back to top
20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ερντογάν: Τον Απρίλιο ο Πούτιν στην Τουρκία για τα εγκαίνια λειτουργίας του Ακούγιου

Διαβάστε επίσης

Ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου στις 27 Απριλίου θα τεθεί σε καθεστώς “ πυρηνικής εγκατάστασης “ και θα εφοδιαστεί με καύσιμα ώστε να τεθεί σε λειτουργία. Αυτό ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προαναγγέλλοντας μάλιστα την επίσκεψη στην Τουρκία του Ρώσου Προέδρου Πουτιν με αφορμή την τελετή των εγκαινίων.

Το πυρηνικό εργοστάσιο που έχει εγκατασταθεί στην Μικρά Ασία, συγκεκριμένα στο Μπουγιουκετσελί, στην επαρχία της Μερσίνας, βόρεια της Κύπρου θα περιλαμβάνει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4.456 Megawatt . Βάσει χρονοδιαγράμματος, ο πρώτος αντιδραστήρας στο Άκουγιου θα τεθεί σε λειτουργία φέτος και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθείτο 2025.

Τη διαχείριση του εργοστασίου –για τουλάχιστον 60 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 20 – θα αναλάμβανε θυγατρική της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Rosatom, η Akkuyu Nukleer JSC με έδρα την Τουρκία, σε συνεργασία με κατασκευαστικές εταιρείες από τη γείτονα. Η ανέγερση του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία συμφωνήθηκε το 2010 με θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρίας Rosatom. Η συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου υπεγράφη το 2018 οπότε και ξεκίνησε η θεμελίωση του. Το πράσινο φως  για την εγκατάσταση δόθηκε  μετά από την θετική έκβαση των ελέγχων για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή και την ασφάλεια του . Σύμφωνα με τα πορίσματα εκείνου του ελέγχου το εργοστάσιο θα αντέχει σεισμό ως 6,5 Ρίχτερ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τον Φεβρουάριο του 2021 επισήμανε στον Αμεριανό ομόλογό του, τις ανησυχίες της Αθήνας ότι το Ακούγιου μπορεί να γίνει ένα “Τσερνόμπιλ” της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου αποτελεί επένδυση ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, αφού θα αναβαθμίσει το ενεργειακό δίκτυο της χώρας.

Ο πυρηνικός σταθμός στην επαρχία της Μερσίνας, στα νότια παράλια της Τουρκίας, θα έχει τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4,8 GW.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα