back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Α. Ποττάκης: Καταγγελίες επιθέσεων από αδέσποτα ζώα, κενά στη νομοθεσία, εκκρεμούν υπουργικές αποφάσεις, στον ”αέρα” η χρηματοδότηση δήμων

Διαβάστε επίσης

Στα προβλήματα και στα κενά που υπάρχουν στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα, αναφέρθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη.

Με αφορμή πρόσφατες καταγγελίες από πολίτες για επιθέσεις που δέχονται από αδέσποτα σκυλιά, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου, την ελλιπή χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και την απουσία των απαιτούμενων υποδομών φροντίδας των ζώων.

«Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια νομοθετική πρωτοβουλία από την παρούσα κυβέρνηση, ειδικά για τα αδέσποτα ζώα προκειμένου να επανεξεταστούν οι υποχρεώσεις μας απέναντι σε αυτά. Όμως, διαπιστώσαμε ότι παρά την όποια καλή προαίρεση και τη θέσπιση κανόνων και ειδικών ρυθμίσεων, όπως τα διαδημοτικά πάρκα και παρά το γεγονός ότι ο νόμος του 2021 έχει ψηφιστεί, δεν εφαρμόζεται διότι εκκρεμούν οι υπουργικές αποφάσεις οι οποίες θα επέτρεπαν καλύτερο συντονισμό του ελέγχου της κατάστασης και της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του προβλήματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων», τόνισε.

«Για παράδειγμα προβλέπεται μια Επιτροπή Ελέγχου παρακολούθησης για την εφαρμογή των νέων μέτρων στην οποία – μεταξύ άλλων- συμμετέχει και ο Συνήγορος του Πολίτη- η οποία όμως στη πράξη δεν μπορεί να συγκροτηθεί διότι δεν έχει οριστεί εκπρόσωπος από τα φιλοζωικά σωματεία επειδή δεν έχει φτιαχτεί το σχετικό μητρώο για αυτά», εξήγησε.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, παρόμοια προβλήματα έχουν προκύψει και με τη χρηματοδότηση των δήμων καθώς «βρίσκονται στον αέρα οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τον καθορισμό της χρηματοδότησης ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν , όπως να διαμορφώσουν κατάλληλα καταφύγια ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των αδέσποτων ζώων που βιώνουμε, κυρίως στις πόλεις».

Ενδεικτικό της γραφειοκρατίας και της κατάστασης που επικρατεί, σύμφωνα με τον κ. Ποττάκη, είναι το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις «οι καταγγελίες που έχει δεχτεί ο Συνήγορος του Καταναλωτή για να παρέμβει και να επιδιώξει την επίσπευση κάλυψης των κενών που υπάρχουν, γίνονται από τους ίδιους τους δήμους».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα