18.9 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

18.9 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Ο Μακρόν ζητά επαγρύπνηση για να μην αναζωπυρωθούν οι ταραχές

Διαβάστε επίσης

Υποδεχόμενος σήμερα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων τους 241 Δημάρχους των πόλεων και των κοινοτήτων που επλήγησαν περισσότερο από τις ταραχές που ξέσπασαν στη Γαλλία μετά τον θάνατο του δεκαεπτάχρονου Ναέλ, ο οποίος πυροβολήθηκε από αστυνομικό την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θέλησε να δείξει, εντός και εκτός των συνόρων, ότι η ομαλότητα και ηρεμία επιστρέφουν στη χώρα.

Ωστόσο έσπευσε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να προειδοποιήσει τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ότι το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων των ταραχών είναι υπαρκτό, κυρίως ενόψει της γαλλικής Εθνικής Εορτής της 14 Ιουλίου.

«Είναι βιώσιμη η επιστροφή στην ηρεμία; Θα ήμουν επιφυλακτικός για τις ερχόμενες μέρες και εβδομάδες. Αλλά επιτέλους η κορύφωση της βίας που ζήσαμε τα πρώτα βράδια πέρασε», είπε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος εξέφρασε ακόμη στους αιρετούς τοπικούς άρχοντες «τη στήριξη, την εκτίμηση και την αναγνώριση του Έθνους» για τη «δράση» τους τις τελευταίες ημέρες.

«Αν είστε εδώ, είναι επειδή υπήρξατε θύματα, είτε εσείς είτε μερικές φορές οι οικογένειές σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, με έναν αφόρητο και ανείπωτο τρόπο» είπε στους Δημάρχους ο Εμανουέλ Μακρόν.

 

Η γαλλική εφημερίδα Figaro σημειώνει στο σημερινό της φύλλο ότι ο πρόεδρος Μακρόν είναι συνηθισμένος πλέον στις κρίσεις. Ξεκίνησε με την κρίση του κορονοϊού, συνέχισε με τα κίτρινα γιλέκα, ακολούθησε η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με την εξέγερση χιλιάδων ανθρώπων κυρίως νεαρής ηλικίας, οι οποίοι κατά τεκμήριο κατοικούν στα λαϊκά προάστια των περιχώρων του Παρισιού και των άλλων μεγάλων πόλεων της Γαλλίας. Όπως σημειώνει γαλλική εφημερίδα, ο πρόεδρος Μακρόν αντιμετώπισε αυτές τις κρίσεις ακολουθώντας κατά βάση την λεγόμενη διαδικασία των τεσσάρων D: διάγνωση (diagnostic), απόφαση (décision), δοσολογία (dosage), αποφασιστικότητα (détermination).

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει καταφέρει ως σήμερα να αντιμετωπίζει με σχετική επιτυχία τις κρίσεις που βρέθηκαν μπροστά του, προβληματισμός επικρατεί στη Γαλλία, αλλά και στο διεθνή χώρο, ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, οι οποίοι θα διεξαχθούν στο Παρίσι. Το αθλητικό αυτό γεγονός δεν συνδέθηκε παρά μόνο παράπλευρα με το χάος των τελευταίων ημερών. Ωστόσο η ασφάλεια των εγκαταστάσεων έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Έχει εντατικοποιηθεί η φύλαξη και έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι αστυνομικοί με σκύλους, ενώ τα πλέον ακριβά μηχανήματα των εργοταξίων έχουν προσωρινά απομακρυνθεί.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα