back to top
16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Α. Συρίγος: Ο Ερντογάν, μόνη και αδιαφιλονίκητη πηγή εξουσίας στην Τουρκία

Διαβάστε επίσης

06-06-2023

Για τα μετεκλογικά σήματα του Ερντογάν μπροστά στη νέα πενταετή προεδρική θητεία, που παρατείνει τη διακυβέρνησή του στην Τουρκία σε μια τρίτη δεκαετία, μιλά στον Αθήνα 984 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο,  ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στην Α Αθήνας.

Αναφερόμενος στα νέα πρόσωπα και στις αλλαγές που σηματοδοτούν, εκτιμά ότι «διώχνοντας 16 από τους 18 υπουργούς του, ανάμεσά τους και τον πανίσχυρο τέως υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο Ερντογάν κατέστησε σαφές πως αποτελεί την μόνη, αδιαφιλονίκητη πηγή εξουσίας στην Τουρκία και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει». Ενδεχομένως ακόμα και να αναπροσαρμόσει τις στρατηγικές του.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι κινήσεις και οι επιλογές των προσώπων ενδεχομένως να δείχνουν προθέσεις επανεκκίνησης σε τομείς όπως η οικονομία, που κυρίως ενδιαφέρει τη Δύση.

«Ο διορισμός του Μεχμέτ Σιμσέκ ως επικεφαλής της τουρκικής οικονομίας, θεωρείται ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές πως θα τερματιστεί η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική- erdoganomics κατά τους οικονομικούς αναλυτές- και η Τουρκία θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους ζωής και άλλα ζητήματα με επιστροφή στην κανονικότητα».

Άλλωστε, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι αν και η Άγκυρα άντεξε προεκλογικά χάρη τις οικονομικές «ενέσεις» των χωρών του Κόλπου, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, ωστόσο η τουρκική οικονομία χρειάζεται άμεσα ξένες παραγωγικές επενδύσεις και καλές αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους, προκειμένου να αποφύγει νέες περιπέτειες και κρίσεις.

Από ελληνικής πλευράς, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα πρόσωπα που ανέλαβαν τα ηνία των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ, νέος ΥΠΕΘΑ της Τουρκίας, θεωρείται -και κατά τον Άγγελο Συρίγο- πειθήνιο όργανο του Ερντογάν, στρατευμένος στην ιδέα της Γαλάζιας Πατρίδας και στην υπεράσπιση των τουρκικών συμφερόντων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, υποστηρικτής της Γαλάζιας Πατρίδας είναι και ο επί 13 χρόνια επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών και κατά τον Άγγελο Συρίγο πρόκειται για έναν «δύσκολο παίκτη και βαθύ γνώστη των ελληνοτουρκικών σχέσεων», καθώς διαπραγματευόταν επί μια εικοσαετία με ομολόγους του επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών, αλλά και με υπουργούς Εξωτερικών άλλων χωρών. Με σπουδές στη Γερμανία, θεωρείται εξαιρετικά έμπειρος και ικανός, αφού έχει διοργανώσει ειδικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Κληθείς να σχολιάσει την επιχείρηση περισυλλογής και διάσωσης 91 μεταναστών από νησίδα στην περιοχή Μαράσια του Έβρου, που θα μεταφερθούν στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδας, από αστυνομικές δυνάμεις, συνοριοφύλακες και πυροσβέστες της ΕΜΑΚ, ο Άγγελος Συρίγος τονίζει  «την ιδιομορφία της περιοχής του Έβρου και τα μετακινούμενα όρια της κοίτης του ποταμού, όταν υποχωρούν τα νερά ανατολικότερα ή δυτικότερα…Γεγονός  που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται νησίδες ή να αποκόπτονται τμήματα της ελληνικής επικράτειας στα ανατολικά ή της τουρκικής επικράτειας στα δυτικά» και προσθέτει πως «συχνά παραμένει ασαφές που ακριβώς βρίσκονται εκείνοι που επιχειρούν να διασχίσουν το ποτάμι».

Σε σχέση με το ζήτημα που ανέκυψε μετεκλογικά με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Ροδόπη, συνιστά προσεκτικές κινήσεις στις επιλογές στην περιοχή της Θράκης.

«Πρέπει να επιλέγουμε ανθρώπους που δίνουν λόγο στους ψηφοφόρους και όχι σε κάποιους άλλους, από τους οποίους και εξαρτάται αν θα πάρουν ψήφους» υπογράμμισε υπενθυμίζοντας με νόημα ότι το 1989-90 η Ελλάδα είχε απελάσει από την Κομοτηνή τον Τούρκο πρόξενο λόγω της άμεσης, διαπιστωμένης παρέμβασής του στην εκλογική διαδικασία, στη χώρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα