back to top
19.7 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

19.7 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Χ. Κοντοές: Ζούμε τον χειρότερο Ιούλιο της τελευταίας 15ετίας σε επίπεδο καταστροφών

Διαβάστε επίσης

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης σε Ρόδο, Κέρκυρα, Λακωνία, Μαγνησία και Αττική μέσα σε 9 ημέρες, είναι ο πρώτος, θλιβερός απολογισμός της καταστροφής από την πύρινη λαίλαπα.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Χάρη Κοντοέ,  η έκταση των καμένων είναι εξαιρετικά μεγάλη.

«O φετινός Ιούλιος είναι ο χειρότερος που έχουμε καταγράψει τα τελευταία 15 χρόνια. H καμένη έκταση είναι τριπλάσια και τετραπλάσια συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Και μιλάμε μόνον για ένα μήνα. Μετράμε διαρκώς τα δεδομένα και καθημερινά οι κατεστραμμένες επιφάνειες διευρύνονται» δήλωσε στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη.

Τόνισε δε ότι είναι τεράστιες οι απώλειες στα οικοσυστήματα, αλλά και σε περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι προέχει να αποκατασταθούν οι ζημιές  σε κατοικίες,  επιχειρήσεις, αλλά και στο περιβάλλον, επισημαίνοντας ότι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα με ταχύτητα και συντονισμένες ενέργειες.

Όπως σημείωσε ο κ. Κοντοές, ξέρουμε πλέον πώς να κινηθούμε και τα επιστημονικά εργαλεία είναι επαρκή.

«Προφανώς διανύουμε μια διαφορετική περίοδο καθώς περνάμε σε φάση κλιματικής αλλαγής στη διάρκεια της οποίας όλες αυτές οι καταστροφές θα έχουν μεγάλες και ουσιαστικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και στην οικονομία της χώρας. Πολλά εργαλεία και τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν. Το πιο σημαντικό όμως είναι η πρόληψη», πρόσθεσε κλείνοντας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα