back to top
16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν

Διαβάστε επίσης

Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στις νέες δηλώσεις Ερντογάν με τις οποίες κατηγόρησε για ακόμα μία φορά την Ελλάδα για «εχθρικές ενέργειες», στις οποίες, όπως υποστήριξε, η Άγκυρα θα συνεχίσει να απαντά.

«Η Ελλάδα δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν, υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις διεθνείς συνθήκες, τονίζουν από την πλευρά τους διπλωματικές πηγές στην Αθήνα και προσθέτουν εμφατικά πως «απορρίπτουμε στο σύνολο τους τα ανυπόστατα και έωλα τουρκικά επιχειρήματα όπως το έχουμε κάνει και μέσω των επιστολών μας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ».

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι «στον παραλογισμό έχουμε απαντήσει επανειλημμένως με ψυχραιμία και με νομικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα» και διαμηνύουν πως η Άγκυρα οφείλει να συνειδητοποιήσει πως το «ανερχόμενο προφίλ» της σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο δεν έχει θετικό πρόσημο. «Είναι το “ανερχόμενο προφίλ” μιας χώρας που ακολουθεί και εφαρμόζει αναθεωρητική πολιτική, απειλεί με πόλεμο , αμφισβητεί κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, εκβιάζει και δημιουργεί ρήγματα σε συμμαχίες που ανήκει, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια ειρήνη» αναφέρουν.

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο TRT υποστήριξε ότι «η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας και παρενοχλεί τα αεροσκάφη μας και τους αλιείς μας, ανεβάζοντας την ένταση. Σε αυτές τις εχθρικές ενέργειες, η αεροπορία απαντάει και θα συνεχίσει να απαντάει».

Ο Ερντογάν κατηγόρησε εκ νέου την Ελλάδα ότι «στρατιωτικοποιεί τα νησιά κοντά στις ακτές μας, παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες». «Πανικοβλήθηκαν όταν είπαμε για τον Tayfun. Μα γιατί πανικοβάλλεστε; Εμείς δεν θα κάνουμε τις προετοιμασίες μας; Φτιάξαμε τον Tayfun κι έχει βεληνεκές 560 χιλιομέτρων. Όμως εγώ ζήτησα βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων. Γιατί ο πανικός; Φτιάξτε κι εσείς. Γιατί ενοχλείστε; Δεν θα μένουμε δεμένοι χειροπόδαρα σε ενέργειες εναντίον της ασφάλειας της χώρας μας» είπε χαρακτηριστικά.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα