back to top
20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον ΟΗΕ να διατηρήσει ανοιχτές τις διασυνοριακές διαβάσεις για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία

Διαβάστε επίσης

Η Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε σήμερα τον ΟΗΕ να συνεχίσει να προωθεί την ανθρωπιστική βοήθεια προς τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Συρίας που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, μέσω των δύο συνοριακών διελεύσεων με την Τουρκία, παρότι εκπνέει η άδεια που έχει χορηγήσει η Δαμασκός.

Ο ΟΗΕ “πρέπει να συνεχίσει να προωθεί τη βοήθεια” μέσω αυτών των σημείων διέλευσης “είτε η κυβέρνηση ανανεώσει την άδεια είτε όχι”, εκτίμησε η Αμνηστία σε ανακοίνωση.

Πριν από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που συγκλόνισε την Τουρκία και τη Συρία, σχεδόν όλη η βοήθεια προς τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας και βορειοδυτικής Συρίας όπου ζουν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι προωθείτο μέσω της Τουρκίας από το συνοριακό σημείο διέλευσης Μπαμπ αλ-Χάουα.

Μια εβδομάδα μετά τον σεισμό που προκάλεσε τον θάνατο 6.000 ανθρώπων στη Συρία, η Δαμασκός δέχθηκε ο ΟΗΕ να χρησιμοποιεί δυο άλλα συνοριακά σημεία διέλευσης με την Τουρκία, για μια περίοδο τριών μηνών.

Οι συριακές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη την παράταση αυτής της άδειας που αναμένεται να λήξει στις 13 Μαΐου.

Η ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές μέσω της Τουρκίας στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού μηχανισμού που δημιουργήθηκε το 2014 με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Η ζωή τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων κινδυνεύει”, δήλωσε η Σερίν Τάντρος, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, την οποία επικαλείται η ανακοίνωση.

“Ο ΟΗΕ οφείλει να λάβει σαφή θέση κατά αυτής της ωμής πολιτικής μηχανορραφίας που έχει σταματήσει τις ανθρωπιστικές της επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία εδώ και χρόνια”, πρόσθεσε.

Πριν από μέρες, ο ΟΗΕ είχε εκτιμήσει ότι η Συρία χρειαζόταν τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολάρια για να συνέλθει από τον σεισμό και υπολόγισε τις απώλειες και τις ζημιές για τη χώρα σε σχεδόν 9 δισεκ. δολάρια.

Η Συρία μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο από το 2011, που μετρά μισό εκατομμύριο νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και έχει κατακερματίσει τη χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα