back to top
21.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

21.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Γουατεμάλα: Απειλές κατά της ζωής του εκλεγμένου προέδρου και της εκλεγμένης αντιπροέδρου

Διαβάστε επίσης

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) κάλεσε τις αρχές της Γουατεμάλας να αυξήσουν τα μέτρα προστασίας του εκλεγμένου προέδρου της χώρας Μπερνάρντο Αρέβαλο καθώς και της εκλεγμένης αντιπροέδρου Καρίν Ερέρα, κάνοντας λόγο για «σοβαρές» και «επείγουσες» απειλές σε βάρος τους.

Σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη η ΔΕΑΔ ανέφερε πως οι απειλές συμπεριλαμβάνουν συνωμοσίες κατά της ζωής τους.

Αντιδρώντας, η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι διαβεβαίωσε πως τα μέτρα ασφαλείας έχουν ήδη ενισχυθεί και κάλεσε την Επιτροπή να είναι πιο «συνετή».

Ο σοσιαλδημοκράτης Μπερνάρντο Αρέβαλο, ο οποίος έκανε εκστρατεία να καταπολεμήσει τη διαφθορά, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής με μεγάλη διαφορά, παρότι μετά τον πρώτο γύρο η εισαγγελία προσπάθησε να τον αποκλείσει ζητώντας να αναιρεθεί η νομική υπόσταση του κόμματός του εξαιτίας υποτιθέμενων παρατυπιών κατά την ίδρυση του κόμματός του.

Πριν από τον δεύτερο γύρο, ο κ. Αρέβαλο είπε πως αναμένει να καταβληθούν προσπάθειες να εμποδιστεί να αναλάβει την εξουσία εάν κερδίσει.

Η ΔΕΑΔ, αυτόνομο όργανο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), τόνισε πως ζήτησε επίσημα από τις αρχές στη Γουατεμάλα να λάβουν μέτρα για την προστασία της ζωής του κ. Αρέβαλο και της κυρίας Ερέρα.

Αναφέρθηκε σε δυο χωριστά σχέδια για γίνουν απόπειρες κατά της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένου ενός που αποκάλυψαν εισαγγελείς, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ΔΕΑΔ, υπογραμμίζοντας πως ήδη εφαρμόζονταν «ευρεία» μέτρα φύλαξης που ενισχύθηκαν, ζήτησε από την κυβέρνηση να την ενημερώσει για τις ενέργειές της και για την πορεία των ερευνών για τις απειλές.

Η κυβέρνηση ανέφερε σε δική της ανακοίνωση Τύπου πως έχει λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας». «Είναι αναγκαίο η επιτροπή να εκφράζεται πάντα αντικειμενικά και να εγγυάται την αμεροληψία λόγω των συνεπειών που θα μπορούσαν να έχουν ανυπόστατες τοποθετήσεις», σύμφωνα με το κείμενο.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα