back to top
18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Διπλωματική κρίση με Λιβύη: Η Αθήνα θα συνομιλήσει με τη νέα κυβέρνηση, όταν εκλεγεί

Διαβάστε επίσης

Εν αναμονή της νέας κυβέρνησης στη Λιβύη βρίσκεται η Αθήνα, μετά το χθεσινό διπλωματικό επεισόδιο με Νίκο Δένδια

Διπλωματική κρίση προκλήθηκε χθες κατά το πρώτο σκέλος επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τρίπολη, όπου εδρεύει η προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα.

Δυσκολεύει πλέον η μετάβαση του Έλληνα πρέσβη στη χώρα, που είχε ήδη δρομολογηθεί, ενώ η Τρίπολη διεμήνυσε ότι ανακαλεί τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα.

Η ελληνική πλευρά πάντως ξεκαθάρισε χθες ότι πλέον θα συνομιλεί με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. «Η Ελλάδα θέλει να έχει συνομιλίες με τη Λιβύη», ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Βεγγάζη, «αλλά με την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές και θα εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης», όπως τόνισε.

«Με αυτή την κυβέρνηση, η Ελλάδα πράγματι θα αρχίσει συνομιλίες και πιστεύω θα καταλήξουμε και σχετικά γρήγορα, γιατί το θέμα είναι μάλλον καθαρό», σημείωσε ο κ. Δένδιας και προσέθεσε: «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης έχει υποχρέωση να συνεργαστεί απόλυτα, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές».

Το χρονικό

Ο Έλληνας υπουργός πάντως επρόκειτο, έπειτα από πολλές παρασκηνιακές διεργασίες στο διπλωματικό επίπεδο, να πραγματοποιήσει στάση στην Τρίπολη και να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ αλ Μένφι και στη συνέχεια να μεταβεί στη Βεγγάζη και στο Τομπρούκ.

Χθες το πρωι και ενώ το κυβερνητικό αεροσκάφος έφτανε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης ενημερώθηκε ότι δεν θα τον υποδεχθεί εκπρόσωπος του προέδρου Μένφι, αλλά η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάτζλα ελ Μανγκούς, η οποία υπέγραψε με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου το πρόσφατο, νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Αμέσως ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι δεν δύναται να νομιμοποιήσει με την παρουσία του μια κυβέρνηση προσωρινή που διάκειται –με πράξεις– εχθρικά έναντι της Ελλάδος. Αποφασίστηκε η άμεση απογείωση και μετάβαση στη Βεγγάζη, μάλιστα με μια παράκαμψη μέσω του εναέριου χώρου της Μάλτας, καθώς η Τρίπολη δεν ενέκρινε το σχέδιο πτήσης προς τα ανατολικά της Λιβύης.

Επιχείρηση «παγίδευσης»

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά στόχος της Τρίπολης, ήταν μέσω της κοινής παρουσίας των δύο υπουργών να υπονοηθεί ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη διεθνή υπόσταση της κυβέρνησης που λίγες εβδομάδες πριν έθεσε προς εφαρμογή το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, με την κυρία Μανγκούς να είναι αυτή που υπέγραψε προ ολίγων εβδομάδων σειρά συμφωνιών με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η αποφασιστική στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Τρίπολης καθώς οι στόχοι της ναυάγησαν.  Μάλιστα μετά από το διπλωματικό επεισόδιο η προσωρινή κυβέρνηση, ανακάλεσε τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα για διαβουλεύσεις. Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Μοχάμεντ Χαμούντ, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι η απόφαση ελήφθη ως απάντηση στη στάση του Νίκου Δένδια.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα