to top
14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τρίτο κύμα ακρίβειας: Έρχονται νέες ανατιμήσεις 35% στα βασικά είδη των σούπερ μάρκετ

Διαβάστε επίσης

Αντιμέτωποι με νέες ανατιμήσεις που φτάνουν το 35% σε βασικά είδη των σούπερ μάρκετ βρίσκονται οι καταναλωτές καθώς τις επόμενες ημέρες ενσωματώνεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ  το τρίτο κύμα ακρίβειας από την αρχή του έτους που θα εξελιχθεί έως και τα Χριστούγεννα όπως σημειώνουν οι προμηθευτές και εφόσον δεν αλλάξουν τα δεδομένα που επιφέρουν το τσουνάμι ακρίβειας στην αγορά.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τις επόμενες ημέρες οι καταναλωτές θα πληρώνουν ακριβότερα έως και 35% χαρτί υγείας, χαρτομάντιλα, ρολό κουζίνας και κατά 13% πάνες παιδιών και ενηλίκων. Την ίδια ώρα την ανιούσα παίρνει και η τιμή στα έλαια, με το ελαιόλαδο να πωλείται τις επόμενες ημέρες ακριβότερο κατά 1 ευρώ το λίτρο, ενώ νέες αυξημένες τιμές θα δουν οι καταναλωτές και στα γαλακτοκομικά όπου η μεγαλύτερη αύξηση φτάνει το 20%.

Οι ελλείψεις που καταγράφεται στην αγορά του κρέατος οδηγεί σε νέες ανατιμήσεις σε μοσχάρι και χοιρινό  που ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 25%, την ώρα που στάση αναμονής τηρείται στην αγορά των άλευρων , με τους προμηθευτές του κλάδου να προειδοποιούν με νέες αυξήσεις  έως και 25% σε αλεύρι, σιμιγδάλι ,καλαμπόκι. Ως εκ τούτου οι νέες ανατιμημένες τιμές στα άλευρα αναμένεται να προκαλέσουν νέο κύμα αυξήσεων σε τυποποιημένο ψωμί, γλυκά και παράγωγα.

Πικρός αναμένεται να είναι και ο καφές καθώς νέα αύξηση 15% έρχεται σε όλη την αλυσίδα του αγαπημένου ροφήματος των Ελλήνων.

Σημειώνεται πως τον  Αύγουστο, οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν 13,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 καταγράφηκαν στο ψωμί και στα δημητριακά (+18,5%), στα κρέατα (+17,1%), στα αυγά και στα γαλακτοκομικά (+18%), στα έλαια και λίπη (25,5%), στον καφέ-κακάο-τσάι (12,5%), αλλά και στα φρούτα και λαχανικά 1,7% και 7,9% αντίστοιχα.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα