back to top
19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Σ. Ζαχαράκη για υπερτουρισμό: Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια, υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός

Διαβάστε επίσης

Παρά τις διεθνείς προκλήσεις, η Ελλάδα κατάφερε να φτάσει τα προ πανδημίας επίπεδα στον τουρισμό, αγγίζοντας τα έσοδα της χρονιάς-ρεκόρ του 2019, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στον Νίκο Καρούτζο η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

«Η σεζόν φέτος ξεκίνησε νωρίτερα κι όλα δείχνουν ότι θα διαρκέσει περισσότερο χρονικό διάστημα, έχουμε αυξημένη πληρότητα στα αεροπλάνα κι ένας παράγοντα που πάει πολύ καλά είναι η κρουαζιέρα» και πρόσθεσε.

 «Θα έχουμε περισσότερο κόσμο φέτος, αλλά πρέπει να δούμε και τη μέση δαπάνη, διότι το ζήτημα δεν είναι να μετράμε τον κόσμο αλλά τα ποσά που αφήνουν. Πέρυσι, ενώ φτάσαμε στο 87% του 2019, τα έσοδα άγγιξαν τα έσοδα του 2019.»

Σχετικά με τον “υπερτουρισμό” και τις συνέπειές του (υπερδόμηση, υπερφόρτωση/ελλείψεις υποδομών, επιβάρυνση του περιβάλλοντος) η υφυπουργός υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια, υπάρχει όμως στρατηγικός σχεδιασμός.

«Έχουμε συστηματική προσπάθεια να έχουμε διάχυση τουριστών σε περισσότερους προορισμούς. Επίσης, αυξάνονται οι επενδύσεις και σε άλλα νησιά εκτός από τα δημοφιλή. Στα επόμενα χρόνια θα κληθούμε ως κράτος να δώσουμε έμφαση στις μελέτες βιωσιμότητας των προορισμών, που δέχονται περισσότερο τουρισμό, αλλά και στους εν δυνάμει δημοφιλείς προορισμούς. Θέλουμε να αποτρέπουμε το κομμάτι του κορεσμού σε προορισμούς».

Αναφερόμενη στην τουριστική κίνηση στην πόλη της Αθήνας η Σοφία Ζαχαράκη επισήμανε πως πλέον μπορούμε να μιλάμε, όχι για μια πόλη transit, αλλά για πόλη προορισμό.

«Η μέση παραμονή στην πόλη έχει ανέβει από 1,8 μέρες σε περισσότερες από τρείς μέρες, η πληρότητα στα ξενοδοχεία του κέντρου, όλο το χρόνο, είναι αυξημένη.Έτσι τα έσοδα και των καταστημάτων που ζει από το κομμάτι της φιλοξενίας είναι σε αύξηση».

Τέλος, σχολιάζοντας το ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση υπαλλήλου της Κομισιόν και στελέχους του ΠΑΣΟΚ, από τον Αλέξη Γεωργούλη, η υφυπουργός Τουρισμού αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν τόσο καιρό ο Αλέξης Τσίπρας να μην γνωρίζει τίποτα και για ποιο λόγο έγινε τώρα η απομάκρυνση.

«Είναι απορίας άξιο γιατί μετά από τόσο καιρό, ο κ. Τσίπρας δεν ήξερε τί συμβαίνει;! Γιατί τώρα να γίνει η απομάκρυνση; Κάποια πράγματα είναι θέματα αξιών και το πώς αντιμετωπίζεις αυτές τις καταστάσεις είναι ενδεικτικό».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα