back to top
15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Politico: Νέο κεφάλαιο στις έρευνες των βελγικών αρχών μετά την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή

Διαβάστε επίσης

Η Εύα Καϊλή, μία από τους βασικούς υπόπτους στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα βρίσκεται πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό εν αναμονή της δίκης, ανακοίνωσαν οι βελγικές αρχές την Τετάρτη.

«Βγαίνει από τη φυλακή με το κεφάλι ψηλά και με αξιοπρέπεια, δεν έχει ομολογήσει εγκλήματα που δεν έχει διαπράξει», είπε ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, προσθέτοντας ότι «Θα παλέψει για την αθωότητά της μέχρι το τέλος».

Η Καϊλή είναι η τελευταία από τους κρατούμενους για το Qatargate που αποφυλακίζεται με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι». Σύμφωνα με το Politico, η διαδικασία αποφυλάκισης διαρκεί συνήθως αρκετές ημέρες και η Καϊλή αναμένεται να επιστρέψει αμέσως μετά στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες, σε κοντινή απόσταση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι η κυρία Εύα Καϊλή μπορεί να πάει σπίτι της επειδή τέθηκε υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση από τον ανακριτή Κλαίζ», είπε ο Σβεν Μαρί, δικηγόρος της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  αναφερόμενος στον Βέλγο δικαστή που ηγείται της έρευνας, Μισέλ Κλαίζ. «Προς το παρόν, δεν θέλω να δώσω κανένα άλλο σχόλιο, πέραν του ότι αυτή η απόφαση μου φαίνεται μόνο λογική».

Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο σύντροφος της Καϊλή, είναι επίσης εκτός φυλακής σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά δεν μένει στο διαμέρισμα, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση.

Η αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην πολύμηνη προσπάθεια των αρχών να ξεκαθαρίσουν ποιος μπορεί να ήταν υπό τον έλεγχο ξένων κυβερνήσεων, ενώ εργαζόταν στο Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διαδικασία κινείται προς μια δίκη σύντομα, δήλωσε ο Christian De Valkeneer, καθηγητής ποινικού δικαίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Louvain στο Βέλγιο.

«Δεν προϋποθέτει ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί», είπε. Στο Βέλγιο, πρόσθεσε ο De Valkeneer, η απελευθέρωση υπό ηλεκτρονική επιτήρηση θεωρείται «παράταση του εντάλματος σύλληψης, αλλά με τη μόνη διαφορά ότι το ένταλμα δεν εκτελείται σε φυλακή». Ωστόσο, οι αρχές σύντομα δεν θα έχουν πλέον κανέναν στη φυλακή, εγείροντας ερωτήματα για το πού βρίσκεται η έρευνα.

Για μήνες, το δίχτυ των εισαγγελέων διευρύνθηκε μόνο, καθώς η αστυνομία συνέλαβε δύο ακόμη βουλευτές της ΕΕ, τον Βέλγο Marc Tarabella και τον Ιταλό Andrea Cozolino, καθώς και μια λογίστρια στην Ιταλία, τη Monica Bellini. Όμως η δράση έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς άλλες συλλήψεις και σταδιακή απελευθέρωση υπόπτων σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο Cozzolino και η Bellini εξακολουθούν να βρίσκονται και οι δύο στην Ιταλία, όπου τοπικοί δικαστές ζήτησαν από το Βέλγιο περισσότερες πληροφορίες πριν λάβουν απόφαση σχετικά με αίτημα έκδοσης.

Σε όλα αυτά, η κράτηση της Εύας Καϊλή έχει γίνει αντικείμενο έντονης συζήτησης σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στο βελγικό σύστημα φυλακών.

Οι δικηγόροι της Καϊλή διαμαρτύρονται για την κράτηση της, παρομοιάζοντας την κατάστασή της ακόμη και με «βασανιστήρια». Τόνισαν ότι η Καϊλή έχει ένα παιδί 2 ετών στο σπίτι και υποστήριξαν ότι οι δυο τους έπρεπε να είναι μαζί. Τα μέλη του ιταλικού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγραψαν επίσης επιστολή τον Φεβρουάριο καταγγέλλοντας την μεταχείρισή της.

Ομοίως, στην Ιταλία, οι δικηγόροι των δύο τοπικών υπόπτων, του Cozzolino και του Bellini, υποστήριξαν ότι θα ήταν απάνθρωπο να μεταφερθούν οι πελάτες τους στα κελιά των φυλακών του Βελγίου. Ουσιαστικά, ισχυρίστηκαν, ότι οι Βέλγοι εισαγγελείς ήθελαν να βάλουν ανθρώπους στη φυλακή μέχρι να «σπάσουν». Οι βελγικές αρχές ως επί το πλείστον έχουν αποφύγει να απαντήσουν δημόσια στους ισχυρισμούς σχετικά με τις συνθήκες κράτησης.

Η Deborah Bergamini, μέλος του ιταλικού κοινοβουλίου, έγινε πρόσφατα η πρώτη πολιτικός που επισκέφτηκε την Καϊλή στη φυλακή και σε συνέντευξή της, θυμήθηκε τη σκοτεινή περιγραφή της Kaili για τις πρώτες μέρες της φυλακής.

«Τις πρώτες έξι εβδομάδες, βρισκόταν σε κατάσταση βαθιάς απόγνωσης και είχε σκέψεις αυτοκτονίας», είπε η Μπεργκαμίνι στο POLITICO αρκετές ημέρες μετά την επίσκεψή της στις 31 Μαρτίου. «Αλλά μετά τις πρώτες έξι εβδομάδες αυτό άλλαξε. Τις πρώτες δεκαέξι ώρες, δεν υπήρχε τρεχούμενο νερό, δεν μπορούσε να πλυθεί και να ζεσταθεί».

Η Καϊλή, είπε η Bergamini, ένιωσε ότι κρατούνταν στη φυλακή «ως τρόπαιο». Αρκετές φορές, πρόσθεσε, η Καϊλή επανέλαβε ότι υποβαλλόταν σε πολιτική δίωξη.

Πηγή: politico.com

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα