back to top
15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Λ. Κουσούλης: Θα έχουμε μια εκλογική αναμέτρηση σε δύο γύρους- Μικρές οι πιθανότητες ανατροπής- Αποκλείεται κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε επίσης

Στα μαθηματικά των επερχόμενων εκλογών αναφέρθηκε ο πολιτικός επιστήμονας Λευτέρης Κουσούλης, καλεσμένος στον Αθήνα 984 των Γιάννη Λαυράνου και Νίκου Καρούτζου.

Λίγο πριν από την προσφυγή στις κάλπες, διαπιστώνει ότι σχηματίζονται συνθήκες που τροφοδοτούν τη σύγχυση και τάσεις απόρριψης του πολιτικού συστήματος, χωρίς ωστόσο να βλέπει κάποια αξιοσημείωτη ανατροπή, ενώ υπογραμμίζει τον προβληματισμό για την αποχή και τα καίρια ζητήματα που ζητούν λύσεις.

«Έχει εγκατασταθεί μια διευρυνόμενη άρνηση, αλλά ο κορμός του πολιτικού συστήματος παραμένει ισχυρός. Τα τρία πρώτα κόμματα –σύμφωνα με τις μετρήσεις- δείχνουν να διατηρούν δυνάμεις, ενώ μάλλον θα ενισχυθεί το αντισυστημικό μέτωπο».

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης, εκτίμησε πως θα αποτελέσουν καθοριστικό πρόκριμα, διότι, όπως είπε,  στην πραγματικότητα έχουμε μια εκλογική αναμέτρηση που θα εξελιχθεί σε δύο γύρους.

«Αν τα κόμματα πετύχουν- παρ ελπίδα- τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυσή τους από τον πρώτο γύρο, το υψηλότερο ποσοστό θα είναι προάγγελος του αποτελέσματος των δεύτερων εκλογών, καθώς θα είναι ενδεικτικό της αποδοχής του αιτήματός τους από τον λαό. Αντιθέτως, τα χαμηλά ποσοστά απομακρύνουν την επίτευξη αυτοδυναμίας -όπως εμμένει η ΝΔ- και στον δεύτερο γύρο.
Εφόσον η κυβερνώσα παράταξη πετύχει να αναδειχθεί πρώτη δύναμη με ποσοστό 34%, θα μπορέσει να πάει και στις επόμενες κάλπες με το ίδιο ζητούμενο χωρίς να αυτοεγκλωβιστεί στο αίτημά της για αυτοδυναμία. Δεν θα ισχύσει όμως το ίδιο, εάν έχει ποσοστό κάτω από το 33%».

Για τον έμπειρο αναλυτή, η ψήφος στο πρώτο γύρο μάλλον θα είναι χαλαρή, με παρεπόμενο τον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Σε σχέση με το πόσο στενός προδιαγράφεται ο δρόμος της αυτοδυναμίας για το ΠΑΣΟΚ,  τόνισε  ότι «αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία και το βράδυ του δεύτερο γύρου, θα διαμορφωθεί μια νέα συνθήκη προάγγελος κυβέρνησης συνεργασίας, με τα πολιτικά προγράμματα και τα πρόσωπα να τίθενται στο κάδρο της συζήτησης».

Δυσκολίες θα υπάρξουν σύμφωνα με τον ίδιο κι αν ο κ Μητσοτάκης δεν κατακτήσει αυτοδυναμία και στη δεύτερη κάλπη, με δεδομένη την ισχύουσα ταξινόμηση του εκλογικού σώματος. «Πως θα δεχθεί να τεθεί επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνεργασίας, την οποία έχει χαρακτηρίσει κυβέρνηση περιπέτειας;» διερωτήθηκε ο Λευτέρης Κουσούλης.

Τούτων δοθέντων, μπροστά στην αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και μετά τον δεύτερο γύρο, προκύπτει η ανάγκη να επανατοποθετηθούν όλοι οι πρωταγωνιστές ώστε να κυβερνηθεί η χώρα.

«Τα ίδια τα ποσοστά δηλαδή θα επιλύσουν ή όχι το πολιτικό πρόβλημα» συνέχισε ο κ Κουσούλης, αποκλείοντας παράλληλα κάθε ενδεχόμενο για μεγάλο συνασπισμό ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα