back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Σάσα Ντάριο – 36 μαθήματα χορού – Αναμνήσεις» του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη

Διαβάστε επίσης

Ένας μύθος της χορευτικής σκηνής της Ελλάδας αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τη ζωή και την πορεία του με την πολύτιμη συνεργασία του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη.

Η Σάσα Ντάριο περιγράφει όλη την επαγγελματική διαδρομή της, απόλυτα συνδεδεμένη με την Εθνική Λυρική Σκηνή, την οποία και υπηρέτησε πιστά από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1940 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Με την τόλμη της νιότης και με μόνο 36 μαθήματα χορού σε μια σχολή, η Σάσα Πρωτονοτάριου -όπως είναι το κανονικό της όνομα- αποφασίζει χάρη σε μια αγγελία να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό πρόσληψης χορευτριών στη σχετικά νεοϊδρυθείσα τότε Λυρική Σκηνή. Και έτσι ξεκινάει τη μακροχρόνια καριέρα της, με τη σκληρή πειθαρχία και την ακλόνητη αφοσίωση που πάντα απαιτεί η τέχνη του χορού.

Στις σελίδες της αφήγησής της παρελαύνει όλη η ιστορία των πρώτων χρόνων της Λυρικής Σκηνής, όταν πολλά πράγματα αυτονόητα στο εξωτερικό ήταν ακόμη άγνωστα εδώ. Μαζί και η ιστορία μυθικών προσώπων που πρωτοστάτησαν στην καθιέρωση του επαγγελματικού χορού και του λυρικού τραγουδιού στην Ελλάδα: οι χορευτές και χορογράφοι Άγγελος Γριμάνης και Γιάννης Μέτσης, οι λυρικοί τραγουδιστές Κώστας Πασχάλης, Νίκος Ζαχαρίου, Ανθή Ζαχαράτου, Πέτρος Επιτροπάκης και πολλοί άλλοι. Μια σημαντική μαρτυρία για την εξέλιξη του χορού στην Ελλάδα και την πορεία προς τον επαγγελματισμό, καταγεγραμμένη από κάποιον που αγάπησε με πάθος αυτό που έκανε.

«Από τη ζωή μου τελικά αν με ρωτούσε κανείς δεν θα άλλαζα τίποτα. Θεωρώ πως σε ό,τι κι αν έκανα στη ζωή μου, όποιον δρόμο κι αν πήρα πάντα μου βγήκε σε καλό και ίσως εκεί που έπρεπε να με βγάλει. Ναι, ήμουν μέχρι τώρα πολύ τυχερή σε πολλά πράγματα, δεν είχα μόνο τη θέληση και το ταλέντο ή την αγάπη μου για το χορό. Βρέθηκα τη σωστή ώρα στο σωστό μέρος και είχα την τύχη να πέσω σε αξιόλογους ανθρώπους που μου άνοιξαν πόρτες και μου έδωσαν τα φτερά να ζήσω τη ζωή που ονειρευόμουν. Δεν θα άλλαζα λοιπόν τίποτα κι αν ξαναγεννιόμουν τα ίδια πάλι θα έκανα».

Το βιβλίο «Σάσα Ντάριο – 36 μαθήματα χορού – Αναμνήσεις» του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα