back to top
21.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

21.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Οι κατευθύνσεις Μητσοτάκη για τη νέα περίοδο – Στόχευση στην καθημερινότητα

Διαβάστε επίσης

Τις βασικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα μετέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εναρκτήρια εισήγηση του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, δίνοντας μια πρώτη γεύση για τις ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει την επόμενη εβδομάδα από τη ΔΕΘ.

“Φαίνεται ολοένα και περισσότερο στη νέα Βουλή, ότι θα είμαστε μόνοι μας στο δρόμο της ευθύνης. Την αναλαμβάνουμε και θα την υπηρετήσουμε όλοι μαζί”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος κατά την εισηγητική του τοποθέτηση.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η ατζέντα της συνεδρίασης επιταχύνει τα βήματα της κυβέρνησης προς τα εμπρός στην υγεία, στην εργασία, στην καθημερινότητα του πολίτη, στην ασφάλεια και στη Δικαιοσύνη.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα για την ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι από τις αρχές του 2024 θα αρχίσουν να κυκλοφορούν τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία από μία συνολική νέα παραγγελία στην οποία θα προστεθούν ακόμα 1.050 ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου.
Παράλληλα έστειλε μήνυμα ενάντια στα fake news που διακινούν κάποιοι επιτήδειοι για τις νέες ταυτότητες καλώντας τους πολίτες να μην γίνουν θύματα εμπαιγμού και κυρίως να μην σπεύδουν να βγάλουν νέες ταυτότητες παλιού τύπου, καθώς αυτές σε λίγο δεν θα ισχύουν πια, “άρα «τσάμπα» μπαίνουν σε αυτή την ταλαιπωρία και επιβαρύνουν τα αστυνομικά τμήματα με μια πρόσθετη γραφειοκρατία”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έχει ως εξής:
“Η μηνιαία μας συνεδρίαση διεξάγεται, δυστυχώς, στη σκιά της μεγάλης δοκιμασίας των πυρκαγιών.
Στη Βουλή, χθές, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά για τις αντίξοες συνθήκες που κληθήκαμε να διαχειριστούμε φέτος το καλοκαίρι, χωρίς να κρύψω τις αδυναμίες οι οποίες έχουν διαπιστωθεί, ιδίως στον τομέα της πρόληψης και του έγκαιρου εντοπισμού των φωτιών, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία. Αλλά και χωρίς να μηδενίσω τις τεράστιες προσπάθειες οι οποίες έγιναν και γίνονται ακόμα σε μια άνιση μάχη, προσπάθειες που έσωσαν και ζωές και περιουσίες.
Πιστεύω, ότι δώσαμε απαντήσεις σε άδικες κατηγορίες και σε εύκολους μύθους που καλλιεργούν εσκεμμένα συχνά μια σύγχυση γύρω από την Κλιματική κρίση. Είχαμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε και μια σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου η αρνητική συγκυρία του σήμερα να μετατραπεί σε μια καλύτερη άμυνα για το αύριο. Από την άμεση προμήθεια νέου τεχνολογικού εξοπλισμού στα πλαίσια της γρήγορης υλοποίησης του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», νέες διαδικασίες πρόληψης και φυσικά πρόσθετες προσλήψεις 1.200 νέων πυροσβεστών και δασικών.
Ενημερώσαμε, επίσης, για τη διαδικασία των αποζημιώσεων οι οποίες επιταχύνονται. Για την επόμενη μέρα των τόπων που χτυπήθηκαν, ειδικά του Έβρου, στα πρότυπα της παρέμβασης που κάναμε, πιστεύω με αρκετή επιτυχία στην Εύβοια.
Δυστυχώς, πέρα από απλοϊκές αντιπολιτευτικές κορώνες, δεν άκουσα κάποια τεκμηριωμένη και κοστολογημένη αντιπρόταση, κάποια ουσιαστική και ρεαλιστική εισήγηση. Είναι σαφές, συνεπώς, νομίζω, ότι φαίνεται ολοένα και περισσότερο στη νέα Βουλή, ότι θα είμαστε μόνοι μας στο δρόμο της ευθύνης. Την αναλαμβάνουμε και θα την υπηρετήσουμε όλοι μαζί.
Επιχειρώντας, σήμερα, να απαντήσουμε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, πρώτη συνεδρίαση μετά το καλοκαίρι, έχουμε μια εξαιρετικά πλούσια και γεμάτη ατζέντα, η οποία επιταχύνει τα βήματά μας προς τα εμπρός σε μια σειρά από τομείς της πολιτικής στην υγεία, στην εργασία, στην καθημερινότητα του πολίτη, στην ασφάλεια, στη Δικαιοσύνη.
Σε λίγο ο αρμόδιος Υπουργός θα μας παρουσιάσει τα πρώτα μέτρα τα οποία έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο για τη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ΕΚΑΒ.
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εργασίας θα αναλύσει τις πολύ σημαντικές θετικές αλλαγές οι οποίες επέρχονται στην απασχόληση, στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Στο εξής, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημά τους και με μία δεύτερη δουλειά. Αυτή, όμως, θα είναι πια νόμιμη και ασφαλισμένη, χωρίς να υπονομεύεται το οκτάωρο, ούτε όμως και η υποχρέωση της ενδεκάωρης ανάπαυσης.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα μας δώσει το σαφές χρονοδιάγραμμα για την ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη. Από τις αρχές του 2024 θα αρχίσουν να κυκλοφορούν τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία από μία συνολική νέα παραγγελία στην οποία θα προστεθούν ακόμα 1.050 ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου. Μία πολύ σημαντική παρέμβαση για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών στις δύο μητροπόλεις μας.
Η Υπουργός Εσωτερικών θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζί με τον Αναπληρωτή, τον εξορθολογισμό στη λειτουργία άνω των 1.000 νομικών προσώπων, των Σχολικών Επιτροπών. Θα ήθελα να ξεχωρίσω ειδικά αυτή τη νέα έννοια της καθιέρωσης δημοσίων δεικτών ποιότητας έργου σε Δήμους και σε Περιφέρειες, ώστε να απεικονίζονται δημόσια πλέον οι επιδόσεις των τοπικών αρχόντων σε τομείς που έχουν αρμοδιότητα.
Να γνωρίζουμε κι εμείς αλλά και οι πολίτες τις ενέργειες που γίνονται στους καθαρισμούς των οικοπέδων πριν από κάθε αντιπυρική περίοδο. Τί κάνουμε με τα ρέματα, ποιος τα καθαρίζει, κεντρικά ποιος λογοδοτεί εάν ένα ρέμα δεν έχει καθαριστεί. Και, βέβαια, με αυτόν τον τρόπο και η κεντρική διοίκηση να μπορεί να χρησιμοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να ενθαρρύνει αλλα και να αποθαρρύνει συγκεκριμένες συμπεριφορές.
Σημαντικές πρώτες τομές, γιατί θα ακολουθήσουν και άλλες, έρχονται και στον τομέα της Δικαιοσύνης, με το νομοσχέδιο το οποίο θα μας παρουσιάσει ο αρμόδιος Υπουργός. Δεν θα μπω τώρα σε λεπτομέρεια, αλλά είναι ένα πρώτο πλαίσιο σημαντικών παρεμβάσεων. Θα ακολουθήσουν και άλλες, καθώς όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης αποτελεί ακρογωνιαία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης.
Θα μας μιλήσει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη λίγο πιο αναλυτικά, για ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει αρκετά την επικαιρότητα, όχι πάντα για καλό. Αναφέρομαι στις νέες ταυτότητες και στις νέες δυνατότητες που δημιουργούν, με συναλλαγές οι οποίες θα είναι πιο ασφαλείς, με έγγραφα τα οποία δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν και να χρησιμοποιηθούν εάν κλαπούν. Και φυσικά οι νέες ταυτότητες που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις, καθώς αποτελούν μέρος ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος ταυτοποίησης το οποίο θα γίνει υποχρεωτικό.
Δεν θα μιλήσω εδώ αναλυτικά για τα fake news που διακινούν κάποιοι επιτήδειοι. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Ούτε τσιπάκια έχουν οι ταυτότητες, κάμερες, μικρόφωνα, διάφορα άλλα ευτράπελα τα οποία ακούγονται. Ας μην γίνουν οι πολίτες θύματα εμπαιγμού και κυρίως ας μην σπεύδουν να βγάλουν νέες ταυτότητες παλιού τύπου, καθώς αυτές σε λίγο δεν θα ισχύουν πια. Άρα «τσάμπα» μπαίνουν σε αυτή την ταλαιπωρία και επιβαρύνουν τα αστυνομικά τμήματα με μια πρόσθετη γραφειοκρατία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, είναι σύνθετη. Πιστεύω, ότι η πλούσια ατζέντα που έχουμε σήμερα σημαίνει ότι δουλέψαμε καλά μέσα στο καλοκαίρι για να προετοιμάσουμε τα σχετικά νομοθετήματα.  Αυτή είναι η μεγάλη μας πρόκληση.
Να θυμίσω ότι έχουμε ήδη υλοποιήσει σημαντικές κεντρικές μας δεσμεύσεις, το 50% ουσιαστικά του οικονομικού μας προγράμματος έχει ήδη νομοθετηθεί με το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.
Θα ήθελα, παρά τη δυσκολία και την όποια δυσθυμία μπορεί να υπάρχει λόγω του πραγματικά μεγάλου προβλήματος των πυρκαγιών, να μην ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα για την οποία θα μιλήσουμε προφανώς και πολύ πιο αναλυτικά το επόμενο σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πρωταγωνίστρια στο δρόμο της ανάπτυξης. Παρά τον επίμονο πληθωρισμό στα τρόφιμα, έχουμε τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Έχουμε τη μικρότερη ανεργία εδώ και πολλά χρόνια.
Νομίζω ότι αυτά και πολλά άλλα απαντούν σε όσους αμφισβητούν τη δράση μας στην αρχή της νέας θητείας, δηλώνοντας ταυτόχρονα την επιμονή μας σε μεγάλες αλλαγές.
Ξέρουμε ότι δεν θα λείψουν τα εμπόδια στο δρόμο μας, αλλά θα συνεχίσουμε να επιμένουμε, συνεπείς στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Γι’ αυτό μας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Και φυσικά για όλα αυτά, όπως είπα, θα μιλήσουμε πολύ πιο αναλυτικά το επόμενο σαββατοκύριακο”.

 

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα