back to top
21.8 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

21.8 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Α. Προέδρου: Μεγάλη αναγνώριση των προσπαθειών μας για την ταινία “Πίσω από τις Θημωνιές”

Διαβάστε επίσης

 

Η ταινία “Πίσω από τις Θημωνιές” σάρωσε τα βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που απονεμήθηκαν στις 27 Ιουνίου.

Το φιλμ της πρωτοεμφανιζόμενης στις μεγάλου μήκους ταινίες, Ασημίνας Προέδρου, απέσπασε 10 βραβεία από τα συνολικά 17 που διεκδικούσε, ανάμεσά τους για το σενάριο, τη σκηνοθεσία και για την καλύτερη ταινία της χρονιάς. Προηγουμένως, είχε πάρει 6 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο και στη συνέχεια έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ινδίας στην Goa, όπου τιμήθηκε με το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.

«Χαρήκαμε πολύ. Είναι μια τεράστια αναγνώριση των προσπαθειών μας όπως φαίνεται και από τη βράβευση πολλών από τους συντελεστές αυτής της συλλογικής δουλειάς» ανέφερε  η δημιουργός σε συνέντευξή της στον Αθήνα 984, καλεσμένη της Μαργαρίτας Μυτιληναίου.

Αν και τα βραβεία δεν δείχνουν την αξία μιας ταινίας, ωστόσο την επιβεβαιώνουν κι ανοίγουν δρόμους για την Ασημίνα Προέδρου, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει υπογράψει τη σκηνοθεσία και το σενάριο.

«Η θέαση μιας ταινίας αποτυπώνει κυρίως τον τρόπο με τον οποίο την προσλαμβάνει το κοινό. Όμως, τα βραβεία συντελούν στην πλατύτερη επικοινωνία μαζί του, ενώ διευκολύνουν και το επόμενο βήμα του σκηνοθέτη» λέει ευχαριστώντας όλους τους συνεργάτες.

Ο πρωταγωνιστής Στάθης Σταμουλακάτος, κέρδισε το Βραβείο Πρώτου Ανδρικού Ρόλου, ενώ το ίδιο έκαναν και οι Χρήστος Κοντογεώργης και Ντίνα Μιχαηλίδου στις κατηγορίες του Δεύτερου Ανδρικού και Δεύτερου Γυναικείου Ρόλου, αντίστοιχα.

Η ιστορία έχει στο επίκεντρο μια τριμελή οικογένεια με πατριαρχική δομή, εξελίσσεται στον ελληνικό βορρά και περιγράφει τον εγκλωβισμό απλών ανθρώπων στα δίχτυα συστημάτων διαφθοράς, ενώ εμπλέκει και το μεταναστευτικό. Με άλλα λόγια, βλέπει το θέμα μέσα από τρείς διαφορετικές οπτικές.

Τι σημαίνει όμως να ασχολείται κανείς  με το σινεμά στην Ελλάδα; Πως είναι να βιώνεις το χρόνιο έλλειμμα της πολιτείας στη χρηματοδότησή του; Μια χρηματοδότηση που δεν αποτελεί χάρη προς τους δημιουργούς- όπως καίρια επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Λευτέρης Χαρίτος- αλλά αντίθετα συνιστά επένδυση στον σύγχρονο πολιτισμό της χώρας, σε έναν δυναμικό τομέα με σημαντικό αποτύπωμα στην εγχώρια  και διεθνή αγορά.

Η Ασημίνα Προέδρου παραδέχεται πως «Είναι ένας Γολγοθάς. Γιατί αναγκάζεσαι να αντιμετωπίζεις λογιών λογιών δυσκολίες. Όταν κάνεις μια ταινία, μοιάζει να ακροβατείς πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Η παραγωγή γίνεται πάντα με λιγότερα χρήματα και τα απρόοπτα καραδοκούν… πάντοτε μπορεί κάτι να πάει στραβά και να ανατρέψει τη ροή των γυρισμάτων».

Ευτυχώς, όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν και τώρα μπορεί να μιλά για νέα ζητούμενα.

Όχι βέβαια μικρότερου βαθμού δυσκολίας, μιας και «η δεύτερη ταινία είναι και πιο δύσκολη» όπως παραδέχεται. «Έχεις να επιβεβαιώσεις προσδοκίες, να ανταπεξέλθεις σε νέα προβλήματα, ενώ παραμονεύουν διαρκώς το άγχος και ο κίνδυνος λανθασμένων επιλογών.»

Ο κύκλος πάντως για το φίλμ “Πίσω από τις Θημωνιές” δεν έχει ολοκληρωθεί. Είναι ακόμα στις αίθουσες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και μας περιμένει να το συναντήσουμε για  να ζήσουμε τη διαδρομή της περιπέτειας που αφηγείται, μαζί με τους πρωταγωνιστές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα