back to top
19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Ν. Φίλης: Να σέβεται τη νομιμότητα η ΕΛΑΣ-Καταλογισμός ευθυνών στον αστυνομικό για τον βαρύ τραυματισμό του νεαρού Ρομά

Διαβάστε επίσης

07-12-2022

Τις ευθύνες της ΕΛΑΣ στο περιστατικό βίας και αυθαιρεσίας στη Θεσσαλονίκη με τον σοβαρό τραυματισμό 16χρονου Ρομά από πυροβολισμό άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ, ανέδειξε ο Νίκος Φίλης, βουλευτής του Σύριζα Α Αθήνας και πρώην υπουργός Παιδείας.

Σε συνέντευξή του στον Αθήνα 984 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο καταλόγισε στην αστυνομία «απόπειρα συγκάλυψης» στο αρχικό δελτίο τύπου, κάνοντας λόγο για «εγκληματική πράξη».

Παράλληλα, ζήτησε  να υπάρξει σεβασμός στη νομιμότητα με καταλογισμό ευθυνών στο δράστη, στηλίτευσε τη σκαιά συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων απέναντι στον πατέρα του θύματος και αξίωσε να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τη νομοθεσία.

«Αρχικά, οφείλεται σεβασμός στην νομιμότητα, η ΕΛΑΣ προσπάθησε να συγκαλύψει το γεγονός με το πρώτο δελτίο τύπου. Δεύτερο ζήτημα νομιμότητας, αποτελεί η συμπεριφορά των αστυνομικών απέναντι στους γονείς και φίλους του 16χρονου. Χθες ξυλοκόπησαν τον πατέρα έξω από την εισαγγελία, όπου είχε οδηγηθεί…Τρίτο θέμα, συνιστά η εφαρμογή της νομοθεσίας του 2003 βάσει της οποίας απαγορεύεται πυροβολισμός εν ώρα καταδίωξης εφόσον δεν προϋπήρξε συμπλοκή με χρήση όπλων».

ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ

Ερωτηθείς για τα επεισόδια στο Μενίδι και το κάλεσμα σε ένοπλη δράση που απευθύνουν κάποιοι Ρομά μέσω διαδικτύου, ο Νίκος Φίλης εκτίμησε ότι «είναι στοιχείο οργής που δεν εκφράζει την πλειοψηφία των Ρομά».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΤΣΗ

Αναφορικά με το αν έχει νόημα ο παραλληλισμός με την υπόθεση Πάτση
υπογράμμισε ότι «Δεν μπορεί να συγκρίνεται η επίθεση στον 16χρονο και οι εγκληματικές ενέργειες του κυρίου Πάτση…Το μείζον πρόβλημα είναι το πνεύμα μηδενικής ανοχής που διαχέεται στην αστυνομία κι  όχι κάποιοι πιστολέρο αστυνομικοί, συγκυριακά φαινόμενα».

Σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε πως «αφέθηκαν ελεύθεροι οι αστυνομικοί-συνεργοί στην δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στην Ομόνοια, με την άγρια παρέμβασή τους».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ

Για τις παρακολουθήσεις και το αναλυτικό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών περί τιμολογίων με ημερομηνία που ανάγεται στο 2018, χωρίς να δείχνει τη διαδρομή του χρήματος ή να καταγράφεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ο Νίκος Φίλης μίλησε για παρανομία.

Ειδικότερα, είπε ότι «τότε δεν υπήρχε το predator, ούτε είμαι σε θέση να γνωρίζω σε τι αναφέρονται τα συγκεκριμένα στοιχεία. Δεν ξέρω το θέμα και δεν θα το καλύψω. Να κληθούν να απαντήσουν οι αρμόδιοι για εκείνη την περίοδο, Τα τιμολόγια πάντως κάτι δείχνουν… Ο νόμος που έρχεται στην Βουλή ανάμεσα σε άλλες διατάξεις, οι οποίες παρεμποδίζουν την προστασία του πολίτη και την έρευνα για την παραβίαση της άρσης της ασυλίας, συμπεριλαμβάνει και διάταξη που νομιμοποιεί την αγορά και κατοχή παράνομου λογισμικού από το Κράτος. Εκ των υστέρων δηλαδή παραδέχονται και νομιμοποιούν αναδρομικά την ύπαρξη του pradator στα χέρια της ΕΥΠ… Αυτό είναι το καθεστώς Μητσοτάκη»

ΓΙΑ  ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΜΟ ΤΟΥ 16ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και για τον θανάσιμο τραυματισμό του 11χρονου σε Δημοτικό Σχολείο των Σερρών, μιλώντας για έλλειψη πρωτοκόλλων. Και διερωτήθηκε: «Επί πέντε μήνες τα σχολεία είναι κλειστά στη χώρα μας. Γιατί δεν γίνονται τότε τα έργα, αλλά όταν λειτουργούν; Όλες οι εργασίες οφείλουν να γίνονται παρουσία του διευθυντή που έχει δυνατότητα απόφασης ή τεχνικού του Δήμου. Επίσης, πρέπει να ενημερώνεται ο Σύλλογος Γονέων.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα