back to top
23.9 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

23.9 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κ. Μπιτζάνης: Ιστορικό γεγονός, η επαναλειτουργία του δημοτικού θεάτρου Λυκαβηττού

Διαβάστε επίσης

Το θέατρο Λυκαβηττού επιστρέφει και ξαναζεί. Μετά από 15 χρόνια σιγής, επισκευάστηκε, εκσυγχρονίστηκε, εξοπλίστηκε, διακοσμήθηκε και απόψε ανοίγει ξανά τις πόρτες του στο αθηναϊκό κοινό.

Τα εγκαίνια  της νέας εποχής με την υπογραφή του Δήμου Αθηναίων, σηματοδοτούνται από μια συναυλία -απόψε στις 9 το βράδυ -του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, με τους Μανώλη Μητσιά, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ηρώ Σαΐα και Ζαχαρία Καρούνη, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

«Είναι μια ιστορική ημέρα για τους Αθηναίους. Ενδεχομένως με λίγο περισσότερη συγκίνηση για τους μεγαλύτερους που έζησαν από κοντά το θέατρο στις δόξες του.
Το θέατρο του Λυκαβηττού αποτελεί ένα μνημείο της νεότερης εποχής της πόλης.  Ένα τοπόσημο ενταγμένο στο αθηναϊκό πολιτιστικό απόθεμα που αξίζει να συντηρείται και να αξιοποιείται φιλοξενώντας θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως και στο παρελθόν» είπε ο άνθρωπος που μαζί με την ομάδα του βρίσκονται πίσω από αυτό το μεγάλο εγχείρημα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνόπολης Κώστας Μπιτζάνης.

Συζητώντας στον ραδιοφωνικό αέρα του Αθήνα 984  με τη  Μαργαρίτα Μυτιληναίου μίλησε για την διαδικασία επισκευής του θεάτρου, σε έμπνευση  της Άννας Συνοδινού, στα μέσα της δεκαετίας του 60 και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό  του Τάκη Ζενέτου. 

«Ανακαινίσθηκε εκ βάθρων. Aντικαταστάθηκαν όλα τα φθαρμένα τμήματα, τοποθετήθηκαν 200 χιλιάδες κιλά νέας μεταλλικής κατασκευής, αφαιρέθηκαν 3.850 παλιά πλαστικά καθίσματα τα οποία  αντικαταστάθηκαν με 3.950 ξύλινους πάγκους, ώστε να υποδεθεί με τον καλύτερο τρόπο το θέατρο 6 χιλιάδες θεατές, καθιστούς και όρθιους.  Δεν υπάρχουν καλώδια στον χώρο, αφού όλα είναι μέσα σε πυλώνες. Επίσης, δημιουργήθηκαν δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης, που δεν υπήρχαν παλαιότερα ενώ ο χώρος λειτουργεί με γεννήτριες.»

Και επειδή το σκέλος της επαναλειτουργίας είναι γεγονός, μένει τώρα διασφαλιστεί η διάρκεια του θεάτρου στο χρόνο. Κάτι που είναι στο δικό μας χέρι, όπως λέει ο Κώστας Μπιτζάνης.

«Για την γίνει εφικτή και με επιτυχία η επαναλειτουργία του θεάτρου Λυκαβηττού, καλούμαστε να σεβαστούμε  το γεγονός ότι είναι ενταγμένο στον αστικό ιστό. Θα φτάσουμε λοιπόν έως εκεί πεζή διανύοντας μια διαδρομή 800 μέτρων, διαρκείας 15 λεπτών με χαλαρό βήμα, ανάμεσα  σε δέντρα και φυτά που δίνουν ανάσες στην Αθήνα. Αν παρόλα αυτά κάποιοι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες ή ηλικιωμένοι με κινητικές δυσχέρειες, αδυνατούν να ανταποκριθούν, υπάρχει η πρόβλεψη να προσεγγίσουν το σημείο με αυτοκίνητο, ταξί ή και με μικρά λεωφορεία, τα οποία θα τους περιμένουν για την κατάβαση, μετά τη λήξη της συναυλίας».

Για τη συνέχεια των εκδηλώσεων και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί ένα πρόγραμμα, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών.

Την αποψινή συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου ακολουθεί εκείνη των Πυξ Λαξ το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου (οι οποίοι θα επιστρέψουν για μία ακόμη βραδιά στις 21 Σεπτεμβρίου).

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου έχει σειρά ο Κωνσταντίνος Αργυρός, ενώ από την επόμενη εβδομάδα  έρχονται:

Ο σολίστας του βιολιού  Hauser την Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου

Οι Villagers of Ioannina City την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου

Ο Γιώργος Μαζωνάκης το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου

Ο Γιάννης Πλούταρχος την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

Η συναυλία αφιέρωμα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη  με τίτλο «Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ»,  τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου

Ο Γιάννης Χαρούλης την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου

Οι ΜΕΛISSES την Τρίτη 3 Οκτωβρίου

Η stand-up comedy «Κάψε το σενάριο» το Σάββατο 7 Οκτωβρίου

Οι Δήμητρα Γαλάνη και Μάρθα Φριντζήλα τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου

Οι Beats Pliz το Σάββατο 14 Οκτωβρίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα