back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

ΥΠΟΙΚ: Στη Βουλή το φθινόπωρο νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή – Τι περιλαμβάνει

Διαβάστε επίσης

Η παροχή κινήτρων και αμοιβών στους καταναλωτές ώστε να ζητούν απόδειξη στις συναλλαγές τους, η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές εντός του 2024 σε όλους πλέον τους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις αλλά και οι έλεγχοι στοιχείων σε εταιρίες του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα αποτελέσουν τον βασικό καμβά των μέτρων για την καταπολέμηση και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στη χώρα μας η οποία χαρακτηρίζεται ως πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στον τομέα αυτό.

Τα παρακάτω μέτρα θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών για ψήφιση στη Βουλή το Φθινόπωρο.

Ειδικότερα τα μέτρα θα περιλαμβάνουν ..

τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με επέκταση των POS σε περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες(όπως σχολές χορού, ταξί, φροντιστήρια, γυμναστήρια κλπ)
τη διασύνδεση 540.000 ταμειακών μηχανών και λοιπών φορολογικών μηχανισμών με τα τερματικά POS των επιχειρήσεων από το 2024.Με τα νέους φορολογικούς μηχανισμούς pos και ταμειακές μηχανές θα ενσωματωθούν και η απόδειξη που θα εκδίδεται και θα διαβιβάζεται και στην ΑΑΔΕ θα εκδίδεται ουσιαστικά από την ταμειακή μηχανή.
την αναμόρφωση κινήτρων για ηλεκτρονικές αποδείξεις με νέο τρόπο.

Στόχος είναι ο καταναλωτής να παίρνει πίσω άμεσα κάποιο ποσό χρημάτων και αυτό να μην εκπίπτει, όπως σήμερα, από το φορολογητέο του εισόδημα.

Μέσω καρτών η καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων

Ηδη εξαγγέλθηκε από τον υπουργό Οικονομικών ότι περίπου 2 δις ευρώ κοινωνικά επιδόματα που χορηγούνται κάθε χρόνο (Κ.Ε.Α, επίδομα τέκνων, επίδομα ανεργίας κλπ) θα τα λαμβάνουν οι δικαιούχοι όχι σε ρευστό αλλά σε πλαστικό χρήμα.

Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Η πλατφόρμα θα συγκεντρώνει όλες τις καταγγελίες των πολιτών, επώνυμες κι ανώνυμες.

Ψηφιακό δελτίο αποστολής και διακίνησης προϊόντων και ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Ως επαγγελματικές δαπάνες που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα θα αναγνωρίζονται για τους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις μόνον όσες περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα