back to top
15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τέμπη: Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που θα επιδικάζουν τα δικαστήρια

Διαβάστε επίσης

Σημαντικά μέτρα που είχαν ήδη εξαγγελθεί από τις πρώτες ημέρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς για τη ικανοποίηση των αξιώσεων που θα εγείρουν οι συγγενείς των θυμάτων και οι τραυματίες περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, περιλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες προβλέπεται να κηρύσσονται εκτελεστές οι πρωτόδικες αποφάσεις, οι οποίες θα επιδικάζουν αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας και επιζήσαντες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το δημόσιο δεν θα συνεχίζει το δικαστικό αγώνα έχοντας απέναντί τους συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας εξαντλώντας όλα τα ένδικα μέσα, όπως έχει συμβεί με άλλες υποθέσεις όπως στην υπόθεση με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς και την φονική πλημμύρα στη Μάνδρα με τους 25 νεκρούς.

Αντίθετα, μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης με βάση την οποία θα επιδικάζεται από το αρμόδιο δικαστήριο, η αποζημίωση θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, ενώ παράλληλα, με άλλες διατάξεις δίδεται η δυνατότητα σε συζύγους, συμβίους και συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού, να προσφεύγουν στη διαδικασία της δωρεάν νομικής βοήθειας προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις (αστικές αξιώσεις) η να υποστηρίξουν την κατηγορία στα ποινικά δικαστήρια κατά των υπευθύνων του τραγικού δυστυχήματος.

Επίσης, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας, αυστηροποιείται από πλημμέλημα σε κακούργημα η νομοθεσία για τις κλοπές των υλικών στο σιδηροδρομικό δίκτυο και θα προβλέπονται αυστηρότατες ποινές αν από τις κλοπές στο δίκτυο επήλθε ατύχημα η δυστύχημα.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα