back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

2,5 δισ. ευρώ άντλησε η χώρα μας από τις αγορές με το 5ετές ομόλογο – Στο 3,92% το επιτόκιο

Διαβάστε επίσης

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία με την έκδοση και προσφορά στις αγορές χρήματος από μέρους του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους του 5ετούς ομολόγου, για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου , με την άντληση 2,5 δισ. ευρώ,με τις προσφορές από μέρους των επενδυτών να φτάνουν τα 19,1 δισ. ευρώ και την τελική απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,92% από 3,97% που ήταν αρχικά.

Η αιφνιαστική κίνηση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να βγει για δανεισμό στις διεθνείς αγορές χρήματος ανήμερα της προκήρυξης των εκλογών αποτέλεσε κατά βάση μια κίνηση προνοητικού μηνύματος προς τις αγορές που δήλωνε ότι η χώρα μας,παρά την προκήρυξη των εκλογών που ενδεχομένως να επιφέρουν αναταράξεις λόγω και της παρατεταμένης περιόδου για την ανάδειξη μιας νέας Κυβέρνησης αλλά και της τρέχουσας τραπεζικής κρίσης, μπορεί να βγει άφοβα στις αγορές και να δανειστεί με ευνοϊκούς όρους. Ωστόσο το τελικό επιτόκιο κλεισίματος είναι σαφώς υψηλότερο από το μηδενικό επιτόκιο απόδοσης που έλαβε το 5ετές ομόλογο που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο τον Μάιο του 2021 αντλώντας τότε 3 δις ευρώ.Στόχος της τωρινής έκδοσης ήταν η άντληση 2,5 δισ. ευρώ τα οποία μαζί με τα 3,5 ευρώ που αντλήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο με την έκδοση και διάθεση του 10ετούς ομολόγου καλύπτουν πλέον το 80%-85% των φετινών δανειακών αναγκών του κράτους που εκτιμώνται περί τα 7 δισ. ευρώ.

Να αναφέρουμε ότι οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού κράτους για το 2023 ανέρχονται σε 11 δις ευρώ και αφορούν την πληρωμή τόκων των δανείων που έλαβε η χώρα μας από τα κράτη της Ευρωζώνης με το δεύτερο μνημόνιο και την εξόφληση ομολόγων που λήγουν φέτος. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες των 11 δισ. ευρώ θα καλυφθούν εκτός από τα 7 δις ευρώ με την διάθεση και απόκτηση των ομολόγων από τις αγορές χρήματος αλλά και από ποσά που λαμβάνει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Τέλος, να αναφερθεί ότι στη φαρέτρα του ελληνικού δημοσίου παραμένουν και ταμειακά διαθέσιμα ύψους 35 δισ. ευρώ, ικανά να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για 2-3 χρόνια. Ωστόσο από αυτά μόνο τα 17 δις ευρώ μπορεί να χρησιμοποιήσει το ελληνικό δημόσιο. Τα υπόλοιπα αποτελούν μέρος του δανείου των 93 δισ. ευρώ του τρίτου μνημονίου που έλαβε το 2016 η Ελλάδα το οποίο παραμένει παραμένει ανεκμετάλλευτο αλλά ωστόσο η εκμετάλλευσή του, όπως μια εξόφληση ομολόγου που λήγει σε ομολογιούχους, μπορεί να γίνει μόνο μετά από έγκριση των δανειστών μας.

Θάνος Πασχάλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα