back to top
19.3 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

19.3 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Στεγαστικά δάνεια: Στροφή στα σταθερά επιτόκια έφεραν οι αυξήσεις της ΕΚΤ

Διαβάστε επίσης

Ενώ πριν από ένα χρόνο η αγορά στεγαστικής πίστης χαρακτηρίζονταν από την απόκτηση, κατά κανόνα, στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια οι διαδοχικές αυξήσεις της ΕΚΤ ανέτρεψαν πλήρως το σκηνικό.

Αποτέλεσμα να καταγράφεται πλέον τελευταία σε όλες τις τράπεζες μαζική στροφή των δανειοληπτών στην απόκτηση στεγαστικών και όχι μόνο δανείων με σταθερό επιτόκιο ακόμα κι αν αυτό είναι σχετικά “αλμυρό”.

Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς αναφέρουν ότι παρότι ελήφθησαν μέτρα με την έκπτωση του 50% στα επιτόκια των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο για ευάλωτους δανειολήπτες και παρότι “πάγωσαν “τα επιτόκια των δόσεων των στεγαστικών σε όλους τους ενήμερους δανειολήπτες, εντούτοις οι πελάτες τους ζητούν επιτακτικά στεγαστικά με σταθερό επιτόκιο τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια της δανειακής σύμβασης με τις τράπεζες.

Τα στεγαστικά δάνεια που συνάπτονται μεταξύ τραπεζών και πελατών έχουν διάρκεια συνήθως 20-22 έτη και το σταθερό επιτόκιο τους αυξάνεται ανάλογα με την χρονική διάρκεια που αυτό διατηρείται σταθερό. Έτσι στα πρώτα τρία χρόνια ενός δανείου το σταθερό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3%, στα πρώτα πέντε χρόνια στο 3,6%, ενώ το σταθερό επιτόκιο 10 ετών και 20 ετών εκτοξεύεται στο 4% και 4,6% αντίστοιχα.

Ιδιαίτερη ζήτηση εμφανίζουν τα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο 5ετίας (στο 3,6%) και στη συνέχεια κυμαινόμενο, καθώς από τους πελάτες εκτιμάται ότι ο επιτοκιακός κίνδυνος θα έχει παρέλθει μετά από μια 5ετία.

Τέλος όσον αφορά την ζήτηση στεγαστικών δανείων αυτή εμφανίζεται μειωμένη με βάση όμως στοιχεία του προηγούμενου τριμήνου,ωστόσο εκτιμάται ότι θα ανακάμψει και θα περιοριστεί η μείωση κατά 15% στις εκταμιεύσεις , γεγονός που οφείλεται,σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες,στο σοκ που υπέστησαν από την άνοδο των επιτοκίων πολλοί πελάτες που βρίσκονταν ένα βήμα πριν από το γκισέ της τράπεζας.

Θάνος Πασχάλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα