back to top
18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός ακόμη θύματος της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Πρόκειται για τον 33χρονο Μοχαμάντ-Εντρίζ Μία από το Μπαγκλαντές, ο οποίος επέβαινε στη μοιραία αμαξοστοιχία και ταξίδευε από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη, όπως επιβεβαίωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ, ο δικηγόρος της οικογένειας του άτυχου μετανάστη. Όσον αφορά τους τραυματίες, βελτιωμένη η κατάσταση των 9 ατόμων που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και των 4 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, ενώ μία γυναίκα αποσωληνώθηκε. Τέσσερις τραυματίες παραμένουν σε απλές κλίνες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ένας τραυματίας νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου σε σοβαρή κατάσταση. Πρόκειται για τον 20χρονο φοιτητή από τον Βόλο, τον μοναδικό επιζώντα από το πρώτο βαγόνι της μοιραίας αμαξοστοιχίας των Τεμπών. Τέλος, μία τραυματίας νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Παπανικολάου” στη Θεσσαλονίκη, κι ένας τραυματίας στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Παπαγεωργίου”, και οι δύο σε σταθερή βελτιωμένη κατάσταση.

Την ποινική αναβάθμιση των ερευνών για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη δρομολόγησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος έχει οριστεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως υπεύθυνος για την εποπτεία του συνόλου των ερευνών. O κ. Δασκαλόπουλος ζήτησε συγκεκριμένα να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια του Εφετείου Λάρισας, προκειμένου να ανατεθεί σε εφέτη – ανακριτή η έρευνα για την τραγωδία. Η έρευνα θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών και θα επεκταθεί σε υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΣΕ, τον επιθεωρητή κυκλοφορίας και άλλους, οι οποίοι θα ελεγχθούν για το πως ένας άπειρος σταθμάρχης με μηδενική σχεδόν εμπειρία βρέθηκε στο νευραλγικό πόστο της Λάρισας και μάλιστα το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας.

Παράλληλα, και με αφορμή την επιστολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, διατάχθηκε ξεχωριστή έρευνα από τη Δικαιοσύνη για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου. Συγκεκριμένα, η Οικονομική Εισαγγελία θα ελέγξει τις συμβάσεις και το γιατί δεν προχώρησαν, το πόσα χρήματα δαπανήθηκαν, τον γιατί δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα, καθώς και το ποιοι ευθύνονται για όλα αυτά. Στο μεταξύ, για ανεπίτρεπτη παρέμβαση Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου, ζήτησε να δώσει άμεσα η κυβέρνηση απαντήσεις για τη σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και την τοποθέτηση του μοιραίου σταθμάρχη “παρανόμως”, όπως είπε, σε μια κομβική θέση, ενώ το όριο ηλικίας δεν του το επέτρεπε.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από όλα τα κόμματα να δεσμευθούν, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, ότι στην επόμενη Βουλή θα συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει τη λειτουργία των ελληνικών σιδηροδρόμων την τελευταία εικοσαετία. Το δυστύχημα στα Τέμπη θα αποτελέσει και αντικείμενο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μέσα στις επόμενος ημέρες, κατόπιν συμφωνίας όλων των κομμάτων, μετά από αίτημα της Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτού του ΜΕΡΑ 25, Σοφίας Σακοράφα.

Ενώπιον του ανακριτή και ο σταθμάρχης της επόμενης βάρδιας από αυτή που σημειώθηκε το δυστύχημα στα Τέμπη, προκειμένου να σχηματιστεί πλήρης εικόνα για το τι συνέβη το βράδυ της τραγωδίας. Στις Δικαστικές Φυλακές Λάρισας από χθες το βράδυ ο 59χρονος σταθμάρχης, που κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα. “Η δική του ευθύνη, στο μέτρο που υπάρχει, καλύπτει ένα μικρό μόνο μέρος του όλου φάσματος εγκληματικών ελλείψεων, λαθών και παραλείψεων που συνδέονται με το τραγικό αυτό δυστύχημα”, αναφέρει σε δήλωση του ο καθηγητής Νομικής, Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης, ένας εκ των τριών συνηγόρων του σταθμάρχη.

Στο σημείο του δυστυχήματος και σε συγκοινωνιακές υποδομές σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη σήμερα και αύριο, για επιτόπια επιθεώρηση, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος την προσεχή Πέμπτη θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο για τις θεσμικές κινήσεις και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν άμεσα στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Στη Λάρισα με εντολή Τσίπρα ο Τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης. Εντός της ημέρας η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων που έχει ορίσει η κυβέρνηση.

Κατεπείγουσα έρευνα για την αναρρωτική άδεια που χορηγήθηκε στον Επιθεωρητή του ΟΣΕ και προϊστάμενο του σταθμάρχη Λάρισας, την επομένη του δυστυχήματος, ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Σκοπός είναι να αναζητηθούν άμεσα ευθύνες από τους γιατρούς που τη χορήγησαν. Παράλληλα, δόθηκε εντολή να τεθούν σε αργία όσοι προκύψει ότι εμπλέκονται. Η έρευνα θα ολοκληρωθεί εντός 24ώρου.

Ακινητοποιημένα και σήμερα τα τρένα και ο Προαστιακός λόγω της νέας 24ωρης απεργίας που κήρυξαν τα σωματεία εργαζόμενων – 24ωρη απεργία την Τετάρτη, 8 Μαρτίου, από την ΑΔΕΔΥ και συγκέντρωση στις 12:30 μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος – 24ωρη απεργία την Τετάρτη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Εισαγγελική παρέμβαση μετά τις εικόνες ντροπής που είδαν το φως τη δημοσιότητας με πλήρωμα του δημοτικού ασθενοφόρου Ωρωπού να πλένει με λάστιχο, γυμνή σε πυλωτή, ηλικιωμένη γυναίκα πριν την παραλάβει. ΕΔΕ για το περιστατικό ζήτησε ο Δήμαρχος Ωρωπού, Γεώργιος Γιασημάκης. Σε αργία τέθηκε, με εντολή Πλεύρη, ο εργαζόμενος που εμφανίζεται να χρησιμοποιεί το λάστιχο, ο οποίος είναι παράλληλα και υπάλληλος νοσοκομείου, ενώ κινείται και η διαδικασία απόλυσής του.

Στη διεθνή επικαιρότητα: Στην Τουρκία, εντός της ημέρας η συμμαχία της αντιπολίτευσης ανακοινώνει τον υποψήφιό της απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν για τις εκλογές της 14ης Μαίου. Επικρατέστερο σενάριο η υποψηφιότητα του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Στο μεταξύ, το κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ, που έχει αποχωρήσει από τον συνασπισμό, πρότεινε, εάν η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές, να οριστούν ως αντιπρόεδροι οι δήμαρχο της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης. Δέχεται την πρόταση η αξιωματική αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ανοίγοντας πιθανότατα τον δρόμο για επιστροφή του κόμματος της Ακσενέρ στη συμμαχία της αντιπολίτευσης.

Στην αθλητική σας ενημέρωση: Με την αναμέτρηση Παναθηναϊκός- Παναιτωλικός ολοκληρώνεται απόψε η 25η αγωνιστική της Σουπερλίγκας με την ΑΕΚ να είναι ήδη στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Περισσότερα από τον Ανδρέα Χανιά…

Και ο καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν με πιθανότητα τοπικών βροχών από το απόγευμα, αύριο, στην Αττική. Άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί, από το μεσημέρι τοπικά 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου – 17 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα