back to top
22.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

22.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ονδούρα: Συνελήφθη δήμαρχος που φέρεται να ενέχεται σε διακίνηση ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Δήμαρχος στην Ονδούρα συνελήφθη χθες Κυριακή καθώς κατηγορείται για συνεργασία με καρτέλ των ναρκωτικών με σκοπό τη διακίνηση 90 τόνων κοκαΐνης προς τις ΗΠΑ με πλεούμενα και αεροσκάφη, έκαναν γνωστό οι εισαγγελικές αρχές.

Ο Ουίλμερ Μανόλο Γουντ, δήμαρχος στη Βρους Λαγούνα, στην απομακρυσμένη περιφέρεια Μοσκίτια, που γειτονεύει με τη Νικαράγουα, τέθηκε υπό κράτηση, ανέφερε ο Χόρχε Γκαλίντο, εκπρόσωπος της εισαγγελίας. Φέρεται να συνεργαζόταν με τρία καρτέλ, τις συμμορίες Λος Πινίνγκος, Λος Γιάνιες και Λος Αμαδόρ.

Κατά τον κ. Γκαλίντο, πέρα από τη συνεργασία με τα καρτέλ, ο αιρετός φέρεται να είχε παραλάβει προσωπικά 30 τόνους κοκαΐνης και να μετακινούσε τις ποσότητες εντός της χώρας προκειμένου να μεταφερθούν στις ΗΠΑ.

Οι διωκτικές αρχές πιστεύουν πως ο δήμαρχος ενέχεται στη διακίνηση για 15 χρόνια και πλέον κι άρχισε να δρα για λογαριασμό του πριν από οκτώ χρόνια.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο κ. Γουντ διευκόλυνε τον ελλιμενισμό 15 πλεούμενων από την Κολομβία που πέρασαν από την Ονδούρα καθώς έπλεαν προς τις ΗΠΑ.

Η σύλληψή του στη Λα Σεΐβα, στη βόρεια Ονδούρα, ανακοινώθηκε εν μέσω σειράς εφόδων και ερευνών κατά μήκος των ακτών της χώρας της κεντρικής Αμερικής στον Ατλαντικό.

Ο τέως πρόεδρος της Ονδούρας, ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, συνελήφθη και εκδόθηκε στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς οι αμερικανικές αρχές τον κατηγορούν για διακίνηση ναρκωτικών. Ο αδελφός του «Τόνι», πρώην βουλευτής, καταδικάστηκε να εκτίσει ισόβια κάθειρξη από αμερικανικό δικαστήριο που τον έκρινε ένοχο για το ίδιο αδίκημα.

Η διάδοχός του, η πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο, έχει επιβάλει επανειλημμένα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε τομείς της χώρας για να αντιμετωπίσει τη δράση των συμμοριών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα