back to top
21.8 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

21.8 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Και για τα χρέη προς δήμους η ρύθμιση των 36-72 δόσεων – Διαγράφονται παλαιές οφειλές

Διαβάστε επίσης

Και τους οφειλέτες δήμων, μαζί με όσους έχουν οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία , θα συμπεριλάβει η νέα ρύθμιση οφειλών που ανακοίνωσε πρόσφατα το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και σύντομα θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Η νέα ρύθμιση χρεών προβλέπει την αποπληρωμή σε 36-72 έντοκες μηνιαίες δόσεις όσων οφειλών δημιουργήθηκαν από τον Νοέμβριο του 2021 έως τις αρχές Φεβρουαρίου 2023 υπό την προϋπόθεση ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι οφειλέτες ήταν συνεπείς στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις η είχαν ρυθμισμένες αλλά εξυπηρετούμενες οφειλές.

Η έκτακτη ρύθμιση των 36 ή 72 μηνιαίων δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο , τα ταμεία, και τους δήμους θα ενεργοποιηθεί έως στα μέσα Απριλίου. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 30 ευρώ, ενώ το ετήσιο επιτόκιο για όσους επιλέξουν τις 36 μηνιαίες δόσεις ανέρχεται σε 4,37% και αυξάνει στο 5,87% για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 37–72 μηνιαίες δόσεις.

Παράλληλα με διάταξη σε πολυνομοσχέδιο τυ υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή διαγράφονται παλαιά χρέη προς τους δήμους και μειώνεται ο χρόνος παραγραφής των νέων οφειλών προς ΟΤΑ σε 5 χρόνια. Η διάταξη νόμου αφορά απλήρωτες οφειλές από δημοτικά τέλη και φόρους (οφειλές ΤΑΠ, δημοτικά τέλη καθαρισμού και ηλεκτροφωτισμού ,φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, τέλη ακαθάριστων εσόδων κέντρων διασκέδασης ,εστιατορίων κλπ), πρόστιμα (κώδικα οδικής κυκλοφορίας κλπ), και προσαυξήσεις που παρέμεναν σε εκκρεμμότητα προς είσπραξη σε έως και 20 χρόνια. Συγκεκριμένα..

1)Διαγράφονται άμεσα όλα τα χρέη ,βεβαιωμένα και μη ,δημοτών και επαγγελματιών που ανάγονται στα έτη προ του 2012 ,ακόμη και αυτά που εντάχθηκαν μεταγενέστερα σε ρύθμιση και έως σήμερα ένα μέρος τους δεν έχει εξοφληθεί. Ωστόσο όσα από τα χρέη εξοφλήθηκαν, μέσω των δόσεων, δεν επιστρέφονται..

2)Μπορούν από τους δήμους να αναζητηθούν, βεβαιωθούν και εισπραχθούν από την έναρξη ισχύος του νόμου και έως το 2025 οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2013-2017 .

3)Οφειλές σε δήμους που δημιουργήθηκαν από το 2018 και μετά καθώς και μελλοντικές οφειλές παραγράφονται στην 5ετία.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα