back to top
15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

K. Γούλα: 1.547 κλήσεις μέσα σε δύο μήνες στη γραμμή SOS 15900 για περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας

Διαβάστε επίσης

Σε υψηλά ποσοστά παραμένουν για μια ακόμη χρονιά οι καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, όπως καταγράφηκε το πρώτο δίμηνο του 2023 στην χώρα μας, καταδεικνύοντας την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης αυτών των περιπτώσεων κοινωνικής παθογένειας.

Η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, υπενθύμισε ότι κάθε γυναίκα που βιώνει περιστατικά βίας, έμφυλη ή ενδοοικογενειακή, μπορεί να καλεί στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 την οποία στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο ή να απευθύνεται στα κατά τόπους Συμβουλευτικά Κέντρα.

Σύμφωνα με την κ. Γούλα, τις πρώτες 59 ημέρες του έτους, οι κλήσεις στη γραμμή SOS 15900 άγγιξαν τις 1547 εκ των οποίων οι 1077 αφορούσαν περιστατικά βίας, ενώ το 70% εξ αυτών επρόκειτο για ενδοοικογενειακή βία που καταγγέλθηκε από τις ίδιες τις γυναίκες και το υπόλοιπο 30% από συγγενικά πρόσωπα ή γείτονες.

Μάλιστα, όπως εξήγησε «σε όλη τη διάρκεια του έτους η γραμμή SOS 15900 δέχεται περίπου 4000 κλήσεις ενώ η μορφή βίας η οποία καταγγέλλεται είναι πέρα από σωματική, ψυχολογική, λεκτική αλλά και οικονομική».

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ο οικογενειακός ή φιλικός περίγυρος βγαίνει μπροστά και καταγγέλλει. Πρέπει να μπει στην κουλτούρα μας η έννοια του να αντιλαμβανόμαστε και να μην κλείνουμε τα μάτια σε περιστατικά βίας. Δεν πρέπει να κρύβουμε κάτω από το χαλί τέτοια περιστατικά αλλά να στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας», ανέφερε, σχετικά με την ανάγκη καλλιέργειας μίας κουλτούρας μηδενικής ανοχής.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι υπάρχουν 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών όπου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχουν βρει καταφύγιο και προστασία 78 γυναίκες και 77 παιδιά, καθώς, όπως είπε «το χαρακτηριστικό του φύλου καθορίζει εν πολλοίς τη βίαιη συμπεριφορά».

«Είναι απαραίτητο να υπάρχουν τέτοιου είδους δομές προκειμένου να μπορούν οι γυναίκες επιζήσασες έμφυλης βίας να αισθάνονται ότι υπάρχει γύρω τους ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας», υπογράμμισε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα